• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Britannia, Britannia

2011-07-05 ● Kántor Endre

Megy a háború a brit pezsgőkészítők között, hogy mi legyen a termékük neve. Egyesek nem favorizálják a jelenlegi, nehézkes elnevezést, és generikus nevet alkottak, még az eljárást is britesítették névben ? igaz franciásan. Mások a brandben hisznek és a termékre fókuszálnának. Mindenesetre, ne lepődjünk meg, ha ?Britagne? feliratú pezsgőt látunk a polcon.

Az angol pezsgőborok piaca hihetetlen fejlődésnek indult. Az egyik nagy kereskedő, a Marks&Spencer adatai szerint az elmúlt évben 70 százalékkal nőttek a szigetországban készített pezsgők eladásai: a britek szeretik a bubikat, és veszik a hazait.

Ez pedig el is indított egy folyamatot, ami már rég a levegőben lógott, és melynek a végeredménye nem lett éppen mindenkinek tetsző. Arról van szó ugyanis, hogy a brit pezsgőkészítők szerint nagyon nem jó név az, hogy English Sparkling Wine vagy Quality Sparkling Wine, mert nem blikkfangos, meg nem lehet marketingelni, nem pozícionálja a terméket úgy, ahogy azt megilletné, meg ilyenek. Ezért aztán a csapat egy része (elsősorban a hampshire-i pezsgősök, a Coates & Seely, akik egyébiránt az itthon is érdekeltséggel bíró AXA Millésimes csoport tagjai) felfogadott egy szakértői gárdát, akik kiötlötték, hogy mit kellene ehelyett, mi lenne az a bizonyos generikus név, mely újrapozícionálná a brit pezsgőt. A magasabbra pozícionálást biztosító végeredmény a ?Britagne? elnevezés lett, ejtsd: britannia ? és nem britány, hogy ne a Champagne-ra rímeljen?

A megoldás sokaknak nem tetszik, mert a kiejtés ellenére egyértelműen a Champagne-ra hajaz a dolog, az pedig nem igazán angolos. Pláne, hogy a készítési technológiát Méthode Britannique-nak keresztelték el, ami meg aztán tényleg francia. Kaptak is ellenkommenteket a dologra, pl. a Decanter oldalán.

Ennek ellenére a Coates & Seely nagyon bizakodó: remélik, hogy 10 (vagy 100!) év múlva majd úgy kérnek az emberek, hogy ?Egy palack Britagne-t!? Azt mondták, hogy szerintük az eddigi elnevezések olyanok, mintha a Jaguart ?Smart British Motor Car?-nak hívnák. A Britagne pedig azért jó név, mert a termék így azt üzeni magáról, hogy riválisa lehet a gall szomszédokénak.

Nem csak a kommentelők tartoznak az ellentáborba: két vezető pezsgőkészítő, a Nyetimber és a Ridgeview mindketten úgy vélik, hogy meg kell különböztetni a saját kategóriát valamilyen jelöléssel, de a brot pezsgőipar még túlságosan gyerekcipőben van ahhoz, hogy ilyen neveken gondolkodjon. Ehhez képest a Ridgeview a ?Merret? nevet javasolta, a brit tudósra, Dr. Christopher Merretre való tekintettel, aki először készített pezsgőt a szigetországban a 17. században. Viszont, jókora marketing büdzsé nélkül semmire nem fogunk menni, tették hozzá. A cornwalli Camel Valley borászat, akik számtalan díjat nyertek pezsgőikkel soha nem használnának ilyen generikus nevet. Bob Lindo, a cég tulajdonosa elmondta: húsz évet dolgoztak azon, hogy ide jussanak, ezt nem teszik ilyesmivel kockára. Hozzátette: szerinte az angoloknak büszkéknek kellene lenniük saját dolgaikra, és bár lehet, hogy az eddigi elnevezések fapadosnak tűnhetnek, a külpiacokon mégis működnek. Az amerikaiak és japánok pl. imádnak angol dolgokat venni. Ráadásul, mondta, a külföldi példák sem elég meggyőzőek: a Cava, Sekt és Cap Classique (dél-afrikai pezsgő) sem örvendenek olyan nagy presztízsnek csupán a nevük miatt. A termékre kell a hangsúlyt helyezni, nem a névre – az olyan generikus névvel nem ellátott brandek, mint a kaliforniai Schramsberg vagy új-zélandi Pelorus is ezért lettek nagyok, tette hozzá.

Két megjegyzés: 1) Mi már ezen túl vagyunk, van egy jól menő Hungáriánk? 2) A témában a pont a Daily Mailt illeti, címadásukért. Ők a ?The Bottle of Britagne? címet adták cikküknek.

Címkék: angol, brit, Britagne, Cap Classique, cava, Champagne, nagy britannia, pezsgő, Sekt

← Kóddal nyit a Vylyan Ezüstérmések a borászok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!