• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

TOKE-eye-ee AHS-oo a New York Timesban

2007-01-30 ● borravalo.hu

Bár a vigyázó szemeit a magyar gasztronómiára vető angolszász ivócimboránk, a Chew.hu már beszámolt róla, nem árt, ha itt is, magyarul is megemlékezünk róla, hogy néhány hete tokaji kóstolót tartott a New York Times.Az, hogy magyar borok szerepelhettek a NYT-ben, csöppet sem lebecsülendő dolog, tessék most nagyon, nagyon örülni, áradjon szét a büszkeség a honfiúi kebelben? Nem szabad ugyanis alapvetésnek venni, hogy nincs olyan, magára valamit is adó borbuzi e világban, aki ne ismerné a tokajit. Hiába horgad fel bennünk a régi dicsőség emléke, sajnos hozzá kell szokni ahhoz, hogy a ?vinum regnum rex vinorum? igen távol került attól, hogy ma a nemzetközi borpiacon olyan alapvetés legyen, mint mondjuk Sauternes, vagy akár a kanadai jégborok. (Amelyek szépek, szépek ugyan, de valljuk be az őszintét, komplexitásban meg sem közelítenek egy hatos aszút ? hopp íme engem is utolért az a fajta lekezelő hozzáállás, ami miatt ott tartunk, ahol tartunk).

Tokaji-FAQ is készült

Éppen ezért kell tehát kezet csókolni Eric Asimovnak, hogy a NYT szerkesztőségében aszút töltött a kóstolópoharakba, szám szerint tizenhét félét. A listát és az eredményeket felvezető cikkben Asimov egy, a desszertborokról szóló általános ódát követően részletesen leírja az aszúkészítés technológiáját, felsorolja a jellegzetes tokaji szőlőfajtákat (sajnos ehhez már nem mellékelt a címben említetthez hasonló kiejtési útmutatót), és bemutatja néhány nagy pincészet: az Oremus, a Disznókő, a Királyudvar és a Royal Tokaji tulajdonosi hátterét. Egyszó mint száz, nagyjából ezerötszáz karakter terjedelemben azt is tökéletesen képbe hozza Tokaj és a tokaji kapcsán, aki eddig csak sangriát ivott szívószállal, műanyag pohárból.

Csillagok, Asimov, mégsem sci-fi

Ne csigázzuk tovább a publikumot, jöjjön a kóstoló. A rendszer négy csillaggal jelöli az adott bor erényeit a következők szerint: *elégséges, **jó, ***kitűnő, ****kimagaslóan jó. Utóbbi minőségi fokozatot sajnos egyetlen bor sem kapta meg. A kóstoló tapasztalatai közt leírják, hogy bár egyes pincészetek kimagaslóan emlékezetest alkottak, a mezőny igencsak vegyes, ezért nem árt odafigyelni, hogy kitől is veszi meg az ember az aszút. Az három-négyputtonyos aszúk a szerkesztő urak által kiegyesúlyozatlannak találtattak, s ezért elvettettek. Az öt-hatputtonyosokról viszont már olyan lelkesedéssel ír Asimov, ahogy azok megérdemlik. A szerző, bár Szepsy István bora végzett az első helyen, a Royal Tokajira tér ki külön a cikkben, a cégnek ugyanis négy bora került a kóstolók tízes toplistájára.

Végezetül a tíz legjobbnak ítélt tokaji eredményei (érdemes a hazaival összevetni az árakat):

Borok, amelyeket majdnem kanállal ehetünk

*** és fél

Királyudvar, Lapis

6 puttonyos, 1999

122$

***

Oremus

6 puttonyos, 1999

69$

***

Tokaj Hétszőlő

6 puttonyos 1999

68$

Legjobb ár-érték:

** és fél

Royal Tokaji, Red Label

6 puttonyos, 2000

35$

** és fél

Chateu Pajzos

5 puttonyos, 1999

44$

** és fél

Royal Tokaji, Szt Tamás

6 puttonyos 1995

75$

** és fél

Chateu Henye

tokaji aszúesszencia, 2000

70$

**

Royal Tokaji, Nyulászó

6 puttonyos 1995

95$

*

Disznókő,

4 puttonyos, 2000

34$

*

Royal Tokaji, Betsek

6 puttonyos, 1999

75$

Azt már csak a telhetetlenség mondatja velem, hogy szép-szép, jó-jó, hogy megjelent, de miért pont december 27-én? Így a karácsonyi bevásárlást nyögő amerikai családok túl későn jutottak az információhoz, hogy felrúgva a hagyományokat, befejezvén az ünnepi vacsorát, aszúval öblítsék le a sült libát és a sütőtökpürét a megszokott Bud Light helyett. Na mindegy. Így is jó. Talán majd húsvétkor…

Címkék: aszú, oremus, royal, Tokaj, tokaji

Tokaj-wars →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!