• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaji a top 100-ban

2010-12-13 ● Kántor Endre

A világ egyik meghatározó bormagazinja, az amerikai Wine Spectator nyilvánosságra hozta idei top 100-as borlistáját. Ebben a mádi Royal Tokaji 2006-os 5 puttonyos vörös címkés aszúja a 28. helyre került. Tavaly is csak egy magyar bor került be a top 100-ba, akkor is a Royal Tokajitól, a 2005-ös ötputtonyos. Ennek ellenére csekély a magyar borok ismertsége az USA-ban.

Az első helyezett a 2010-es százas listán az amerikai Saxum pincészet 2007-es évjáratú Saxum James Berry Vineyard Paso Robles nevű cuvée-je (grenache, mourvedre, syrah) lett? áll a washingtoni magyar nagykövetség levelében. Az összeállítás a borok kóstoltatás során elért pontszámán túl egyéb tényezőket ? ár-érték arány, forgalomba hozott, illetve importált mennyiség stb. ? is figyelembe vesz.


A Royal Tokaji mádi pincéje

A top 100-as országok listáját nagy fölénnyel az Egyesült Államok vezeti, elsősorban a 2007-es évjáratú cabernet sauvignonoknak köszönhetően. Spanyolország növelte részesedését, az olasz borok száma relatíve magas áruk és kis importált mennyiségük miatt visszaesett.

Ország top 100-as borok száma
USA 35
Franciaország 19
Olaszország 9
Spanyolország 9
Ausztrália 6
Argentína 5
Chile 4
Németország 3
Portugália 3
Ausztria 2
Új-Zéland 2
Görögország 1
Magyarország 1
Dél-Afrika 1

Számunkra kedvező egybeesés, hogy a top 100-as kiadvány mutatja be Miles Lambert-Gócs Tokaji Wine ? Fame, Fate, Tradition című könyvét is, amely a Tokaj-Hegyalja Borvidékről és a tokaji borokról készült legátfogóbb angol nyelvű könyv.

A klasszikus ? kizárólag a kóstolási pontszámot figyelembe vevő ? toplistán egyébként három magyar bor található: az Oremus Tokaji Esszencia 2000-es 98 pontot, az Alana-Tokaj Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005-ös 95 pontot és a Királyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos Lapis 2003-as szintén 95 pontot kapott.

Nagy piac, kis ismertség

A sikernek örülünk, emellett az összeállítások híven tükrözik a magyar borok ismertségét az Egyesült Államokban. Ez változatlanul igen alacsony. A fogyasztó elsősorban a tokaji aszút és az ?alsópolcos? bikavért ismeri, de azt is csak igen korlátozott mértékben (utóbbi esetében szerencsére). A jelenség azért különösen sajnálatos, mert a magazin kiemeli, hogy a fogyasztók kalandvágyóbbak lettek, nyitottak a kevésbé ismert régiók és szőlőfajták, így potenciálisan a magyar borok iránt.

A magazin szerint az előző évhez képest változás, hogy a top 100 bor átlagára 40 dollárról 48 dollárra emelkedett, azaz ismét kezdenek előtérbe kerülni a korlátozott mennyiségben forgalomba hozott, drágább borok. Ezen túl, 2010-re is igaz az a trend, hogy a fogyasztók egy része a válság miatt az olcsóbb borok felé fordult.

A kedvező dollár-forint árfolyam miatt jellemzően versenyképesebbek is a boraink a 3-4 évvel korábbi helyzethez képest. Egy jó ellenpélda Ausztria, amely az utóbbi tíz évben jelentősen növelni tudta borainak ismertségét és eladásait az amerikai piacon, elsősorban a Grüner veltlinernek és a kitartó közösségi bormarketing-tevékenységnek köszönhetően.

Az utóbbi három évben körülbelül 4-5000 dollárnyi állami marketingtámogatáshoz jutott a magyar borágazat az Egyesült Államokban, melyet a magyar nagykövetség kereskedelmi diplomatája finanszírozott saját ITD-s attaséi kerete terhére ? áll a levélben.

Címkék: Alana, amerikai, bormarketing, kereskedelem, Királyudvar, oremus, piac, Royal Tokaji, Tokaj, tokaji, Top 100, USA, Wine Spectator

← Légli Ottó lett az Év Bortermelője Poharaztatják az Yquemet →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!