• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megérteni a terroirt

2011-07-21 ● borravalo.hu

Sokat küzdöttem magammal, hogyan kezdjem a számomra egyik legkedvesebb borvidéken, Somlón tett látogatásomról szóló többrészes beszámolót. Ezt a címet gondoltam adni az első fejezetnek, melyben konkrét borokról még nem esik szó, a gondolataim inkább a vidék felé vittek. Somló túra, 1. rész.

Ami leginkább zavar ? és ez nyilván egy bizonyos boros előélet után mindenkiben felbukkan ? hogy minél többet tanulok az egyes borvidékekről, annál inkább látom, hogy a horizont az elképzeltnél sokkal szélesebb. Amikor pedig elhatározom, hogy megnézek egy kis szeletet részletesebben és fókuszba vonom több évre, akkor szembesülök vele igazán, hogy milyen szint az MW. Erről a Gizella-Balassa cikkben már volt pár mondatom, mert akkor sem tudunk semmit a borról, ha mindent tudunk róla: ez tényleg csak skimming, néhány évtized amit belátunk jó esetben és nyilván mélyebben vizsgáljuk azt (magyarul többet iszunk onnan), amit igazán szeretünk.

Arra gondoltam magamban, micsoda szégyen, hogy a Somló északi és deli oldaláról jött bort nem tudom első szippantásra megkülönböztetni. Nem egy publikus gondolat, elmondom hát mindenkinek. Az ok mondhatni prózai: adott ez a ?faék egyszerűségű?, csodálatos kis borvidék ? bazalt-bazalt, hegy alakú hegy, észak és dél, szűk fajtaválaszték, jellegzetes jegyek mind illatban, mind ízben. És mégis. A belátható időtáv és a megismerhető borok száma tapasztalatot, tudást adhat, de szinte csak a mának.

Megérteni a terroirt, megérteni a borokat

A száraz tények: a Somló 431 méter magas vulkáni múlttal bíró tanúhegy, szép időben a tetejéről ellátni a Szent György-hegyig, a Badacsonyig és sejteni mögöttük a Balaton csillogó tükrét. Amikor a Somló kialakult, a földtörténeti harmadkorban, a környék még hatalmas beltó volt (Pannóniai-tó), ráadásul eleinte sós, majd a beáramló folyók megédesítették a vizét, feltöltötték folyami hordalékkal, majd a tó kiszáradt. Megkezdődött a vulkánok kora, lávaömlés, hamuszórás, égzengés. Kialakult a környék mai domborzati jellege, mivel a Pannon-tenger felkapott üledékét hiába nyeste át rajta évezredeken át a szél, a bazalt ellenállt és az erodált kúp megmaradt, mint a környék csodálatos tanúhegyei, amik a Somló testvérei. A talaj persze korántsem homogén: bazalttufa, kukoricabazalt (kenyérbazalt), pannon homok, hordalék, törmelékes lösz és barna erdőtalaj is fellelhető és mivel a szőlőgyökér 10-15 méterre nyúlik le a föld alatt – több vízzáró réteget áttörve – sokféle kőzettel találkozik.

Ma már a ?nyolcas úton? kanyargunk Veszprémtől a Bakonyból le a Kisalföld lankáira, ahol  nagyon magányosan emelkedik ki a Hegy. Magamban néha bolond gondolatként, mint ?Mordor romjai? emlegetem, pedig nem vagyok Gyűrűk ura rajongó. Azért eszembe jut, milyen lehetett aktív vulkán korában, úgy képzelem, mint a belinkelt képen.

Most szelíd, emberlakta vidék, pár száz hektár szőlővel. Ide tartozik a Ság-hegy és a Kissomlyó is. Pár száz éve a somlói bort még receptre is felírták bizonyos gyomorbántalmakra, női panaszokra, immunrendszer erősítésére. Nem a gyors fogyasztás borai ezek: általában hosszú hordós (szinte mindig nagyhordó és sosem újfa) és még hosszabb palackos érlelést kérnek; magas savtartalmuk, beltartalmi értékeik, nyomelem és ásványi anyagban gazdag mivoltuk miatt teljes pompájuk csak idővel teljesedik ki. Jellemző fajtái az olaszrizling (163ha), juhfark (94ha), furmint (73ha), hárslevelű (31ha), fehérborok mind.

A Somló borai egyediek, illatukban a tűzköves-jódos mineralitás, a zöldséges-főtt spárgás-zöldfűszeres jegyek szinte mindig felfedezhetőek, ami jól megismerhetővé teszi. Vagyis nekem csak tenné, mert én ? hiába minden igyekezet ? még nem tudom megmondani, hogy melyik bor melyik dűlőből való a Somlóról. Talán majd öreg koromban, ha pincét veszek itt.

Hamarosan folytatom, 2. és 3. résszel.

Címkék: ásványosság, bazalt, furmint, hárslevelű, juhfark, Kisalföld, mineralitás, olaszrizling, Somló, Terroir

← A Sabaros eszű Laci Ábrahám Kakasok Furmint 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!