A Challenge Internetional du Vin április 21-én került megrendezésre Bordeaux-ban. A borversenyek rangsorában egyik legfontosabbnak tartott eseményen nem unatkozott a zsűri: 38 ország 5288 bora volt terítéken. Magyar borászok 8 aranyat, 7 ezüstöt és 12 bronzérmet hoztak el, ami Párizs után megint szép eredmény. Külön izgalmas, hogy a szekszárdi és villányi borászok kiemelkedően szerepeltek, de erről majd később, bővebben. A három éremkategória közül felsoroltuk fel, a többit a Challenge honlapján meg lehet nézni.
Arany
La Vida – Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2003
Bock – Cuvée 2003 – Villány
Demeter – 12/11 2003 – Eger
Aszú 5 puttonyos 2002 – Tokaj Domaine Disznókő
Bodvin – Aszúeszencia 1993 – Tokaj
Muscat Lunel – Aszúesszencia 2000 – Andrássy Kúria, Tokaj
Ezüst
La Vida – Szekszárdi Merlot 2003
Gere Tamás & Zsolt – Aureus Cuvée 2003 – Villány
Bock – Capella Cuvée 2003 – Villány
Gróf Degenfeld – 6 puttonyos 2000 – Tokaj
Patricius – Furmint 2005 – Patricius Borház – Tokaj
Bronz
Domaine Saint Orbán Sauvignon Blanc 2006 – Törley, Etyek
Gradus Cuvée 2004 – Sebestyén Pince – Szekszárd
Kékfrankos 2003 – Bodri Pincészet – Szekszárd
Gere Tamas & Zsolt – Merlot 2003 – Villány
Duennium 2003 – Vylyan – Villány
A fenti tételek közül sokról írtunk bővebben, itt: A hegy megy Mohamedhez: Eger Pesten , meg itt: A három testőr és a maradék cukor . Szóval, ami a teljes listából is látszik, hogy (persze nagyon jól szerepelt mindenki, és tényleg gratulálunk az érmekhez) Szekszárd és Villány igen előkelően vette ki részét a versenyből. Ez azért is érdekes, mert, ahogy a Bormarketing.hu ?n olvastam nemrég, ezen két borvidékünk előkelő helyen szerepel a Sherman?sTravel Feltörekvő Borvidékek rangsorában is. Az idegenforgalmi portál elég komoly tekintélynek örvend, hírlevelét 3,5 millió regisztrált user kapja, tavalytól meg nyomtatásban is megjelenik. A legutóbbi listán a két borvidék a második helyet kapta. A rangsort bevezető ajánlásban az szerepel, hogy ígéretes új termelői generáció bontogatja szárnyait, és a borvidékeknek ugyanolyan vonzereje, íze és szépsége van, mint amilyeneket a már közismertebbé vált társaik nyújtanak.
Az persze kérdés marad, mire tudjuk használni ezt a felvillanást, hisz Bordeaux-ban már évek óta tényleg jól szereplünk, a szűk szakma fel is figyelt, de persze nem az lenne a cél, hogy ők figyeljenek.
Kántorbandi
Korábban: