• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Sabaros eszű Laci

2011-07-19 ● Kántor Endre

Badacsonytördemicen megint kiderült: rossz évjárat nincs, csak rossz borász. 2010 lehet, hogy nehéz év volt, Nagy Laci és a Sabar azonban derekasan megküzdött vele. Azért nem volt kisiskolás feladat első évjárattal ebből az évből kijönni.

Nagy Lacival először a Villa Tolnaynál találkoztam, már ott mesélt saját kis pincéjéről, a Sabarról. Még soha nem láttam, nem ittam, felkeltette érdeklődésem. Most sikerül végre lejutnom Badacsonytördemicre hozzá, és ? bár nem volt mindenre idő, de ami késik, nem múlik ?, sikerült pár borba bele is kóstolni.

A Sabar borházat 2009-ben alapította Nagy Laci és Ádám Gábor, egy közgazdász, aki Lacihoz járt le kóstolni, és feltette azt a kérdést, hogy ha lenne egy nagyobb összeg, akkor Laci mit kezdene vele. Hát, ahogy a mondás tartja, azonnal elkezdtek belőle kisebb vagyont faragni, felhúzták a Sabar pincészetet. 4 hektár aktív szőlőjük van, a többit felvásárolják, 2010-ben 8000 palack lett ebből. A név a Sabar hegy alatti azonos nevű, Káptalantóti melletti dűlőből származik, itt a terület. A Villa Tolnaynál megszokott minőséget véltem felfedezni a borokban, azzal a csavarral, hogy itt Laci teljes egészében saját személyiségét teszi bele a palackokba.

Sabar Sauvignon Blanc 2010

Egyáltalán nincs túlcicomázva, tipikusan nem az a fajélesztős szavinyon. Fában is érett, pont, hogy ez a vonal ne érvényesüljön. Friss, nem túl zamatos illat, kis savanyúcukor, árnyalatnyi csalán, némi citrus illatban. Szájban nagyobb, mint sejttette, friss zöldalmás és grépfrútos jegyek, 12.5-es alkohol, kedves és élvezhető bor, ami 1200 forintért szép 3,5 csillag.

Sabar Rajnai Rizling 2010

Itt hirtelen más ligában kezdünk játszani. Illatra azonnal érezni, hogy nagyon érett, szép anyagról lesz szó. 12 mázsa szőlőt vettek és azt tették a présbe, amit azonban csak forgattak: ami kifolyt, kifolyt, ami nem, az ment a disznóknak gyöngy gyanánt. Erre mondták a kollégák Lacinak, hogy elmebeteg. Az eredmény cáfolja a diagnózist: friss gyümölcsösséggel indít, őszibarack, szőlő és csodák csodája málna. Ezt követik a friss zöldfűszerek, melyek ízben is jönnek a málnás cukorka mellett. Sósság zárja az egészen hosszú kortyot, de a gyümölcsök visszaköszönnek a végén. 1400 forint, ami ezért atom jó vétel, és 4 csillag.

Sabar Cabernet Sauvginon Rosé 2010

Halvány hagymahéj szín, kérdem miért. Mert eredetileg CS white-nak készült volna, így a válasz, csak a kollégák addig cikiztek, hogy az koppintása a környéken is fellelhető kékszőlőből lett fehérboroknak, hogy végül mégis kapott némi héjat színnek. Illatban diszkréten jönnek a CS jegyek, szájban azonban robban. Nagy Laci ezt azért ?szereti nagyon , mert ez bor?, azaz nem felpumpolt rozé. Feketeribizke és szeder, némi cserkó és meggy, sóssággal zár a gyümölcsök mellett, nem egy hétköznapi rozé. 1400 forint ez is, és 4 csillag.

Hát, eddig meggyőző volt a fiatal Sabar borház, hamarosan megkóstolom még az 1400 forintos magnum palackos olaszrizlinget, ill. a még hordóban lévő Cabernet Sauvignont, addig is a tervekről faggatom Lacit: Hát, nyolcezer palackot barátokkal is meg lehet inni, mondja, szóval megfontoltan haladunk. Helyes, eddig ez célravezető volt, érdemes is a kis borházat felkeresni, ezzel katalizálni a folyamatot.

Címkék: 2010, 3.5 csillag, 4 csillag, Badacsony, Badacsonytördemic, Balaton, cabernet sauvignon, Nagy Laci, Rajnai Rizling, Sabar, sauvignon blanc

← Grillborok Megérteni a terroirt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!