• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Asterix a nemzetközi terroirista

2007-07-09 ● borravalo.hu

José Bovét francia radikális parasztvezérként szokás emlegetni, pedig nincsen benne semmi Dózsa Györgyös. Alterglobalista, aki azzal vált híressé, hogy lebontott egy McDonaldsot, amelyet a faluja mellé akartak építeni. Természetesen borügyben is odamond ha kell, ezt tette akkor is, amikor visszakergették Kaliforniába a Mondavi csoportot, akik Languedoc-Roussillionban akartak befektetni. Interjúnk a globál-parasztvezérrel.

Részt vett a Mondavi-csoport elleni küzdelemben, akik fejlesztést, tőkét hoztak volna a Languedoc-i borvidékre. Miért kergették el a kaliforniai befektetőket?

Anian, ahol Mondaviék építkezni akartak, nagyon közel van az otthonomhoz, mindössze hatvan kilométerre. Részt kellett vennünk az ellenállásban. Az amit az újvilágban készítenek, szerintem nem bor. Persze lehet vörös, fehér, de számomra nem bor. Mivel az EU nem lép az ügyben, ezért a parasztoknak, a mezőgazdasági termelőknek kell tiltakozni.
Miért baj az, ha valaki ipari módszerekkel készít bort. Nem a végtermék a lényeg, ami a pohárba kerül?

A bor számomra több mint ital a pohárban. Három fontos összetevője van: különleges a terület, különleges a művelési kultúra, és nagyon személyes végül a mód, ahogyan a borász elkészíti. Ausztrália, Dél-Afrika, Chile, Argentína azonban teljesen újfajta gondolkodással állt elő. Nagyipari módszerekkel dolgoznak, ahol azok az értékek, amelyeket az előbb említettem. Számukra ez semmit nem jelent. A WTO viszont jelenleg nekik kedvez.

De hát ezek a borok is szőlőből készülnek, nem?

A kérdés, hogy hogyan. A WTO borászati rendelkezései több mint 170 féle vegyszert sorolnak fel, amit elvileg minden gond nélkül lehet a borászkodásban használni. Európában persze szigorúbbak az előírások, de az újvilágban ezeket a szereket beleteszik a borba. Azokat a borokat én csak VinaColának hívom. Erre pedig mit mond az EU? Azt, hogy most ilyen a piac, tessék ilyenné alakítani a borokat, pedig a borászkodás nem erről szól.
Az újvilágban mindenütt szétültetik a fajtákat, ez szintén csak a nagyipari módszereknek kedvez, meg annak, hogy teljesen standardizálják az ízeket. A falum nem híres a borászkodásáról, de azért van borunk. Átmegyek a szomszéd faluba, és egészen más fajta bort kapok, aztán egy harmadikban harmadik félét, ami csak arra a területre jellemző, és ez így van rendjén. A bor a termőhelyről szól, nem pedig arról hogy a pinot íze csak ilyen, vagy olyan lehet.

Mit tudnak tenni a termelők? Az újvilágból érkező boráradatot nem lehet megállítani.

Franciaországban sokan a leghagyományosabb módszerek felé fordultak vissza. Biodinamikus, organikus művelést alkalmaznak. És tudja mit vettem észre? Ezekben a borokban sokkal jobban érzi az ember a tájat, a termelőt. A Terroirt. Ráadásul manapság néhány borász ? a szabályozás ellenére ? elkezdte újratelepíteni azokat a direkttermőket, amiket azért kellett kiirtani, mert azt mondták róluk, hogymegőrjíti az embert. Kóstoltam ezeket az új borokat. Nagyon különleges ízük van. Azt hiszem a helyi piacoknak, és a helyi ízeknek még mindig van esélye.

StevieKraft

Korábban

Kisgazda álom Burgundiában

Laczkó: Legyünk lokálpatrióták!

Régi dicsőségünk, meg a miheztartás

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

Címkék: José Bové, Kalifornia, Languedoc Rousillion, Larzac, Mondavi, szőlő

← Akkor most mi van? Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!