• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A tavasz 200 pillanata

2007-05-08 ● Kántor Endre

Exklúzív borturnét rendez az Egyesült Államokban a Wine Spectator szaklap. A világ legjobb borászatai jelennek meg az eseményen, mégpedig pincénként egy (!) kiválasztott tétellel. A Borravaló.hu Stirlitze belopakodik a chicagói Hyattbe, hogy személyesen számoljon be a ritkaságokról. Meg arról, hogy egy hazai pincészet is dícsőíti Pannóniát a pocsolyán túl.

Mi a közös Atlantic City-ben, Las Vegasban és Chicagóban? Azon az evidencián túl, hogy amerikai városok, meg, hogy az első kettő valódi szerencsejáték-metropolisz, biztosan akad még olyan párhuzam, amellyel összekapcsolhatók a nevezett városok. Egy pohár bor szűrőjén át nézve azonban egy kiemelkedő esemény kapcsolja össze őket, mégpedig a Wine Spectator 2007-es borturnéja. A neves szaklap 200 borászatot vett rá arra, hogy igen előkelő helyszíneken (április 28-án a Borgata Hotel és Kaszinó adott otthont az eseménynek Atlantic City-ben, május 5-én Las Vegasban a The Venetian Hotel és Kaszinó, május 8-án pedig Chicagóban a Hyatt Regency a helyszín) egy tételüket mutassák be azoknak, akik hajlandóak tételenként egy dollárt áldozni erre. Vagyis összesen 200 dollárt. Persze ki van zárva, hogy valaki ezen tényleg végig is megy… vagy mégis?

A borászatokat tekintve elég nagy a csábítás, hisz pont az az esemény lényege, hogy a közömség olyan borokat kóstoljon, amelyekhez ritkán jut hozzá. Megejelenik a turnén többek között az itthon is, főként Sauvignon Blanc-ja miatt igen kedvelt új-zélandi Cloudy Bay, a nemrég elhunyt kaliforniai bormágnás, Ernst Gallo családi borászata, a Gallo Family, a francia borászatok elitje, pl. (csak szerényen) Château Haut-Brion, Château Latour, Château Margaux, Château Mouton Rothschild. De jelen lesz a nagy ausztrál pincészet, a Penfolds is, vagy az amerikai rendező, nevéhez kötődő Rubicon Estate, a szintétn kaliforniai, csúcspezsgőiről ismert Schramsberg is. (Az említett borokról sokatírtunk már, lásd korábbi postjainkat alant!) Említhetnénk még a világ minden tájáról elismert borászatokat, aki kiváncsi nézze meg itt: http://www.winespectator.com/GrandTour/WSgrandtour.html

Számunkra két aspektus van, ami nagyon fontos:

1) egy hazai pincészet is bevállogatásra került a turnéra, mégpedig név szerint a Disznókő, és
2) a Borravaló.hu előretolt helyőrsége megkörnyékezi a chicagói szemlét, ezért aztán elsőkézből kapunk információkat mindarról, amit fent futólag említettünk: mely tételeket hozták el a borászatok, ritkaságok, érdekességek, stb.

Minderről tehát bővebben pár napon belül, addig is, felhívjuk a Disznókőt, és érdeklődünk kicsit milyen tétellel is vesznek részt ők az eseményen, meg egyáltalán: hogyan lehet ide bekerülni, mit hoz ez ismertségben? Folyt. köv, Stirlitz jelentkezik!

Kántorbandi

Korábban:

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

Újvilág kontra új világ: Chardonnay-k, Shirazok

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Címkék: Chicago, Wine Spectator

← Aranyozott esély villant fel Stirlitz jelenti a Hyattből →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!