• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

2007-03-07 ● borravalo.hu

Meghalt Ernest Gallo. Magyarországon erre senki sem kapja fel a fejét, az élet megy tovább, mintha mise? Pedig ez az ember hajtotta végre a modern bortörténet egyik legnagyobb dobását: ő szoktatott rá a borra 250 millió amerikait. 97 éves volt.

Ernest Gallo az elsők között kezdett borászkodni azt követően, hogy az amerikai kormányzat, visszanyerve a józan eszét, 1933-ban lefújta a szesztilalmat. Azelőtt Kaliforniában a mainál jóval kisebb borászatok közül az élt csak túl, mely elég élelmes volt ahhoz, hogy a szesztilalom idején szőlőlevet áruljon, és a csomagolásra pontos instrukciókat írjon: hogyan kerülheti el a vásárló néhány egyszerű lépésben, hogy bor erjedjen a szőlőléből?

Gallo ’33-ban összesen 6000 dollárt fektetett az üzletbe, testvérével, Julióval közösen. A borászkodást olasz szüleiktől tanulták. A birtok Modestóban volt, messze az olyan nagy mai termőterületektől, mint például a Napa- vagy a Sonoma-völgy. A mai napig ez a központ, igaz, azóta több ezer hektárosra duzzadt a birtok, és az Antarktiszon kívül minden kontinensen vannak borászatok, amelyekkel együttműködnek. Annak idején azzal viccelődött a két testvér, hogy Ernest több bort ad el, mint amit Julio készít, ezért Julio több bort készít, mint amit Ernest el tud adni. Akárhogy is volt, a versengésből végül Ernest került ki győztesen.

A borászatot modern technológiával látták el, óriási betontartályokban erjesztettek és elkezdték a bort saját név alatt, palackozva árulni. Addig a kis kaliforniai pincészetek inkább csak folyóbort árultak. Gallóék, hogy senkitől se függjenek, az idők folyamán saját palackgyárat, és fuvarozótársaságot alapítottak.

Az újítás az volt, hogy Gallo nagy mennyiségben kezdett el könnyen fogyasztható bort készíteni, ezzel amerikai léptékre növelte az addigi kis, kézműves pincészetekkel dolgozó Kaliforniát. Ezzel lerakta az újvilági borászkodás filozófiai alapjait. A bor a keze alatt vált termékké, ezt a névadások is bizonyítják: Hearty Burgundy, Carlo Rossi, vagy a Night Train Express, Thunderbird és a Ripple. szóval semmi cicoma, egyszerű, könnyen iható, könnyen beszerezhető borok, de azok töménytelen mennyiségben. A borászat tavaly hetvenmillió láda (70.000.000 x 12 palack) bort adott el.

A marketingre is nagyobb hangsúlyt helyeztek, mint előtte bárki. A 30-as években úgy tűnt, hogy a bort végleg megverte a sör, a szesztilalom után ugyanis ez volt az első engedélyezett ital, naná, hogy mindenki erre szokott vissza/rá. Gallóék ügynökhálózata azonban legendás volt. Az ötvenes évek szeszboltos köreiben az a mondás járta, hogy ha egy Gallo-ügynöknek hátat fordít a tulaj, az azonnal Gallo márkaboltot csinál az italboltjából. Ők voltak az elsők, akik televízióban hirdettek bort. Az ötvenes években a legnagyobb dobásnak a tömegigényeket kielégítő Thunderbird volt. Erősített bor volt 21 (!) százalékos alkoholtartalommal, palackonként két dollárért. Nem egy költemény, de megalapozta a vagyont, innentől kezdve Gallóék csúcsborokat is készíthettek. És persze, minden jött magától.

A világméretű borbiznisz azóta is családi kézben van, a hagyományt most a gyerekek és az unokák viszik tovább, a pincészet szlogenje szerint „Three generations, one passion”. Lesz mit tenni: több, mint 90 országba exportálnak, a cégnek közel 5000 alkalmazottja van.

E.&J. Gallo Winery

Gallo Family Wineyards 

Korábban:

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Címkék: gallo Permalink, Kalifornia, thunderbird

← Tokaj-wars Rengeteg magyar érem Párizsban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!