• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Krétaporos paptag pinot-bubusoknak

2008-04-03 ● borravalo.hu

Dr.Nemtudomka néhány töredékes szövegdarabot pakolt fel Borravalóra, amíg mézkutató légi útra kelt, pontosabban pimasz méznyalás végett elhúzott kedves Itáliájába. Verona és Velence térségébe, ahonnan majd jól beszámol a mi kedves közönségünknek.Szepsyvel a hegyen

Dr. Nemtudomka rengeteget utazik, mostanában is ? buszon, vonaton, automobilon, s mikor eszébe jut valami, lefirkantja vagy legújabb kütyüjébe bepötyögi. A fenti gondolatok így jöttek össze, egyik borvidékről a másikra tartván. Most meg épp Veronában van, a Vinitaly-n zsűrizik. Beszámolója jövő hétre esedékes. Addig is:

Volt egyszer egy Krétakör

A Krétakör kegyetlen és zseniális és röhejes társulata átalakul úgymond, megszűnik társulatos repertoár-színház lenni, hát marha jó. Ebben a kis országban, melyen épp? kiütköznek örök és reménytelen félperiférikusságának aktuális hullafoltjai, kompország ugye, mely ismét épp a keleti part felé tart, és a büdös életbe nem lesz jobb hely, nos, ebben az országban némely arcok, emberek, tájak, borok és a kultúra ér nagyon sokat, ezek jelentik az én hazámat, nem a béközépszar, uncsi, öntudatos mucsaiság változatai.

Az egyik legjobb kulturális műhely volt a Krétakör, úgy fest tehát, eggyel kevesebb jó hely lesz e kátyús kis hazában, mert sztem az átalakulás annyit fog jelenteni, hogy szétesik a társulat. Well, a Krétakör oldalvizén működikdött a Krétakör SzínészTáncZenekar, március 15-én vidám és családias koncertet adtak a Sirályban, ez volt a legjobb és legméltóbb ünnep aznap a béközép borzolta Budapesten. Talán a Gyere kislány gyere, a diszkóklubban vár már a zene átértelmezése tetszett a legjobban, igazivá vált ez az agyrém, ez maga a Krétakör (volt): igazivá tett agyrémek, ironikus, tehetséges átértelmezett, kegyetlen és zseniális és röhejes, pomó színház, jó volt, köszönet.

Mármost jó (rossz) szokásunk szerint boritalokkal doppingoltunk, szerencsénkre a Sirály büféjében vannak épeszű borok, mi a Juhász testvérek vöröseit kortyolgattuk. Ezek a Juhász brothers Egerben kavarják, nagyon jól. A minapi egri/akadémiai bormustrán is az ő bikájuk tetszett a legjobban, ilyesmi borokat is nyakalhatni a Sirályban.

A paptag nem azt jelenti, mint amire mindenki elsőként gondol, hanem papi (püspöki) birtokrészt. A Juhász-testvérek egri pincészetének egyik területe, egy csaknem 10 hektáros csúcsdűlő volt a papoké a papok városában. Úgy tűnik, a Juhász brothers a nehezebb utat választva minőségi borra tette föl az életét. A Paptag brand és zászlósbor, nem készül minden évben, csak ha tökéletes a gyümölcs, a brutális hozamkorlátozást (30 q/ha) követően éretten, 22 mustfokon leszedett szőlő hagyományosan, kádban erjedt, mint a régi öregek korában, majd második töltésű barrikban érett tömör, bársonyos, krémes, igen koncentrált és feltűnően harmonikus, gyümölcsös, elegáns barikkal haloványan megfuttatott vörösborrá.

Pinot-bubusoknak

Qrvára elfelejtkeztünk egy érdekes pinó-kóstolóról, mely pár hónapja zajlott az Etyeki Kúria új kóstolótermében. A dologra azért érdemes visszatérni, mert nemzetközi szortimentet kínált a Rudi Krizan osztrák flying winemaker, a Kúria főborásza-tanácsadója által összeállított menü, és az ember nem mindennap csócsálhat mindenféle külhoni pinókat. Előre kell bocsátanunk, hogy a tán tucatnyi kóstoló a tán tucatnyi külföldi tétellel összehasonlítva igen magasra értékelte a Kúria pinóját (melynek borait magunk jól hangoltnak és profinak tartunk, némely kicsit vastagabb és komplexebb tételeit egyenesen kiválónak).

A legnagyobb sikert Umathum 2005-ös tétele aratta: világosabb komplexió, finom tósztos hordóillat, fanyar sav és lágy faktúra, telt test és harmonikus struktúra. Nagyon újvilágis volt az újvilági, muhaha Cono Sur 2006: ez karcsú, tüzes (14 %-os szesszel), internacionális karakterrel rendelkező, ilyen bárhol készülhetne-típusú, nagyon könnyed és pinós pinó. Az osztrák pinók ehhez képest télleg hűvösebbek, kevésbé intenzívek, de mélyebbek, bonyolultabbak voltak. (Umathum mellett ilyen volt Prieler 2005-ös tétele).

