• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaj-wars

2007-02-01 ● Kántor Endre

Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az olasz borászok számára a „Tocai” név használatának beszüntetésére szóló határidőt. Az ausztrálok továbbra is Tokay-kodnak, a japánoknak meg eszükbe sem jut nem Tokaizni.

A határidő szerint 2007. március 31-ig használhatják Taljánországban a rex vinorum hátszelére kapaszkodó Tocai nevet, ezután végleg le kell mondaniuk róla, szól a hír – bár ez a fatalizmus azért kicsit erős. Az egész egyben azt is jelenti, hogy a magyar borászok idén áprilistól a bizottság szerint teljes védelmet élveznek a Tokaji márkanévre. Mondjuk ez koránt sincs így, vannak olyan EU-n kívüli vadregényes tájak, ahol még vagy tíz évig fittyet hánynak José Manuel Barroso nevének említésére (meg lehet, hogy 10 év után is?), ilyen például az ausztrál Rutherglen, az Australian Tokay legelismertebb vidéke, ahol a volt brit fegyencek meglehetős ügyességgel állítják elő ezt az inkább likőrszerű italt hosszas (12 év!), melegpincés érleléssel, a muscadelle fajtából.

A sherryvel kicsit bajban vannak…

Elvileg az unió harcoskodásának köszönhetően nekik is befellegzik tíz év múlva, ahogyan le kellett állniuk a champagne név használatával és meg kell tenniük ezt a sherryvel is. (Elég jól el voltak látva.) Az ausztrál borászok szövetségének (Australian Winemakers Federation) szóvivője, Tony Battaglene szerint – aki neve alapján egyértelműen ősi ausztrál dinasztia sarja (ezek az olaszok, ezek az olaszok…) – a Tokay helyett majd Liquer Muscadelle-t rendelnek az aussiek, és ennek előkészítésére rendelkezésre áll egy stratégiai időszak.

2007_01_tokaji_NY_times

Emiatt nem aggódnak annyira, a sherry miatt annál inkább. Mivel a dry, medium és sweet kategorizálás annyira hétköznapian megszokottá vált, nehéz lesz majd hozzászokni az andalúz nomenklatúrához (fino, manzanilla, amontillado, oloroso, stb.).

Hiszti, melodráma, olaszos lendület

Vissza az olaszokhoz: Tavasszal a milanói MiWine borkiállításon találkoztunk Bepi Puccuarellivel, aki a friuli agrármarketing szervezet vezetője. Elmondta, hogy Friulano néven akarják forgalomba hozni a bort, amely friuli borvidék kvázi zászlósbora lehetne, merthogy már elnevezésében is hordja a borvidék nevét. Bepi szerint ez nyilvánvaló virágzást hoz majd friuliba. Szóval, ők egyenesen örülnek ennek az egésznek, és végre bevezethetik a friulano márkanevet a köztudatba, és a nemes udineiek bizonyíthatnak a közös piacon. (Akkor minek vitték az ügyet bíróságra?) Tisztára, mint az olasz fociban, hiszti és igazi vásári melodramatizmus. De azért hajrá!

De mi a fene az a friulano?

Elöljáróban hadd szögezzük le, hogy köze nincs a tokajihoz. Jó ivású könnyed nyári fehérborként lehet definiálni, valami muscat-féle történet, amely azonban nélkülözi a fajtára jellemző parfümös illatokat/ízeket. Kicsi gyümölcs, könnyedség, kesernyés villanások itt-ott, laza sav, és zöldes árnyalatok. Az ember ül a bozótos mellett nyáron kora este, és nagyon sok bort iszik, közben mindenféléről beszélget, trécsel, felületesen szocializálódik – de a világmegváltás későbbre marad. Jóravaló bor azért ez, sok szerencsét az új névhez, friuliak!

Gumi, cd-s magnó, és Napa völgy a gyorson

A tokajinak azonban maradt még versenytársa, és szerencse, hogy a legtöbb esetben a tokai-t nem borra használják: van japán energetikai és gumigyártó cég, francia szórakoztatóelektronikai vállalat, brit gitárgyártó, és optikai vállalkozás is. Végül az sem turistát enyhén megzavaró körülmény, hogy aki a japán Japan Railways Tokai-al utazik, kaliforniai bort kap a büfében – mi sem természetesebb.

Címkék: friulano, tokai, Tokaj, tokaji

← TOKE-eye-ee AHS-oo a New York Timesban Meghalt Gallo, oda Kalifornia →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!