• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Aranyozott esély villant fel

2007-05-07 ● borravalo.hu

Nemrég került megrendezésre a borvilág egyik legfontosabb versenye Bordeaux-ban, ahol hagyományosan jól szerepeltünk, nyolc aranyérmet hoztak el hazai borászatok. Egy nagy nemzetközi turisztikai portál pedig Top-10-es listájára tette Szekszárdot és Villányt. Lehetőség, lehetőség, megint csak lehetőség. Vajon most tudunk vele élni?

A Challenge Internetional du Vin április 21-én került megrendezésre Bordeaux-ban. A borversenyek rangsorában egyik legfontosabbnak tartott eseményen nem unatkozott a zsűri: 38 ország 5288 bora volt terítéken. Magyar borászok 8 aranyat, 7 ezüstöt és 12 bronzérmet hoztak el, ami Párizs után megint szép eredmény. Külön izgalmas, hogy a szekszárdi és villányi borászok kiemelkedően szerepeltek, de erről majd később, bővebben. A három éremkategória közül felsoroltuk fel, a többit a Challenge honlapján meg lehet nézni.

Arany
La Vida – Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2003
Bock – Cuvée 2003 – Villány
Demeter – 12/11 2003 – Eger
Aszú 5 puttonyos 2002 – Tokaj Domaine Disznókő
Bodvin – Aszúeszencia 1993 – Tokaj
Muscat Lunel – Aszúesszencia 2000 – Andrássy Kúria, Tokaj

Ezüst
La Vida – Szekszárdi Merlot 2003
Gere Tamás & Zsolt – Aureus Cuvée 2003 – Villány
Bock – Capella Cuvée 2003 – Villány
Gróf Degenfeld – 6 puttonyos 2000 – Tokaj
Patricius – Furmint 2005 – Patricius Borház – Tokaj

Bronz
Domaine Saint Orbán Sauvignon Blanc 2006 – Törley, Etyek
Gradus Cuvée 2004 – Sebestyén Pince – Szekszárd
Kékfrankos 2003 – Bodri Pincészet – Szekszárd
Gere Tamas & Zsolt – Merlot 2003 – Villány
Duennium 2003 – Vylyan – Villány

A fenti tételek közül sokról írtunk bővebben, itt: A hegy megy Mohamedhez: Eger Pesten , meg itt: A három testőr és a maradék cukor . Szóval, ami a teljes listából is látszik, hogy (persze nagyon jól szerepelt mindenki, és tényleg gratulálunk az érmekhez) Szekszárd és Villány igen előkelően vette ki részét a versenyből. Ez azért is érdekes, mert, ahogy a Bormarketing.hu ?n olvastam nemrég, ezen két borvidékünk előkelő helyen szerepel a Sherman?sTravel Feltörekvő Borvidékek rangsorában is. Az idegenforgalmi portál elég komoly tekintélynek örvend, hírlevelét 3,5 millió regisztrált user kapja, tavalytól meg nyomtatásban is megjelenik. A legutóbbi listán a két borvidék a második helyet kapta. A rangsort bevezető ajánlásban az szerepel, hogy ígéretes új termelői generáció bontogatja szárnyait, és a borvidékeknek ugyanolyan vonzereje, íze és szépsége van, mint amilyeneket a már közismertebbé vált társaik nyújtanak.

Az  persze kérdés marad, mire tudjuk használni ezt a felvillanást, hisz Bordeaux-ban már évek óta tényleg jól szereplünk, a szűk szakma fel is figyelt, de persze nem az lenne a cél, hogy ők figyeljenek.

Kántorbandi

Korábban:

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

Magyar arany Veronában

Rengeteg magyar érem Párizsban

Címkék: arany, Bordeaux

← Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán A tavasz 200 pillanata →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!