• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A csillogó Itália

2011-04-11 ● Kántor Endre

Az idei, 45. Vinitalyn gondoltak rá először a szervezők, hogy egységesen, külön pavilonban és szervezett keretek között mutatják meg a szakmának az olasz pezsgő- és habzóborokat.

A Sparkling Italy névre hallgató külön pavilonban azokat a borokat válogatták ki, melyek az olasz klasszikus vagy Charmat módszerekkel készültek. Ez mondjuk le is fedi a palettát, mert a klasszikus módszert nagyjából a ?komolyabb? boroknál, és elsősorban de nem kizárólag Franciaortában használják ? ez palackos érlelést jelent, míg a Charmat módszer tökugyanaz, mint a Methode Champanoise, leánykori nevén a Metodo Italiano vagy népiesebben tankpezsgő.

Aki azonban ettől azt gondolná, orrfelhúzva, hogy pfujj, nagyot tévedne, kb. úgy, mint, mikor lenézte a csavarkupakot. A kóstoló megért egy-két misét, pláne, hogy nem mindenki nyerhetett bebocsátást. A lényeg azonban nem csak a borokon volt, hanem a bemutatás módszerén, ezért születtet ez a kis beszámoló is.

A kóstolót ugyanis végletekig modernizálták, azaz addig, amíg a dolog természete engedte. Belépéskor mindenki kapott egy névre szóló és egy órán át használható digitális kártyát. Ezt a kártyát minden régiónál a pulton lévő konzolokba kellett helyezni. A rendszer beindult, ezt követően választani lehetett a felkínált pezsgők közül, minden bornál külön leírás volt a monitoron. Választásunkat azonnal látták saját monitorukon a felszolgáló sommelier-k, akik töltöttek. Ezt követően megjelent egy egyszerű szín-illat-íz értékelő interfész, és ha ráböktünk az általunk megítélt értékekre választhattunk következő bort. A rendszer a kártyán tárolt minden adatot, távozáskor kóstolásainkat kinyomtatva megkaptuk. A lapon az is szerepelt, hogy milyenre értékeltük a kóstolt borokat és az is, hogy a Vinitaly mely csarnokának hányadik standján van annak a pincészetnek a pavilonja. Különben a felkészült pohárnokoktól mindent lehetett kérdezni, és a régiók termeiben rengeteg, egyszerűen befogadható infó állt rendelkezésre. Aki meg ennél többet akart, elment a pincészet standjához komolyabbat beszélgetni.

Próbáltam képgalérián visszaadni az élményt, remélem sikerült.

[nggallery id=25]

Ja, hogy a borok milyenek voltak? A legrosszabb értékelésem 3.5 csillag volt. Általános benyomásom: magas színvonal, következetes minőség, izgalmas borok. (Kivéve a Moscato d’Astit, melyek nem nekem valók.) A legjobbakat külön lefotóztam, ezek: Zardetto Spumante DOCG Brut Tre Venti Rive di Oglinao (Prosseco Valdo); Enrico Serafino Alta Langa Zero DOC (Piemonte); Francaesco Moser Brut 51,151 DOC (Trento).

Címkék: 2011, abate nero, Asti, Bisol, capo di vigna, enrico serafino, franciacorte, frizzante, moser, pezsgő, piemonte, prosecco, spumante, trento, valdo, Verona, Vinitaly, vinitaly 2011, zardetto

← Verona ásványos borai Margitka Piemontból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!