• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

VinCE 2011 benyomások

2011-03-21 ● borravalo.hu

Impozáns helyszín, meghívott master of wine-ok, szakmai előadások dögivel, ?mindenki itt van, aki számít?-érzés. Szombaton nyitástól kora délutánig, vasárnap nyitástól ötig voltam a helyszínen, cukorkabolt-jellegű túlkínálat volt programokból és kiállítókból is (általában legalább két olyan előadás volt egyszerre, amin jelen szerettem volna lenni, de a bőség zavara mégiscsak kellemesebb, mint az unalom).

Szombaton Sarah Jane Evans MW és Lynne Sherriff MW előadását hallgattam meg elsőként (előbbi sherry-specialista, utóbbi az Institute of Masters of Wine vezetője). Remélem nem leszek tiszteletlen, de a külső és a belső mókásba hajlóan abszurd különbséget mutat: kedves, mosolygós háziasszonyok, de nem sütirecepteket cserélnek, hanem vérprofin kóstolnak, felvértezve a kvázi tévedhetetlenség képzetével. Ittuk a szavaikat (a borokat meg kiköptük, hogy minden idegszálunkkal szippanthassuk az információmorzsákat). Számomra a legtanulságosabb az volt, hogy egy adott borleírásból (amelyet nyilván hiba nélkül kell tudni teljesíteni ahhoz, hogy a végeredmény helyes legyen) milyen módszerrel következtetnek vissza, illetve egyes megállapításokból hogyan jutnak el a jó megoldásig.

Ezt követően a szakmai „tasting zone”-ban jártam végig a palackokat. Pár kiemelkedő bort említenék, jegyzet híján a teljesség igénye nélkül: Weinbau Riffel Riesling (tiszta, koncentrált), Erzsébet Pince Furmint (fajtajelleg és terroir), Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark (érthető a nem somló-mániásoknak is), KNW Pinot Noir (könnyed és komoly egyszerre, elegáns), Tiffán Régimódi (igazi magyar: portugieser-kadarka, szinte zsíros, jó savakkal), Janus Cabernet Franc (fűszeres, friss), Gere Aureus (nagy bor aránytévesztés nélkül), Sauska Cuvée7 Villány (nagy bor lomhaság nélkül), Gróf Buttler Phantom (borzasztóan hosszú és komplex).

Vasárnap reggel az Errazuriz tartott egy remek prezentációt: profi előadás ami nem kizárólag a jól bevált marketingfogásokra alapozott (bár a Berlin Tasting és Robert Parker magas pontjai nyilván nem maradhattak ki), hanem segített jobban megérteni a chileiek hozzáállását, az ország jellegzetességeit (északon kemény sivatag, a déli csücskén már gleccserek). Felülről lefele haladtunk Chilén át fotókkal, adatokkal, talajmetszeti képekkel. A borok is szépek voltak, számomra a Don Maximiano, az Arboleda Syrah és a Single Vineyard Carmenére mondott sokat.

Ezt követte Olivier Humbrecht MW előadása saját boraival kísérve. Elzász a kedvenceim közé tartozik, nem mellesleg a kb. 50 fős teremben kb. százan lehettünk, még a csillárról is lógtak. Leginkább borászokat érdeklő részletességgel hallhattunk a biodinamikus módszerekről, elvekről. Legszebb bor a hat közül számomra mindjárt a második lett, egy száraz rizling, a Clos Hauserer 2008. Szomorú, hogy magyar beszerzési forrásról nem tudok.

Egy laza kör következett a szakmai zónában: remek volt a Bussay Szürkebarát, az Árvay Padihegy Furmint, Figula Sáfránykert és Szeremley Syrah. Délután Zólyomi Zsolt, az ország legképzettebb „orra” és Romsics László az ország egyik legképzettebb szakembere játszott kicsit a cognac és parfüm párhuzamán. Sodró lendületű előadás volt és kifejezetten vidám. Végezetül bejártam a nagytermeket is és pár kiállítónál ötletszerűen kóstoltam is. Szintén jegyzet híján, szintén a teljesség igénye nélkül tetszett a Heinemann terasz széles kínálata (ezen belül inkább az olasz borok, egy Chianti Rufina és egy Vino Nobile di Montepulciano, sajnos a friss brunellókkal még nem futottam össze), Ákos Syrah (hűvös és meleg karakter együttállása), Takler Primarius (koncentráció nehézkesség nélkül), Vylyan Ördög (férfias, remek beltartalmi értékekkel, ezen az áron gyakorlatilag ?gombokért?). És kimaradt a sherry, a champagne, Malatinszky a cabfrancokkal, szóval lett volna még mit.

Személy szerint nagyon jól éreztem magam és eléggé el is fáradtam a sok élménytől. Bár páran kritizálták a szervezést, szerintem jelentéktelen és kiküszöbölhető hibák voltak, ami felett érdemesebb inkább elsiklani, hiszen a VinCE már bizonyosan a megkerülhetetlen boresemények közé tartozik.

Címkék: Ákos, Árvay, Bussay, Clos Hauserer, errazuriz, Erzsébet Pince, Figula, Gere, gróf buttler, heinemann, Janus, KNW, Lynne Sherriff, Olivier Humbrecht, Romsics lászló, Sarah Jane Evans, Sauska, Szeremley, Takler, tiffán, Tornai, VinCE, VinCE 2011, Vylyan, Weinbau Riffel, Zólyomi Zsolt

← Tamboerskloof 2005 Shiraz Ahogy egy gengszter rendel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!