• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Verona ásványos borai

2011-04-09 ● Kántor Endre

Izgalmas és tanulságos kis kóstolón vettem részt a Vinitalyn. Egy olyan régióval ismerkedtem meg, amelyről keveset tudtam, annak ellenére, hogy ittam már borait, és, hogy gyakorlatilag ő hosztingolja minden évben az olasz borvásárt. Verona borai nem egyszerűek, összetettek és nehezen érthetők, mint egy jó love sztori. Azt hiszem csak a felszínt kapargattam.

A Verona régióba nyolc borvidék tartozik, Arcole, Bardolino, Custoza, Lessini Durello, Lugana, Soave, Valdadige Terradeiforti és Valpolicella. Hogy ezek ismerősek valahonnan? Hát persze, hisz Veneto tartományhoz tartozó borvidékek. Akkor miért van külön Veronai körzet? Illetve, az említett nyolc borvidéken belül, miért húztak meg egy másik körzetet is, amely a Garda nevet viseli? Mivel olaszokról van szó, ezek azt hiszem teljesen felesleges kérdések. A lényeg úgyis a borokban dől el, melyeket vezetett kóstolón mutattak be a veronai kereskedelmi kamara standján.

A kóstolót levezető pohárnok vicces volt, mindenről csakis szuperlatívuszokban beszélt, pedig a dicséretet nem minden bor érdemelte ki.

Bardolino DOC Chiaretto Spumante Brut 2009

Eperkrémes illat, némi grapefruittal, ízben sokkal penetránsabb a citrus, illetve friss epret érezni. Van egy kellemes élesztős jellege is, szuper egy meleg tavaszi (vagy akár nyári) napra. Egyik kedvencem volt.

Soave DOC ?Vigneto La Capelina? 2009

Ebben csalódtam, elrontotta az élményt valami büdösség / kénesség illatban és ízben, ami végigkíséri az egész bort, pedig lehetne nagyon jó. A test közepes, van némi olajossága, de a frissességet hiányoltam.

Lugano DOC ?Melibeo? 2009

Grapefruit és kövek. Rengeteg kő. Ez jódos, kesernyés vonalat kölcsönöz neki. A test közepes, sav van bőven, izgalmas bor. A közepesnél hosszabb lecsengésben mandula és só. Másik kedvencem.

Valpolicella DOC Classico Superiore Ripasso ?Podere Bertarole? 2007

Fekete megy és csoki, fűszer és dohány. Túlérett lekváros gyümölcsös jegyek, barackmagos kesernye a lecsengésben. Meglepően karakteres bor a zárt illat után, de nem ragadott magával.

Amarone della Valpolicella DOC Classico ?Le Origini? 2006

Fekete szín, sötétbarna éllel. Átható csokis, rumpuncsos illat, az alkohol sajnos túl magas, agyonvágja az illatot. Túl fanyar érzetet ad a sok tannin és a mineralitás, közben meg nincs elég teste hozzá. Erős tea és dohánylevél a végén, nem éppen imponáló.

Amarone della Valpolicella DOC Classico 2003

Fekete mag, rubin éllel. Illatban itt is a fentiek dominálnak, viszont nagyobb a test, érettebb a bor, és sokkal bársonyosabb érzetet ad a tannin. Fanyarság itt is van, de a lekváros gyümölcsből jön egy kis édesség ezt kompenzálandó. Nagyon tetszett.

Recioto di Soave DOCG Classico ?Le Poesie? 2007

Kár, hogy ennyi aszút van szerencsém kóstolni, mert ezeket a borokat egyszerűen nem tudom objektíven megítélni. Pedig a pohárnok teljesen odáig volt tőle, annak ellenére, hogy egy zárt illatú, teljesen savhiányos, gejl, rövid bor. Nincs benne élet.

Ami tanulság volt a végére: a Garda-tó környéke nagyon ásványos, karakteres borokat tud produkálni, ha jót fog ki az ember, akkor emlékezetes lesz. Ha nem, akkor is, csak máshogy. A kaland folytatódik.

Címkék: amarone, bardolino, lugano, ripasso, soave, valpolicella, Verona, Vinitaly, vinitaly 2011

← Vinitaly 2011 flash A csillogó Itália →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!