• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Doktorok borai

2011-05-03 ● borravalo.hu

2011 áprilisában a Semmelweis Egyetem másodszor rendezte meg saját borversenyét. Kántorbandival én is meghívást kaptam a zsűribe, ő könnyebb vöröseket elemzett, én komoly fehérekkel küzdöttem.

Na azért nem volt ez olyan nagy küzdelem, mert remek volt a felhozatal (ahogy tavaly is) és szerencsére nehéz volt a végső döntés. A verseny célja amúgy is az volt, hogy az egyetem presztízséhez méltó borok kerüljenek kiválasztásra – ez biztosan sikerült. Hat kategóriában lett meghirdetve a verseny, a győztesek egy évig viselhetik a ?Semmelweis Egyetem bora 2011? címet (a képen a kitüntetés már látható a nyertesek palackjain).

Először is lássuk az eredményeket. A ?rendezvény? kategória fehér győztese a Tornai Pincészet Nagy-Somlói 2007-es házasítása, vörösben Lisiczáék 2008-as Cabernet Franc-ja, rozéban pedig a Cousin-Vin Pincészet ?Szívesen? fantázianevű bora vitte a prímet (nemrégiben voltam a Decanter rozétesztjén, ott is meglepően jól szerepelt ez a számomra relatíve ismeretlen pince). A ?presztízs? kategória díjazottja (micsoda öröm, egy újabb somlói!) Spiegelberg Stefán Juhfarkja 2009-ből, vörösben Taklerék Cabernet Franc Reserve bora 2007-ből, desszertben pedig a Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Vitis Tokajensis 5 puttonyos aszúja (hihetetlen hossz, remek arányok, friss és tartalmas, lehengerlő, de légies aszú). Rektori különdíjban részesült a Barta Pincészet Öreg Király Dűlő Furmint Muskotály (2008) házasítása.

Én a presztízs fehér bizottságban kóstoltam, nagyon klassz volt a 2. és a 3. helyezett is. Bár mindkettő chardonnnay, egyik sem szólt a fajtáról, sokkal inkább a termőhelyről, a Maurusban pedig olyan intenzív ásványosság mutatkozott, hogy elsőre Somlót vízionáltunk. Az édesek között repkedtek a 90 feletti pontok, nehéz volt magasra jutni: leginkább az apró részletekben különböző arányokat, jó struktúrát, sav-cukor egyensúlyt lehetett fejtegetni, de fantasztikus mezőny volt.

Elismerő oklevelet kaptak minden kategóriában a második és harmadik helyezettek, őket se feledjük. Rendezvény fehérborok kategóriája: Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Naparany (2008) és Maurus Pince Rajnai Riesling (2007). Rendezvény vörösborok kategóriája: Bősz Adrián Kékfrankos (2008) (szép rajnait adott be a presztízs fehérekhez is) és Vylyan: Ördög (2008) (újra jó vétel). Presztízs fehérborok kategóriája Maurus Rejtelem Chardonnay (2007) és Szászi Endre Lesencetomaji Chardonnay (2009) (ez utóbbi mondhatni best buy). Presztízs vörösborok kategóriája: Günzer Tamás Mátyás Reserve (2007) és Maul Pincészet Lator Virgo (2009). Desszertborok kategóriája: Barta Pincészet: Öreg Király Dűlő Furmint Muskotály (2008) (a legszebb kései amit mostanában szerencsém volt kóstolni, 106 gramm cukorral) és Disznókő Tokaji 5 puttonyos aszú (2007). Rozéban még Bolyki és Benedek kapott elismerést, mindkettő kékfrankos alapon.

Úgy gondolom a fenti listából bármit ? akár vakon is ? merek ajánlani, ami azt is jelenti számomra, hogy ez nem csak egy újabb plecsni lesz az üvegeken, hanem valóban az egyetemhez méltó hagyomány és hagyományosan magas színvonalú borszelekció.. Mondhatni ?jövőre veletek ugyanitt?.

Címkék: Barta, Béres, borverseny, egyetem, lisicza, semmelweis, Spiegelberg, Takler, Tornai

← Tradíció és modernizmus Terra Personas Negra 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!