• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

2007-04-24 ● Kántor Endre

Múlt hétvégén rendezték meg a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyt, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tarcali pincészetében. A magyarok sok aranyt hoztak el, de sok tételt is neveztek. Bár a nagy számok törvénye győzött a hibás tételek fölött, mi csak óvatosan kérdezzük: nem lesz abból baj, hogy sok a hibás magyar tétel a nemzetközi bemutatókon?

A verseny érdekessége nem az volt, hogy a világ 10 legrangosabb borversenye között van, meg, hogy kétévente rendezik meg, hanem az, hogy az idei verseny az édes borokról szólt: természetes édes és késői szüretelésű, botrytizált fehér, és vörös, jégborok, erősített borok. Nekünk ez persze jó hír, legények vagyunk a gáton ebben a kategóriában, ha más nem is, de Puskást meg a Tokajit azért még Bamakóban is ismerik. És, mint a pókerjátékos, aki sok zseton birtokában erőből játszik, a 170 nemzetközileg beérkezett bormintából mi 102-őt adtunk. Mondjuk ez pont azért is volt, mert ebben a kategóriában nagyhatalom vagyunk.

Nem bíztuk a véletlenre, na. Ahogy arról már korábban írtunk, rajtunk kívül volt még 11 ország, az általuk versenybe küldött tételekből 1 nyert nagy aranyérmet, 9 aranyat és 13 ezüstöt. A nagy aranyérmes egy spanyol tétel, a Don.P.X.Gran Reserva lett, a Badegas Tara Albala-tól. Négy aranyérmet nyertek a dél-afrikaiak, kettőt a németek, és egyet-egyet a horvátok, az olaszok meg a szlovákok. Mink 12 aranyat és 19 ezüstöt hoztunk el, ami szép eredmény, szép eredmény, de hát 102 minta volt kéremszépen, azért ez mégiscsak 30 százalékos eredmény. És sajnos, a Borravalo.hu információi szerint itt ? ezen a nagy nemzetközi versenyen ? is előfordult az, ami az év elején, Londonban rendezett magyar borgálán: mégpedig, hogy hibás tételeket küldtek be. Még egyszer: h-i-b-á-s  t-é-t-e-l-e-k-e-t.

Most komolyan, miért kell ezt? Csak találgatni tudunk, hogy az egésznek mi az oka, és a legjobb tippünk az, hogy maguk a borászok nincsenek tisztában azzal, hogy hibás a tételük. Másra nem tudunk gondolni, egy ilyen versenyen ez úgyis kiderül, nem érdemes abban bízni, hogy átcsusszan a dolog a nemzetközi zsűrin, aztán majd ?kapunk egy ezüstöt, ha mákunk van.? Ezen a szinten hibás tétel nem fordulhat elő. Ugyanúgy nem, ahogy a közel nem ezen a szinten lévő ausztrál tömegboroknál, mondjuk a Lindeman?s Bin 65 Chardonnay-nél sem, ahol a konzisztens minőség azért lényeges, mert a brit vásárló (kedvenc boruk) a megszokottat akarja, és ha csalódik, többet nem vesz. Ami nem nagy blama (az is) a cégnek, hanem nagy profitkiesés. (Persze nem mintha a verseny szervezőinek lenne erre az egészre hatásuk, mármint, a pincészeteknek kellene önmegtürtőztetést és alázatot gyakorolni, hogy ezt ne küldjük már be, majd ha olyan lesz, ami megérdemli.) Vagy gondoljuk meg, mi lett volna, ha a Badegas Tara Albala hibás tételt nevez be. Mehettek volna haza a spanyolok lukas zsebbel, meg lógó orral. Ehelyett elvitték a verseny nagy aranyát, ugye tetszik érteni. Nem rinyálunk, nem keressük mindig a fikázhatni valót. Csupán felhívjuk arra a figyelmet, hogy ha ezt a viselkedést folytatjuk, szépen elterjed majd nemzetközi körökben, hogy a magyarok ilyen-olyan borokat csinálnak, comme ci, comme ça.

Érdekes és elgondolkodtató momentum volt továbbá a dél-afrikaiak jelenléte ebben a kategóriában, ők ugye a tíz nevezett tételből vittek el 4 aranyat és 1 ezüstöt, s kémeink azt jelentették, hogy volt olyan közülük, ami teljesen megvezette a zsűrit, annyira hasonlított egy hatputtonyos aszúhoz. Erre azért jó lesz odafigyelni, óriási potenciál van Dél Afrikában ? nem lenne jó, ha ezek a derék Hannibálok egyszer csak ante portas döngetni kezdenék kapuinkat ? vagy éppen, hogy ez a jó? Tényleg ez kell, hogy észbe kapjunk közös marketingileg?

Van azonban min örömködnünk is, hogy kicsit elhomályosítsuk tisztánlátásunkat: a bíráló bizottság az aranyérmes borok közül Top 10-es listáját választott, és ebben 5 magyar bor szerepel. A Chateau Dereszla Aszúeszencia 2002 (Dereszla Kft.), a Tokaj Muscat Lunel Aszúeszencia 1994 (Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Kft.), a Tokaji Aszú ?Lapis? 6 puttonyos 2002 (Királyudvar Kft.), a Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 (Fitomark-94 Kft.) és a Tokaji Aszúeszencia 2003 (Puklus Pincészet). Emellett, a média-zsűri is különdíjat ítélt oda, három kategóriában: a botrytizált, a késői szüretelésű és a 15 évnél idősebb évjáratú boroknál. A botrytizált borok kategóriájában a Tokaji Aszúesszencia 1993 (Fitomark-94. Kft.), a késői szüretelésű borok kategóriájában a Pieroth Cabernet Sauvignon 2006 (Pieroth Hungária Kft.), a 15 évnél idősebb évjáratú borok kategóriájában pedig a Tokaji Aszú 5 puttonyos 1989 (Tokajbor-Bene Pincészet) lett a győztes. A hivatalos eredményhirdetés május 31-én lesz, ígérjük, ott leszünk. Telis-tele kérdésekkel.

Kántorbandi

VinAgora

Korábban:

Botrytizált és édes borok nemzetközi versenye

Magyar arany Veronában

Rengeteg magyar érem Párizsban

Címkék: Vinagora

← Botrytizált és édes borok nemzetközi versenye Aranyozott esély villant fel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!