• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Gondban a világ legnagyobb pincéje

2007-03-13 ● Kántor Endre

A világ valószínűleg legnagyobb pincéje és borgyűjteménye Moldáviában található. Az eddig főként az orosz piacra koncentráló moldáv és grúz borászatok azonban úgy tűnik legnagyobb vesztesei lesznek annak a politikai játszmának, amelyet a két ország Európai Unióhoz való közeledése indított el, és amely gazdasági szankciókban nyilvánul meg Moszkva részéről.

Ha valaki két lábán akarná bejárni a moldáv főváros, Kisonyov mellet található Milesti Micsi (Mileştii Mici) pincerendszert, bizony eltartana neki egy ideig: a Guinness-rekordok könyve szerint Európa (nem a világ?!) legnagyobb pincerendszere és gyűjteménye ugyanis közel 2 millió palackot számlál, és mintegy 250 kilométer kiterjedésű. Ebből mondjuk 120 km-t használnak jelenleg, de ez is épp elég ahhoz, hogy az ember újra megfontolja az „iszik és vezet” összefüggést, és annak legitimitását.

Olyan nagy, hogy kocsival kell menni

Az überpincében tárolt palackok hetven százaléka vörösbor (Cabernet Franc és Sauvignon, Codru, Negru de Purcari, Rosu de Purcari, Purpuriu de Purcari), húsz százaléka fehér (Dnyesztrovszkoje, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Tramini, Muscat, Milesztszkoje és Rizling), a maradék tíz pedig desszertbor (Gratyeszti, Trandafirul Moldoveji, Auriu). A legelismertebb tételek (1973-74-es évjárat) 450-500 fontos áron Japánba kerülnek értékesítésre, a pincészet azonban nem ezekre alapozza működését, hanem (na mire?) az orosz piacra. Amivel el is érkeztünk a gondok gyökéréig, nevezetesen Vlagyimir Putyinig és az ő alkoholos italokkal kapcsolatos keresztes hadjáratáig, amely a védjegyektől az importkorlátozásokig és tilalomig terjed. Éppen ezen tilalom miatt van bajban a Milesti pincészet, hiszen az orosz piac tavaly gyakorlatilag bezárult, ilyen mennyiségben pedig más országok (Nagy Britannia, Belgium, Japán, stb.) nem vesznek bort. Grúzia is hasonló cipőben van éppen.

Na jó, lehet gyalogtúrázni is

A grúzok és moldávok a Reuters beszámolója szerint egyébként komolyan sérelmezik a tilalmat, szerintük Moszkva azért kényszerítette rájuk, mert elkezdtek szorosabb szálakat szőni a Nyugattal. Moszkva szerint nem erről van szó: csak félnek a két említett országból érező hamis borok kártékony hatásától. (Megjegyzendő, hogy az orosz lélek nagyon strapabíró ám, s nincs még távol az idő, mikor Putyin úr egyik elődje, a nagy Gorbacsov alkoholtilalma idején Szergejék megittak mindent, amiben valamilyen alkoholszármazék volt, a denaturált szesztől a féregirtóig.) Egyelőre nem változott semmi, pedig Putyin úr tavaly novemberben megállapodott moldáv kollégájával, Voronin úrral, hogy feloldják a tilalmat, és Európa legszegényebb országa megint értékesíthet az orosz piacon. Ennek pedig nagy szerepe van a moldáv gazdaságban, az exportbevételek negyede származott az Oroszországba kivitt borból, ahol a moldáv borok piaci részesedése 60 százalékos volt ? most ezt más borokkal kompenzálja az orosz felvevőpiac.

Kisinyovban volt az Expo Vin Moldova 2007, február 21-én

Azon kívül, hogy Moszkva felállított egy minőség-ellenőr fináncokból álló szervet, semmi nem történt eddig, pedig Putyin úr azt fogadta meg, hogy moldáv pezsgővel köszönti az újévet, mondta a Milesti pince igazgatója, Mihail Macsujka. A direktor nem tudja mi lesz az orosz exporttal. Miután az orosz hatóságok kivontak a forgalomból és megsemmisítettek több ezer palacknyi moldáv és grúz bort, a két ország elismerte ugyan, hogy voltak minőségbeli ?megingások?, visszautasítják azonban az orosz álláspontot, mely szerint a két ország borai ártalmasak lennének az egészségre. Szerintük Moszkva azért bünteti őket, mert uniós tagság felé kacsintgatnak.

Jelenleg a moldáv borexport negyedét (jobbára Cabernet Sauvgnon és Franc, Merlot és Pinot Noir) Nagy Britannia, Csehország, Németország, Lengyelország, Románia és az USA veszi meg, de az orosz tilalom sokként hatott az egész ágazatra, mondta George Kozub, a moldáv borexportőrök szervezetének vezetője. 2005-ben Moldávia 300 millió palackot értékesített 350 millió dollár értékben, 2006-ban ez a felére esett vissza, a gazdasági növekedés pedig a 2005-ös 7,5%-ot követően 4%-ra lassult. Az egyik legnagyobb kereskedőház, az Acorex-Vin vezetője, Szergej Borec szerint az embargónak köszönhetően társasága tízmillió dollárt vesztett eddig.

Kóstolás az Expo Vin Moldova 2007-en

Ami minket illet, legnagyobb hiányunknak rójuk fel tájékozatlanságunkat a moldáv és grúz borok terén (pár palackot kóstoltunk ugyan, de inkább csak a sötétben tapogatózunk), és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez azt űrt betömjük. Vagy kiöntsük. Persze moldáv és grúz borokkal, amelyről természetesen ehelyütt be is számolunk. Egyelőre ennyit tudunk hozzátenni a témához: szerintünk a legjobb moldáv etnohardcore együttes, és hogy, hogy nem, pont a pincében vették fel a klippjüket!

Kántorbandi

Korábban:

Rengeteg magyar érem Párizsban

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

Címkék: borexport, Grúzia, Milestii Mici, Moldova

← Rengeteg magyar érem Párizsban Ultrakóser borfesztivál →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!