• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A hattyú halála

2011-01-03 ● borravalo.hu

Előrebocsátom: az életem volt az Illés, amikor én még kissrác voltam és százszor üresebb lett volna az idő, ha nincs az a sugárzó, zseniális, hiteles és szabad művészet, amit Szörényiék zenéje jelentett.

Mindenekelőtt: Szörényi remek amatőr borász ám. Káptalantótiban, a Kopasz-hegy nyugati oldalán van pár száz négyszögöle, ahonnan 8-11 hektó bort szokott kihozni, olaszt és némi juhfarkot, az általam kóstolt olaszrizling gyönyörű világoszöldes aranysárga színű, tiszta, zárt illatú, telt kortyú kompozíció, gazdag sós-édes ízekkel, a lecsengés végén kellemes ásványos kesernyével, koncentrált cucc, olyan 82 pontot adtam rá.

A búcsúkoncerten Szörényi csúcsformában volt, hangja, jól ismert tenorja és falzettjei jobbak, mint valaha, tökéletesen szabadon és profin mozgott a csaknem telt ház előtt, a Danubia, a vokál és a rockkombó végig vidáman tolta alá az irdatlan anyagot, a karmester Kesselyák Gergely pedig végigpogózta a koncertet a pulpituson. Szünet nem volt, amitől effektíve felfekvéseim lettek. Mármost ez a zenei anyag nem volt egyenletes. A szólólemezek közül a legjobb az Utazás volt, ahogy haladtunk a Hazatérés és a Végtelen úton című albumok anyagában, egyre unalmasabbnak tűntek a számok.

A Hazatérés világzenéjében még volt dinamika, a méltán elfeledett Végtelen úton viszont végtelennek tűnt. Az egész koncertnek volt egy ilyen fordított harang-görbeszerű ívelése: elég erős kezdés, hosszú hullámvölgy, nagyon erős befejezés (szólólemezek, színpadi művek, Illés-blokk). (Majdnem) minden tiszteletünk Szörényié és életművéé, majdnem. Ám ahogy a külsődleges, nem-zenei (a nemzeti-mélymagyar misszionárius szándék) túlteng a zenei anyagban, úgy lesz az egyre unalmasabb és bombasztikusabb. Az Árpád népe, a Veled, Uram és az Atilla posztromantikus filmzenék, melyek eszünkbe idézték Borges Al Mu? Taszim nyomában című elbeszélésének egy remek mondatát, miszerint a szerző (Mir Bahadur Ali) ?képtelen ellenállni a művészet legdurvább csábításának: zseni akar lenni?.

Másfelől: Szörényi rettenetes amatőr történész ám. Mai napság minden eddiginél népesebb az amatőr történészek tábora, akik nem tudják, hogy ez egy komoly szakma, ezen kívül viszont mindent tudnak, kételyeik és kérdéseik nincsenek, csak kinyilatkoztatásaik. Szörényi hajmeresztő újpogány-sumér-hun-mélymagyarológiai nézeteket vall, igazi dilettáns. Történésznek, rockzenésznek király volt, mint István (by the way az István, a király sokkal jobb, mint a többi, sokkal tisztább, a rock és a nagyzenekari részek egyszerűbben és tisztábban viszonyulnak egymáshoz, felemelő és himnikus, klasszikus dallamokkal is ékes és verssorai is hitelesebbek). Az Illés-blokk rövidre sikeredett, ez is hiba volt, sokkal több világszáma volt az Illésnek és a Fonográfnak, mint amiket Levente végül beválogatott, kár érte.

Végül még valami. Ma Szörényi a kádárista ellenzéki pózában jelenik meg, noha (ahogy ezt párszor fehéren-feketén kimondta, elszólva magát mintegy) a kádárizmusban a politika nem érdekelte, ő(k) a zenének és a közönségnek éltek, Bródy hozta be ezt a topicot a zenekar életébe, az ellenzékieskedés a Tini ügye volt, mondta Szörényi egy riportfilmben. ??mi zenéltünk, a közönségünk tett sikeressé minket, mással nemigen törődtünk. Tejbe-vajba fürösztöttük egymást, a közönségünk és mi, ez kitöltötte az életünket?- nyilatkozta tavalyelőtt e sorok írójának.

Végül, ha jól sejtem, Szörényi-Bródy kapcsolata sosem volt igazi barátság, a viszonyukon való rágódás illetve annak túlpolitizálása és dramatizálása kábé olyan színvonalú újságírói teljesítmény, mint az arról való rinyálás, hogy tanévkezdéskor megint milyen kurva magasak a tanszerárak, Claudiának nem jött meg, vagy hogy tél tábornok újra támad. Sztem egyébként Szörényinek a végén azok a szavai, hogy ?annak, aki nincs most itt: köszönöm az elmúlt évtizedeket?, leginkább Bródynak szóltak. Egyszóval: jól megcsinált koncert, de Szörényi azt tartja az életművében a legértékesebbnek, ami a legértéktelenebb, ami szerepzavarra és a kvalitásérzék megbicsaklására utal, az életmű nem egységes, ahogy előtérbe nyomul benne a nem-zenei, úgy vész el benne a zenei.

Címkék: illés, juhfark, káptalantóti, koncert, olaszrizling, szörényi

← Törések, kalandok, számvetések Etyek? Metyek! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!