• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megérteni a terroirt

2011-07-21 ● borravalo.hu

Sokat küzdöttem magammal, hogyan kezdjem a számomra egyik legkedvesebb borvidéken, Somlón tett látogatásomról szóló többrészes beszámolót. Ezt a címet gondoltam adni az első fejezetnek, melyben konkrét borokról még nem esik szó, a gondolataim inkább a vidék felé vittek. Somló túra, 1. rész.

Ami leginkább zavar ? és ez nyilván egy bizonyos boros előélet után mindenkiben felbukkan ? hogy minél többet tanulok az egyes borvidékekről, annál inkább látom, hogy a horizont az elképzeltnél sokkal szélesebb. Amikor pedig elhatározom, hogy megnézek egy kis szeletet részletesebben és fókuszba vonom több évre, akkor szembesülök vele igazán, hogy milyen szint az MW. Erről a Gizella-Balassa cikkben már volt pár mondatom, mert akkor sem tudunk semmit a borról, ha mindent tudunk róla: ez tényleg csak skimming, néhány évtized amit belátunk jó esetben és nyilván mélyebben vizsgáljuk azt (magyarul többet iszunk onnan), amit igazán szeretünk.

Arra gondoltam magamban, micsoda szégyen, hogy a Somló északi és deli oldaláról jött bort nem tudom első szippantásra megkülönböztetni. Nem egy publikus gondolat, elmondom hát mindenkinek. Az ok mondhatni prózai: adott ez a ?faék egyszerűségű?, csodálatos kis borvidék ? bazalt-bazalt, hegy alakú hegy, észak és dél, szűk fajtaválaszték, jellegzetes jegyek mind illatban, mind ízben. És mégis. A belátható időtáv és a megismerhető borok száma tapasztalatot, tudást adhat, de szinte csak a mának.

Megérteni a terroirt, megérteni a borokat

A száraz tények: a Somló 431 méter magas vulkáni múlttal bíró tanúhegy, szép időben a tetejéről ellátni a Szent György-hegyig, a Badacsonyig és sejteni mögöttük a Balaton csillogó tükrét. Amikor a Somló kialakult, a földtörténeti harmadkorban, a környék még hatalmas beltó volt (Pannóniai-tó), ráadásul eleinte sós, majd a beáramló folyók megédesítették a vizét, feltöltötték folyami hordalékkal, majd a tó kiszáradt. Megkezdődött a vulkánok kora, lávaömlés, hamuszórás, égzengés. Kialakult a környék mai domborzati jellege, mivel a Pannon-tenger felkapott üledékét hiába nyeste át rajta évezredeken át a szél, a bazalt ellenállt és az erodált kúp megmaradt, mint a környék csodálatos tanúhegyei, amik a Somló testvérei. A talaj persze korántsem homogén: bazalttufa, kukoricabazalt (kenyérbazalt), pannon homok, hordalék, törmelékes lösz és barna erdőtalaj is fellelhető és mivel a szőlőgyökér 10-15 méterre nyúlik le a föld alatt – több vízzáró réteget áttörve – sokféle kőzettel találkozik.

Ma már a ?nyolcas úton? kanyargunk Veszprémtől a Bakonyból le a Kisalföld lankáira, ahol  nagyon magányosan emelkedik ki a Hegy. Magamban néha bolond gondolatként, mint ?Mordor romjai? emlegetem, pedig nem vagyok Gyűrűk ura rajongó. Azért eszembe jut, milyen lehetett aktív vulkán korában, úgy képzelem, mint a belinkelt képen.

Most szelíd, emberlakta vidék, pár száz hektár szőlővel. Ide tartozik a Ság-hegy és a Kissomlyó is. Pár száz éve a somlói bort még receptre is felírták bizonyos gyomorbántalmakra, női panaszokra, immunrendszer erősítésére. Nem a gyors fogyasztás borai ezek: általában hosszú hordós (szinte mindig nagyhordó és sosem újfa) és még hosszabb palackos érlelést kérnek; magas savtartalmuk, beltartalmi értékeik, nyomelem és ásványi anyagban gazdag mivoltuk miatt teljes pompájuk csak idővel teljesedik ki. Jellemző fajtái az olaszrizling (163ha), juhfark (94ha), furmint (73ha), hárslevelű (31ha), fehérborok mind.

A Somló borai egyediek, illatukban a tűzköves-jódos mineralitás, a zöldséges-főtt spárgás-zöldfűszeres jegyek szinte mindig felfedezhetőek, ami jól megismerhetővé teszi. Vagyis nekem csak tenné, mert én ? hiába minden igyekezet ? még nem tudom megmondani, hogy melyik bor melyik dűlőből való a Somlóról. Talán majd öreg koromban, ha pincét veszek itt.

Hamarosan folytatom, 2. és 3. résszel.

Címkék: ásványosság, bazalt, furmint, hárslevelű, juhfark, Kisalföld, mineralitás, olaszrizling, Somló, Terroir

← A Sabaros eszű Laci Ábrahám Kakasok Furmint 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!