• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Verona ásványos borai

2011-04-09 ● Kántor Endre

Izgalmas és tanulságos kis kóstolón vettem részt a Vinitalyn. Egy olyan régióval ismerkedtem meg, amelyről keveset tudtam, annak ellenére, hogy ittam már borait, és, hogy gyakorlatilag ő hosztingolja minden évben az olasz borvásárt. Verona borai nem egyszerűek, összetettek és nehezen érthetők, mint egy jó love sztori. Azt hiszem csak a felszínt kapargattam.

A Verona régióba nyolc borvidék tartozik, Arcole, Bardolino, Custoza, Lessini Durello, Lugana, Soave, Valdadige Terradeiforti és Valpolicella. Hogy ezek ismerősek valahonnan? Hát persze, hisz Veneto tartományhoz tartozó borvidékek. Akkor miért van külön Veronai körzet? Illetve, az említett nyolc borvidéken belül, miért húztak meg egy másik körzetet is, amely a Garda nevet viseli? Mivel olaszokról van szó, ezek azt hiszem teljesen felesleges kérdések. A lényeg úgyis a borokban dől el, melyeket vezetett kóstolón mutattak be a veronai kereskedelmi kamara standján.

A kóstolót levezető pohárnok vicces volt, mindenről csakis szuperlatívuszokban beszélt, pedig a dicséretet nem minden bor érdemelte ki.

Bardolino DOC Chiaretto Spumante Brut 2009

Eperkrémes illat, némi grapefruittal, ízben sokkal penetránsabb a citrus, illetve friss epret érezni. Van egy kellemes élesztős jellege is, szuper egy meleg tavaszi (vagy akár nyári) napra. Egyik kedvencem volt.

Soave DOC ?Vigneto La Capelina? 2009

Ebben csalódtam, elrontotta az élményt valami büdösség / kénesség illatban és ízben, ami végigkíséri az egész bort, pedig lehetne nagyon jó. A test közepes, van némi olajossága, de a frissességet hiányoltam.

Lugano DOC ?Melibeo? 2009

Grapefruit és kövek. Rengeteg kő. Ez jódos, kesernyés vonalat kölcsönöz neki. A test közepes, sav van bőven, izgalmas bor. A közepesnél hosszabb lecsengésben mandula és só. Másik kedvencem.

Valpolicella DOC Classico Superiore Ripasso ?Podere Bertarole? 2007

Fekete megy és csoki, fűszer és dohány. Túlérett lekváros gyümölcsös jegyek, barackmagos kesernye a lecsengésben. Meglepően karakteres bor a zárt illat után, de nem ragadott magával.

Amarone della Valpolicella DOC Classico ?Le Origini? 2006

Fekete szín, sötétbarna éllel. Átható csokis, rumpuncsos illat, az alkohol sajnos túl magas, agyonvágja az illatot. Túl fanyar érzetet ad a sok tannin és a mineralitás, közben meg nincs elég teste hozzá. Erős tea és dohánylevél a végén, nem éppen imponáló.

Amarone della Valpolicella DOC Classico 2003

Fekete mag, rubin éllel. Illatban itt is a fentiek dominálnak, viszont nagyobb a test, érettebb a bor, és sokkal bársonyosabb érzetet ad a tannin. Fanyarság itt is van, de a lekváros gyümölcsből jön egy kis édesség ezt kompenzálandó. Nagyon tetszett.

Recioto di Soave DOCG Classico ?Le Poesie? 2007

Kár, hogy ennyi aszút van szerencsém kóstolni, mert ezeket a borokat egyszerűen nem tudom objektíven megítélni. Pedig a pohárnok teljesen odáig volt tőle, annak ellenére, hogy egy zárt illatú, teljesen savhiányos, gejl, rövid bor. Nincs benne élet.

Ami tanulság volt a végére: a Garda-tó környéke nagyon ásványos, karakteres borokat tud produkálni, ha jót fog ki az ember, akkor emlékezetes lesz. Ha nem, akkor is, csak máshogy. A kaland folytatódik.

Címkék: amarone, bardolino, lugano, ripasso, soave, valpolicella, Verona, Vinitaly, vinitaly 2011

← Vinitaly 2011 flash A csillogó Itália →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!