• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

2007-04-24 ● Kántor Endre

Múlt hétvégén rendezték meg a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyt, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tarcali pincészetében. A magyarok sok aranyt hoztak el, de sok tételt is neveztek. Bár a nagy számok törvénye győzött a hibás tételek fölött, mi csak óvatosan kérdezzük: nem lesz abból baj, hogy sok a hibás magyar tétel a nemzetközi bemutatókon?

A verseny érdekessége nem az volt, hogy a világ 10 legrangosabb borversenye között van, meg, hogy kétévente rendezik meg, hanem az, hogy az idei verseny az édes borokról szólt: természetes édes és késői szüretelésű, botrytizált fehér, és vörös, jégborok, erősített borok. Nekünk ez persze jó hír, legények vagyunk a gáton ebben a kategóriában, ha más nem is, de Puskást meg a Tokajit azért még Bamakóban is ismerik. És, mint a pókerjátékos, aki sok zseton birtokában erőből játszik, a 170 nemzetközileg beérkezett bormintából mi 102-őt adtunk. Mondjuk ez pont azért is volt, mert ebben a kategóriában nagyhatalom vagyunk.

Nem bíztuk a véletlenre, na. Ahogy arról már korábban írtunk, rajtunk kívül volt még 11 ország, az általuk versenybe küldött tételekből 1 nyert nagy aranyérmet, 9 aranyat és 13 ezüstöt. A nagy aranyérmes egy spanyol tétel, a Don.P.X.Gran Reserva lett, a Badegas Tara Albala-tól. Négy aranyérmet nyertek a dél-afrikaiak, kettőt a németek, és egyet-egyet a horvátok, az olaszok meg a szlovákok. Mink 12 aranyat és 19 ezüstöt hoztunk el, ami szép eredmény, szép eredmény, de hát 102 minta volt kéremszépen, azért ez mégiscsak 30 százalékos eredmény. És sajnos, a Borravalo.hu információi szerint itt ? ezen a nagy nemzetközi versenyen ? is előfordult az, ami az év elején, Londonban rendezett magyar borgálán: mégpedig, hogy hibás tételeket küldtek be. Még egyszer: h-i-b-á-s  t-é-t-e-l-e-k-e-t.

Most komolyan, miért kell ezt? Csak találgatni tudunk, hogy az egésznek mi az oka, és a legjobb tippünk az, hogy maguk a borászok nincsenek tisztában azzal, hogy hibás a tételük. Másra nem tudunk gondolni, egy ilyen versenyen ez úgyis kiderül, nem érdemes abban bízni, hogy átcsusszan a dolog a nemzetközi zsűrin, aztán majd ?kapunk egy ezüstöt, ha mákunk van.? Ezen a szinten hibás tétel nem fordulhat elő. Ugyanúgy nem, ahogy a közel nem ezen a szinten lévő ausztrál tömegboroknál, mondjuk a Lindeman?s Bin 65 Chardonnay-nél sem, ahol a konzisztens minőség azért lényeges, mert a brit vásárló (kedvenc boruk) a megszokottat akarja, és ha csalódik, többet nem vesz. Ami nem nagy blama (az is) a cégnek, hanem nagy profitkiesés. (Persze nem mintha a verseny szervezőinek lenne erre az egészre hatásuk, mármint, a pincészeteknek kellene önmegtürtőztetést és alázatot gyakorolni, hogy ezt ne küldjük már be, majd ha olyan lesz, ami megérdemli.) Vagy gondoljuk meg, mi lett volna, ha a Badegas Tara Albala hibás tételt nevez be. Mehettek volna haza a spanyolok lukas zsebbel, meg lógó orral. Ehelyett elvitték a verseny nagy aranyát, ugye tetszik érteni. Nem rinyálunk, nem keressük mindig a fikázhatni valót. Csupán felhívjuk arra a figyelmet, hogy ha ezt a viselkedést folytatjuk, szépen elterjed majd nemzetközi körökben, hogy a magyarok ilyen-olyan borokat csinálnak, comme ci, comme ça.

Érdekes és elgondolkodtató momentum volt továbbá a dél-afrikaiak jelenléte ebben a kategóriában, ők ugye a tíz nevezett tételből vittek el 4 aranyat és 1 ezüstöt, s kémeink azt jelentették, hogy volt olyan közülük, ami teljesen megvezette a zsűrit, annyira hasonlított egy hatputtonyos aszúhoz. Erre azért jó lesz odafigyelni, óriási potenciál van Dél Afrikában ? nem lenne jó, ha ezek a derék Hannibálok egyszer csak ante portas döngetni kezdenék kapuinkat ? vagy éppen, hogy ez a jó? Tényleg ez kell, hogy észbe kapjunk közös marketingileg?

Van azonban min örömködnünk is, hogy kicsit elhomályosítsuk tisztánlátásunkat: a bíráló bizottság az aranyérmes borok közül Top 10-es listáját választott, és ebben 5 magyar bor szerepel. A Chateau Dereszla Aszúeszencia 2002 (Dereszla Kft.), a Tokaj Muscat Lunel Aszúeszencia 1994 (Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Kft.), a Tokaji Aszú ?Lapis? 6 puttonyos 2002 (Királyudvar Kft.), a Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 (Fitomark-94 Kft.) és a Tokaji Aszúeszencia 2003 (Puklus Pincészet). Emellett, a média-zsűri is különdíjat ítélt oda, három kategóriában: a botrytizált, a késői szüretelésű és a 15 évnél idősebb évjáratú boroknál. A botrytizált borok kategóriájában a Tokaji Aszúesszencia 1993 (Fitomark-94. Kft.), a késői szüretelésű borok kategóriájában a Pieroth Cabernet Sauvignon 2006 (Pieroth Hungária Kft.), a 15 évnél idősebb évjáratú borok kategóriájában pedig a Tokaji Aszú 5 puttonyos 1989 (Tokajbor-Bene Pincészet) lett a győztes. A hivatalos eredményhirdetés május 31-én lesz, ígérjük, ott leszünk. Telis-tele kérdésekkel.

Kántorbandi

VinAgora

Korábban:

Botrytizált és édes borok nemzetközi versenye

Magyar arany Veronában

Rengeteg magyar érem Párizsban

Címkék: Vinagora

← Botrytizált és édes borok nemzetközi versenye Aranyozott esély villant fel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!