• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ultrakóser borfesztivál

2007-03-14 ● Kántor Endre

Ultraortodox kóser borfesztivált tartottak a minap (március 8-án) Jeruzsálemben. Ultraortodoxot, mert ők egészen más kóser bort isznak, mint a többi zsidó. A fesztivál igen kellemes légkörben telt, mint azt a képek is mutatják, kevés borászat vett azonban részt. A kiállítók hiánya azonban érthetővé válik, ha figyelembe vesszük, hogy embertelenül nehéz kóser bort készíteni, amely megfelel a finnyás ortodoxok több ezer éves, mára már olykor egészen értelmetlennek tűnő vallási hagyományainak. Joggal merül fel tehát a kérdés: mitől kóser a kóserbor? Merre húzódik a Napa-völgy-Golán-fennsík tengely?(Képek: Associated Press, Jerusalem Wine Show 2007)

Golan Heights Winery, Recanati, Binyamina, Zemora, Bashan, BenHaim, HaMasrek, Kadesh Barnea, Dalton, Hevron Heights, Tanya, Mony, Erez. Ismeri ezeket a neveket? Pedig a fesztivál dokumentációja szerint ezek a borászatok készítenek olyan bort, amely az összes követelménynek megfelel a mélyortodoxok szerint. Ők ugyanis ultrakóser bort isznak.

De mitől kóser egy bor? Attól – hangzik ilyenkor a tudálékos válasz, hogy megfelel az összes vallási előírásnak. Arra azonban már jóval kevesebben tudnak megfelelni, hogy pontosan mik is ezek a szabályok. Dereng persze homályos kép valami nagyszakállú rabbiról, amint héberül mormog valamit a hordók között…

Elöljáróban talán szögezzük le, hogy a zsidók már akkor bort ittak, amikor nekünk még nyergünk sem volt, hogy húst puhítsunk alatta. Aztán a történelem viharai közepette Magyarországon is virágzó kóserbor-kultúra alakult ki, amelyet aztán szinte teljesen elsöpört a holokauszt. Erről később megígérjük, írunk, egyelőre tisztázzuk az alapfogalmakat.

Echt Kosher

Szóval mi kell a kóser borhoz a vallási előírások szerint? Kell ugye terület, szőlővessző, meg sok zsidó. Ők művelik ugyanis a szőlőt. Az ultraortodoxok kóser szabályai szerint ugyanis a bor attól lesz elsősorban kóser, hogy senki „bálványimádó” – az ő értelmezésük szerint ez a nem zsidókat jelenti – nem ért hozzá, és semmiféle adalékanyag nem került bele. Ugyanakkor, hogy más vallások számára a bor alkalmatlan legyen liturgikus célokra olykor fel is forralják, „mevusál” lesz belőle, így akkor is megőrzi kóser jellegét, ha bálványimádó ér hozzá. Emellett, ahogy tejet-húst nem lehet keverni, úgy a borra is vonatkozik, hogy nem fogyasztható együtt egyes ételekkel. Az olyan tisztátalan adalékanyagoktól, mint a bikavér, vagy az isinglas, pedig Jehova óvjon mindenkit…

A mevusálás bármennyire is furcsa, tényleges forralást jelentett. Azért kellett végrehajtani, hogy a borból kiöljék az erjesztést okozó gombákat. Igen jól, gondolják, a bornak nem tesz jót, ha csak úgy felforralják. Se fahéj, se szegfűszeg, se bors, se narancshéj, se méz, se máz, se mazsola. De ami a legrosszabb, hogy a szerencsétlen italban tannin, és színanyag se nagyon marad, csak erősen deformálódott savak, meg némi alkohol. Mivel rossz bort inni senki sem szeret, a tapasztalat és a bölcs Hillél arra vezette a mesuválókat, hogy csak 90 fokra forralják a bort. Azért ez sem tesz jót neki, de legalább nem megy annyira gajra (sic!). Franciaországban a Chateu Beucastel oldotta meg aztán a problémát: egyszerűen pasztörizálták a bort. A szín, illat, tannin stb. megmaradt, a vallási szabályok be lettek tartva, és a bor sem lett rossz. Mostanra ez a legelterjedtebb eljárás, nem véletlenül. Akár platnin, vagy rezsón, akár a pasztőrözőben csináljuk, a folyamat nem ér, ha nincs ott a mevusáló, aki ellenőrzi, hogy minden rendben megy-e. Nélküle nem kóser a kóser bor.

