• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Megérteni a terroirt

2011-07-21 ● borravalo.hu

Sokat küzdöttem magammal, hogyan kezdjem a számomra egyik legkedvesebb borvidéken, Somlón tett látogatásomról szóló többrészes beszámolót. Ezt a címet gondoltam adni az első fejezetnek, melyben konkrét borokról még nem esik szó, a gondolataim inkább a vidék felé vittek. Somló túra, 1. rész.

Ami leginkább zavar ? és ez nyilván egy bizonyos boros előélet után mindenkiben felbukkan ? hogy minél többet tanulok az egyes borvidékekről, annál inkább látom, hogy a horizont az elképzeltnél sokkal szélesebb. Amikor pedig elhatározom, hogy megnézek egy kis szeletet részletesebben és fókuszba vonom több évre, akkor szembesülök vele igazán, hogy milyen szint az MW. Erről a Gizella-Balassa cikkben már volt pár mondatom, mert akkor sem tudunk semmit a borról, ha mindent tudunk róla: ez tényleg csak skimming, néhány évtized amit belátunk jó esetben és nyilván mélyebben vizsgáljuk azt (magyarul többet iszunk onnan), amit igazán szeretünk.

Arra gondoltam magamban, micsoda szégyen, hogy a Somló északi és deli oldaláról jött bort nem tudom első szippantásra megkülönböztetni. Nem egy publikus gondolat, elmondom hát mindenkinek. Az ok mondhatni prózai: adott ez a ?faék egyszerűségű?, csodálatos kis borvidék ? bazalt-bazalt, hegy alakú hegy, észak és dél, szűk fajtaválaszték, jellegzetes jegyek mind illatban, mind ízben. És mégis. A belátható időtáv és a megismerhető borok száma tapasztalatot, tudást adhat, de szinte csak a mának.

Megérteni a terroirt, megérteni a borokat

A száraz tények: a Somló 431 méter magas vulkáni múlttal bíró tanúhegy, szép időben a tetejéről ellátni a Szent György-hegyig, a Badacsonyig és sejteni mögöttük a Balaton csillogó tükrét. Amikor a Somló kialakult, a földtörténeti harmadkorban, a környék még hatalmas beltó volt (Pannóniai-tó), ráadásul eleinte sós, majd a beáramló folyók megédesítették a vizét, feltöltötték folyami hordalékkal, majd a tó kiszáradt. Megkezdődött a vulkánok kora, lávaömlés, hamuszórás, égzengés. Kialakult a környék mai domborzati jellege, mivel a Pannon-tenger felkapott üledékét hiába nyeste át rajta évezredeken át a szél, a bazalt ellenállt és az erodált kúp megmaradt, mint a környék csodálatos tanúhegyei, amik a Somló testvérei. A talaj persze korántsem homogén: bazalttufa, kukoricabazalt (kenyérbazalt), pannon homok, hordalék, törmelékes lösz és barna erdőtalaj is fellelhető és mivel a szőlőgyökér 10-15 méterre nyúlik le a föld alatt – több vízzáró réteget áttörve – sokféle kőzettel találkozik.

Ma már a ?nyolcas úton? kanyargunk Veszprémtől a Bakonyból le a Kisalföld lankáira, ahol  nagyon magányosan emelkedik ki a Hegy. Magamban néha bolond gondolatként, mint ?Mordor romjai? emlegetem, pedig nem vagyok Gyűrűk ura rajongó. Azért eszembe jut, milyen lehetett aktív vulkán korában, úgy képzelem, mint a belinkelt képen.

Most szelíd, emberlakta vidék, pár száz hektár szőlővel. Ide tartozik a Ság-hegy és a Kissomlyó is. Pár száz éve a somlói bort még receptre is felírták bizonyos gyomorbántalmakra, női panaszokra, immunrendszer erősítésére. Nem a gyors fogyasztás borai ezek: általában hosszú hordós (szinte mindig nagyhordó és sosem újfa) és még hosszabb palackos érlelést kérnek; magas savtartalmuk, beltartalmi értékeik, nyomelem és ásványi anyagban gazdag mivoltuk miatt teljes pompájuk csak idővel teljesedik ki. Jellemző fajtái az olaszrizling (163ha), juhfark (94ha), furmint (73ha), hárslevelű (31ha), fehérborok mind.

A Somló borai egyediek, illatukban a tűzköves-jódos mineralitás, a zöldséges-főtt spárgás-zöldfűszeres jegyek szinte mindig felfedezhetőek, ami jól megismerhetővé teszi. Vagyis nekem csak tenné, mert én ? hiába minden igyekezet ? még nem tudom megmondani, hogy melyik bor melyik dűlőből való a Somlóról. Talán majd öreg koromban, ha pincét veszek itt.

Hamarosan folytatom, 2. és 3. résszel.

Címkék: ásványosság, bazalt, furmint, hárslevelű, juhfark, Kisalföld, mineralitás, olaszrizling, Somló, Terroir

← A Sabaros eszű Laci Ábrahám Kakasok Furmint 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!