• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Poharaztatják az Yquemet

2010-12-15 ● Kántor Endre

Pohárral is lehet rendelni a Chateau d?Yquemből bizonyos párizsi, monacói és francia Alpok-béli éttermekben. A neves sauternes-i pince akciójával a fiatalabbakat szeretné megszólítani.

A Decanternek nyilatkozó birtokigazgató, Pierre Lurton elmondta, hogy az ötletet a nagy champagne házaktól vették, akik szintén ezzel a módszerrel nyitottak a piacon. Egy fogyasztó így egy egész palack megvétele nélkül ünnepelhet egy kicsit, mondta.

Az Yquemet kiválasztott helyeken lehet pohárral kapni, a legendás párizsi mulató, a Castel Paris az egyik ilyen hely. Itt 50 euróba kerül egy pohárral. Az ötlet működik, Xavier Legrand a klub igazgatója szerint a fiatalabb korosztály is próbálgatja az illusztris italt, olyanok is, akik eddig ilyen drága Sauternes-t nem engedhettek meg maguknak. Legtöbbször előételekhez, aperitifnek vagy vacsora utáni italként fogyasztják, mondta.

Ha az ötlet a tervek szerint működik, kiterjesztik London, New York és Hong Kong bizonyos éttermeire is. Új, friss stílusban szeretnénk prezentálni a borunkat, ezzel pedig új nagyköveteket nyerünk neki, mondta Pierre Lurton.

Érdekes az Yquem akciója, már csak annak tükrében is, hogy régóta mondjuk: legalább Budapesten (de Londonban, New Yorkban, Hong Kong-ban is) biztosítani kellene állandó terepet a poharaztatott tokajiknak. Érdekes még marketing szempontból, hogy az Yquem nem akarja (nem tudja?) megfosztani magát az ?ünnepi ital? skatulyától. Champagne-ból sokan küzdenek ezzel, szerintük ezt a megkülönböztetést le kellene vetkőzni, ami nem könnyű feladat. A harmadik dolog, ami a hírben megfogott, szintén Tokajhoz, az aszúhoz és a kései borokhoz köthető: az Yquemet is változatos módon fogyasztják (ugyanúgy aperitif, mint desszertbor), érdemes lenne még egy kis energiát fektetni az aszúk gasztró jelenlétére, tán inkább ott lehet áttörést elérni, mint az ?ünnepi ital? kategóriát megtörni.

Hogy milyen egy jó Sauternes? Stevie Kraft jópárat végigkóstolt. Igen, Yquemet is?

Címkék: Champagne, chateau d'yquem, marketing, poharaztatás, Sauternes, Tokaj, yquem

← Tokaji a top 100-ban Még mindig mindent ver a bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!