Az ortodoxoknak megfelelő borra egy a kóserítést felügyelő rabbi üti rá a hehsert, vagyis a kóserséget bizonyító pecsétet. Ez lehet egy rabbi, de lehet egy, a kóserítést felügyelő ügynökség, mint például az OU, vagyis az Orthodox Union, esetleg a Júdea Népe Front. Kóseríthet még a posek is, aki a körülmetélő rabbi, akit viszont a Beth Din nevű vallásbíróság felügyel. Tudnak követni?

Közbelép a Golán Fennsík-Napa Völgy tengely

A liberálisabb irányzatok persze borügyben is megengedők. A hatvanas években Izrael Silvermann rabbi kezdte a puhítást, innentől a vallásjog ingoványos érveléstechnikája következik. A rabbi arra hivatkozott, hogy a vallás nem feltétlenül kezeli bálványimádókként a keresztényeket. Ebből következik az, hogy a termékeik sem feltétlenül tisztátalanok. Mivel a zsidók számára megengedett, hogy a keresztény malom- és pékipar termékeit fogyasztják, már miért ne lehetne megengedni, hogy a keresztények által készített borokat is igyák hozzá. Mármint az amerikai keresztényekét.

A rabbi szerint ugyanis Amerikában a borászatok jelentős része teljesen automatizálta a termelést, a szőlőt se zsidó, se keresztény kéz nem érinti a termelés folyamán. Akkor nem teljesen mindegy, hogy ki kapcsolgatja a gépet? Az ultraortodoxok szerint nem mindegy, de a zsidók közül azért nem akar mindenki olyan szigorúan élni. Ráadásul felvetődik az a kérdés is, hogy vajon ezek az amerikai borászatok vallási célból, avagy világi célból termelik a bort. Amennyiben ugyanis vallási célból termelik, akkor zsidó azt nem ihatja. Egy több millió palackos kapacitású kaliforniai borászatról azonban viszonylag kevesen gondolják, hogy csak misebort készít, semmi mást. Silvermann rabbi végül is kibulizta, hogy az USA-ban termelt bor is számítson kósernek.

Silvernmann rabbi teóriáját aztán Eliott N. Dorff rabbi csiszolta tökéletesre, hogy a Silvermann-féle tételekbe ne lehessen belekötni. Eszerint: nem feltétlenül jelenti azt a teljes automatizálás, hogy nem érinti kéz a szőlőt. De ha érinti is, azt biztos nem olyan szándékkal teszi, hogy beszennyezze. A borba, meg biztosan így is, úgy is kerül valami nem kóser, ezt nem lehet elkerülni, következésképpen igyák csak a zsidók a derék amerikai, illetve kanadai termelők borait, abból nem lehet baj. A szabály tehát annyi, hogy kóser bornak számít a kóser bor, meg az a nem kóser bor, amit Amerikában termeltek. Érthető…

Nekünk egy dolog van az egészben, amit maradéktalanul megértettünk, mégpedig amit a lubavicsi ortodoxok mondanak, mielőtt bolt isznak: L’Chaim! Vagyis az életre, egészségünkre! Ezzel bármilyen nyelven és formában tökéletesen tudunk azonosulni.

Stevie Kraft

Kóser borok szemlézve

Korábban:

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Rengeteg magyar érem Párizsban

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

Címkék: Jeruzsálem, kóser, mevusál, posek

← Gondban a világ legnagyobb pincéje Erjedésben a magyar bormarketing →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!