• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bardon Menon 2008

2011-07-25 ● borravalo.hu

Lassú, viszkózus cseppek rajzolják tele a poharat, illatban először csonthéjas-mandulás jegyek mutatkoznak, majd fehér virágok, viasz, tömjén és földesség, de körte, érett alma, mogyoró és grillázs is jelen van.

Nagy múltra visszatekintő család rövid előéletű pincéje Erdőbényén. 2007 óta vannak jelen, hosszas kereséssel vásároltak összesen nyolc és fél hektárt a Meszes Majorban, a Lapisban és a Sarkad-dűlőben. Szolid, de elegáns honlapjuk nekem tetszik, árképzésük alapján a felső középmezőnyt célozták meg.

Lássuk a lényeget: a félliteres palack szerint a Meszes dűlő közel száz éves tőkéiről származik ez a furmint, amihez a tizenegy hónapos, (másodtöltésű) tölgyhordós érlelés során némi hárslevelű került házasításra. Akárhogy forgatom, ez a szín bizony valahol a halvány és a közepes intenzitású arany között van. Lassú, viszkózus cseppek rajzolják tele a poharat. Illatában először a klasszikus oxidatív tokajikra jellemző csonthéjas-mandulás jegyek mutatkoznak és erős ásványosság, azonban idővel egyre több réteg bomlik fel a súlyos aromák felett: fehér virágok, viasz, tömjén és földesség. Elsőre rádobtam volna vagy három évet a korára, de klassz, komplex, ezért hosszan szagolgatom. A korty nagyon sós, nagy testű és olajos, a körte, érett alma, mogyoró és grillázs is jelen van, ez utóbbi talán a hordóból. Mindenét magasnak érzem egy kicsit: extraktos, nehéz, határozott savakkal (analitikailag 6,3g) és a tizennégyes alkohol is olyan érzetű, mint kimondani (erre talán a 3,4g cukor is rájátszik). Komolyra hangolt bor, az image építésének jól kitalált lépcsője. A fél literért 4000 Ft-os árával 3,5 csillagra teszem.

A Bardon borászatot is érdemes meglátogatni a Bor, mámor? Bénye fesztiválon, augusztus 12-14.-én ? program és részletek itt!

A fesztivál hivatalos oldala

Címkék: 2008, 3.5 csillag, Bardon, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, fesztivál, Menon, Tokaj

← Ábrahám Kakasok Furmint 2009 Karádi és Berger Selectio 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!