• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fura halas ordinarium

2011-08-02 ● borravalo.hu

Kínlódásom a Somló megismerését illetően Tokajra hatványozottan igaz: bonyolultabb és nagyobb terület, megdöbbentően változatos klimatikus és talajviszonyokkal. Aki egy mondatnál mélyebben kíváncsi az ügyre, olvasson a könyvtárnyi rendelkezésre álló irodalomból, én csak azt tudom fenntartani, amit már egyszer leírtam: le kellene térdelnünk, hogy Tokaj a mienk.

Örömmel írom le, hogy B. Kiss János nem csupán a jó fej és közvetlen borászok táborát gyarapítja, de azokét is, akik a megfelelő tisztelettel és alázattal viszonyulnak a helyzet iránt (?még a legelején tartok az útnak?). Az általa vezetett Breitenbach Pince területei nem a reflektorfényben találhatók (kivéve talán a Lapist): Alsó-gát, Göböly, Csadó, stb. dűlők nem biztos, hogy mindenkinek ismerősen hangzanak, viszont öreg tőkékről kerülnek a Breitenbach borok, a szőlő egy része pedig heroikus bakművelés alatt van. Három bort kaptam tüzetesebb vizsgálatra (jellemzően másod- és harmadtöltésű francia barriquehordókban érlelődtek), kaptak időt és levegőt bőven, a más- és harmadnapi visszakóstoláskor sem volt egyikkel sem probléma.

Breitenbach Ordinarium 2008 Alsógát-dűlő

(alc 14,5%, cukor 2,7g, sav: 5,7g, extrakt 33,5g ? 70% furmint 30% hárslevelű)

Az ordinárium írásos emlékeinkben az 1700-as évektől szerepel, mint az egyszerű, száraz tokaji megnevezése. Ennek alapján elvileg fajtabornak kellene lennie, de ez egy furmint-hárs házasítás. Átlagosnál mélyebb, zöldbe hajló citromszín, nem túl lusta anyag, de nem is igyekszik le a pohár falán. Illatában elsőre a mineralitás kifejezett némi petrolos háttérakkordokkal: nekem elég volt egy szippantás és máris szimpatikus a bor. Aztán jön a tokaji férfiasabb arca: szárított virágok, fenyőgyanta, A korty balanszált, mindenből egy picit több: vastagság, sav és alkohol is, pici maradékcukor adja alá a hátteret. Frankó mandulás kesernye indít és vált át gyógyszeres-meszes fanyarságba a lecsengésben. Hordótónusok, édesfűszerek, finom furmintos fajtajellegű körtésség is van. Szépen egészíti ki egymást a két fajta, a hárs kedvessége nélkül, a furmint tartása nélkül nem lenne ilyen jó (de szerencsére az ? a szerencsétlenség inkább csak az elkészült palackok száma: mindössze 978). A másnap kibontakozó hársas-medvecukros illat és a lecsengésben felerősödő gyógyfüves már-már mentás tónus a három közül a kedvencemmé tette. Nagyon jó vétel ennyiért (pl. Radovin 1600Ft én úgy tudtam 2000 Ft körül fut), ha a Slukk! rovatban futnánk, akkor 4,5 csillag lenne.

Breitenbach Halas 2008 Halas-dűlő

(alc 13,5%, cukor 7,3g, sav 6g, extrakt 29,8g ? 100% furmint)

Közép arany szín, illatában kézzel facsart kőcseppek, buja hársméz, kamilla, roppanós barack, karamell. Kifejezetten barátságos illat, ugyanakkor tiszteletet parancsoló. A kortyban a közel harmincas extrakt és a hét gramm körüli cukor is jelzi, hogy nem a könnyed ivóborok táborát erősíti. Vastag, markáns bor, mondhatni egy mosolygó szumós meccsen kívül, mert a cukor szépen fedi el a határozott savakat a lecsengésben, így egy krémes textúrájú, szánkat hosszan kitöltő gyümlcsösség ami leginkább jellemző rá. Azt hiszem olyan bor, amit az is tud élvezni, aki nem akarja nagyon hosszan keresgélni a rejtelmeit, viszont az igazi bormániásoknak is tartogat meglepetéseket.

Breitenbach Fura 2008 Göböly-dűlő

(alc 12,5%, cukor 6,5g, sav 6,2g, extrakt 26g ? 50% furmint 50% rajnai rizling)

Az egész kompozícióról a zöld szín jut eszembe: az illat száras köves, karakteres, benzines-zöldfűszeres, akár növényi jegyekre is asszociálhatunk. Valahogy Lenkey Géza boraira emlékeztet, csak a kifutása kissé rövidebb és a korty krémesebb, de az indítás azonos. Az ízben van egy kis fehér virág, pörkölésből adódó toast és kevés gyümölcs: szikár bor. A lecsengésben itt is feltűnik a kalmopyrines, köves kesernye. Ez igazából férfiassá, de nem keménnyé teszi a végét. A lecsengés nem túl hosszú, azért a jó közepest eléri.

Három bor, három stílus, egy borász. Remélem nem túl sommás az ítéletem, ha azt mondom, hogy a Halast bárkinek, az Ordinariumot inkább férfiembereknek (vagy terroirvadászoknak), a Furát pedig a kísérletezőknek, újat is befogadóknak ajánlom. Higgadt bölcsességre vall a piaci pozícionálás (polcár 1500-2500Ft), ugyanakkor ezt a fajta címkét én jól eltaláltnak gondolom, ami egy magasabb minőséget sejtet. Bár a Halas kétségtelenül az adu-ász, jómagam férfiember vagyok, az Ordinariumot ezért még egyszer megsüvegelem.

Címkék: 2008, Alsógát, B. Kiss János, Breitenbach, Fura, furmint, Göböly, Halas, hárslevelű, Ordinarium, Rajnai Rizling, Terroir, Tokaj

← Turján Tokaji Furmint 2009 Karádi-Berger Narancsi Furmint 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!