Érdekes volt tapasztalni a két burgundi tétel sajátosan old style-jellegét, kicsit olyan modernizáció, borászati forradalom előtti lazább, animális vagy earthy jegyeket villantó stílusát, egyébként 2005-ös (Vieille Vignes, Domaines des Beaumont), ill 2004-es palackok voltak (Morey St. Denis, Clos de Lambrays). A magyarok közül az ötös Vylyan komplexebbnek tűnt, mint a barnuló-lágyuló négyes Tiffán, és tetszést aratott tehát a Kúria hatos tétele intenzív, tüzes karakterével. Érdekes és sokatmondó mozzanat, hogy emez etyeki vörösbor párdarabja, a hozzá stilisztikailag leginkább közel álló bor a 2003-as új-zélandi tétel volt (Schubert Wines Ltd, Martinsborough), a maga epres, koncentrált, sós érintésű, csípős (14,5%), kövér és meleg karakterével.

Szepsyvel a hegyen

Jártunk Szepsyvel a hegyen. Megnéztünk néhány mádi kertet, a Szepsy-féle eredetvédelmi klasszifikáció központi fogalmát. Az Úrágya és az Urbán kertjei különös és tényleg valahogy régmúlt idők hangulatát árasztják, főképp tán azért, mert a mádiak által bástyáknak hívott, a földből kiszedett kövekből emelt falak vastagságán látszik, hogy évszázadok alatt rakták őket, egyébként ma is szedik a követ, amikor van egy kis idő. A XVI. században kezdődött itt robbanásszerű fejlődés, amikor a török elfoglalta a déli végeket, mindenekelőtt a Szerémséget, amely a Római Birodalom idején és a török hódoltságig az akkori világ egyik elsőszámú borvidéke volt, sűrű szövésű, virágzó mezővárosokkal rendelkező, dimbes-dombos európai-pannón kultúrtáj, melyet a török hódoltság overkillje változtatott pusztává. (Érdekes módon itt is létezik a Tarcal és Olaszi helynév).

Látható, hogy a kert egy clos, kőfallal körülvett ültetvény, de a kert szigorúbb, zártabb, szűkítettebb és kisebb, teljesen homogén termelési egység. A dűlő voltaképpen kis hegy vagy annak napos oldala, lehet száz hektár is, mint például a Danczka, de nem egységes, se topográfiailag, se talajtanilag. A clos is lehet nagy, lásd Clos de Vougeot, mely 50 hektáros, de a kert nem: a legnagyobb eddig kijelölt mádi kert két hektár körüli. Csörögve csörtettünk a változatos kövekből rakott kőfalakon, melyeken szembetűnő a kőzetek sokfélesége. Szepsy rövid földtörténeti összefoglalója szerint a vulkáni kiömléses és tufás kőzeteket az utóvulkáni földrengések széttörték, a gejzír-tevékenység vagy kovásította, vagy összecementálta a cuccot.

A hőforrások a vulkanizmus előtti Pannón-tengeri mészkövet is hozzámixelték e talajtani küvéhez, elképesztően változatos, a borra kitalált edáfikus hardvert hozva létre. Ez a talaj, az eszményi aszús-kontinentális klíma a hegyek déli lábánál elterülő folyókkal és a több, mint félezer éves, a legkorszerűbb európai önológiai tudást is felhasználó kultúra és tradíció ? ez a tokaji terroir.

Itt az Úrágyán és az Urbánon főleg öreg szőlők vannak, akik többet tudnak, mint a fiatalok, bár van, amit már elfelejtettek: az erős növekedést például vagy a laza fürtszerkezetet, ami segíti a botritizálódást. Öreg szőlő sosem aszúsodik úgy, mint a fiatalok. Gyökerei mélyebbre nyúlnak, nem a nitrogénes-szerves anyagos rétegbe kapaszkodnak, hanem a nagyon sovány ásványos talajba. Meg is kóstoltunk egy bort az Urbánról: a 2006-os furmint ásványos, tömör, titokzatos és kerek, tükrözi a 40-70 éves tőkéket tartalmazó, talajtanilag a Szent Tamáshoz hasonlító, de még annál is kövesebb-kvarcosabb, eleddig ismeretlen dűlőt. További részletek a Borigo következő számában.

Korábban:

Tokaj tanácstalan, Somló darabos – a nagy furmint-teszt

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Röptében a királyleányka

Koncentrált fehérek és spanglibor Etyeken

Zene-bora IV:100 %-os nők

Címkék: Clos de Lambrays, Cono Sur, Domaines des Beaumont, Etyeki Kúria, Juhász, Morey St. Denis, Paptag, Schubert Wines, Szepsy, Umathum, Úrágya, Urbán, Vieille Vignes, Vylyan

← Láttunk, hallottunk, beszélünk ? Tavaszi Borfesztivál 2008 Fogoly pápák kérték →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!