• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Syrah, Eger, 2006

2011-04-26 ● borravalo.hu

Két eltérő felfogásban készült egri syrah és két pincészet, amelyről az elmúlt időszakban volt miért beszélni. Kétségtelen, hogy áruk, különlegességük miatt nekem sem hétköznapi ügy egy ilyen duett.

Az viszont biztos, hogy az itthoni készletemben rengeteg olyan bor van, aminek bontását egyszerűen nem lehet tovább halogatni (és van, amivel lehet, hogy már el is késtem), úgyhogy nem búsongok elmúlásuk felett, inkább kényeztetem magam és igyekszem rendszeresen beszámolni a szebb élményekről.  A pincékre vonatkozó megjegyzésemmel kapcsolatosan még annyit, hogy a Borravaló stábja mindig objektív tájékoztatást igyekszik adni a lehetőségeknek megfelelően; a bulvár jellegű fröcsögést és a zsigeri rosszindulatú hozzáállást én személy szerint rosszul viselem. Számomra egy konklúzió van, bármilyen viharos tengeren is hajózzon az adott pince: jó bort készítsenek, ez az igazi győzelem és a történelmet a győztesek írják.

Vincze Béla ?Arcanum? Egri Syrah 2006

Anno Miri (Kárpáti Péter) hozta 4000 Ft-os áron a pincétől, ha jól tudom nem került kereskedelmi forgalomba, mert az egy hordónyi mennyiséget elkapkodták a gyűjtők. Nálam már vagy három éve feküdt az egyik borhűtőmben, totál hibernálva eddig a pillanatig. A szomolyai Borda-hegyen van Bélának kb. 1 hektárnyi syrah-ja: agyagbemosódásos barna erdőtalaj, agyagos vályog, több helyen kavicsos, a felső réteg néhol vékonyabb és alatta tömör riolittufa található. Közepes intenzitású rubin szín fekete maggal, vizes gránátba futó élekkel. Az illata egyszerre meleg karakterű a hordótól, ugyanakkor benne van a kellemes egri hűvösség és akármilyen furcsa is, a fekete bogyós gyümölcsök hűvösen jelennek meg. Közepesen intenzív az illat egyébként, a gyümölcs mellett van benne drágahordós cappucino (ez az előítéletek szerint délre tolja a földrajzi pozíciót, engem kifejezetten a 2006-os Bockra emlékeztetett ez a hordóhasználat), dohányos-istállós vonal, pici pézsma és licsi. Érdekes. A közepes testű kortyban előjönnek a gyümölcsös, valamint szép zöldfűszeres-földes jegyek, jól moderált alkohol, tökéletesen besimult tannin. Kissé citrikus a savérzet, ami az amúgy hosszú lecsengést is elviszi. Szívfájdalmam, hogy tavaly júniusban a pincészettől nyertem belőle még egy palackot egy Facebook-játékon, de a mai napig nem kaptam meg.

Gróf Buttler ?Nagy-Eged? Egri Syrah 2006

Ezt a palackot a Borszertárban vettem az Irányi utcában, valamivel 5000 Ft alatt volt az ára. Mély-sötét rubin szín, mahagóni koronával. Az illata tipikus Nagy-Eged, hasonló a felmagasztalt bikavéréhez. A ?Hegy? 501 méteres magasságával Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe, ahol a teljes déli fekvés, a 20-35%-os meredekség ideális környezetet teremt a fajtának. Amíg Eger talaja alapvetően mészben szegény, vulkanikus eredetű riolittufa, addig a Nagy-Eged fő tömegét szürke mészkő alkotja (emlékeim szerint talán 2003 áprilisában kezdődött a telepítés, amelynek eredményeként merlot, syrah, cabfranc, cabsav, kékfrankos, pinot, kadarka és viognier került a területre). Van benne valami titokzatosság, mélységes tűz, ami a magamfajta borivót lázba hozza. Ha muszáj lenne összefoglalni, akkor egy közepes intenzitású, hosszan elgondolkodtató, összetett illat, amiben a bőrös-szarvasgombás-enyhén animális vonal mellett van egy kis földesség, ázott széna és mineralitás, valamint dohány. Szinte már fülembe suttog a misztrál. A gyümölcs egy kissé már dzsemesedő szamóca képében van jelen, aminek állaga jelzi, hogy fogyasztandó a borunk. A korty közepesnél nagyobb testet, jelen lévő de puha tannint és intenzív savérzetet hoz, szinte az illattal azonos karakterrel: földes-avaros-minerális-fűszeres-szegfűszeges, van egy kis piros bogyós gyümölcskosár a kép sarkában elrejtve. Szép palackérett, ?megérkezett? bor. Lecsengése nagyon hosszú.

Két érett, izgalmas bort kóstoltam egy szerintem kiváló évjáratból. Talán hosszabb életre voltak predesztinálva, de úgy gondolom a pillanatkép jókor született. A Nagy-Eged grand cru, vita nincs, Vincze Béla pedig alkosson nyugodtan tovább ?FN? jelzés alatt is. Mi mindkét pincészetnek kitartóan drukkolunk.

Címkék: 2006, borda-hegy, Bukolyi, Buttler, Eger, gróf buttler, nagy-eged, syrah, Vincze, Vincze Béla

← Gere Attila Portugieser 2010 Hadobás Mátrai Kékfrankos Rosé 2010 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!