• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borvidékek logói: Mátra

2011-08-15 ● Kántor Endre

Új sorozatot kezdünk, ebben azzal foglalkozunk, milyen módon jelenítik meg magukat borvidékek, elsősorban itthon. Milyen arculatot, image-t használnak, van-e kialakult brandjük, és ha igen, az mennyire jön át. Ad hoc módon válogatunk, elsőnek a Mátrai borvidéket húztuk.

Izgalmas és sokak számára felfedezésre váró terület a Mátrai borvidék (teljes nevén Mátrai Történelmi Borvidék), mely a nagyobb hírű borvidékek árnyékából lépett ki az elmúlt években. Annak ellenére nem széles körben ismert, mint borvidék, hogy az ország 22 borvidéke közül területeinek nagysága alapján a második legnagyobb: mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott ültetvény van. A Mátrában is ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek, de ez gyakorlatilag Magyarország egészére igaz, és ha valakit az utcán megkérdeznénk, hogy mondjon borvidékeket, akkor valószínű, hogy a Mátra nem lenne benne. (Ez persze felróható az átlagember felkészületlenségének is.)

Az utóbbi években a Mátra ontotta magából a vájtfülű borissza számára is az izgalmakat, elég, ha a Bárdos és fia, Karner Gábor, Losonczi Bálint vagy Szecskő Tamás pincéjére gondolunk (és nyilván vannak még, akikről most nem esett szó). A borvidék egyszerű, jól áttekinthető, letisztult honlapot tart fenn, és itt rá is kanyarodhatunk a logóra, mely ugyanezt a filozófiát követi. (Az külön jópofa, hogy sikerült lencsevégre kapni az őzikét, pont, ahogy a logóban szerepel – a fenti képen, a honlapról.)

Amikor először megláttuk a Mátrai borvidék új logóját, azonnal működött a dolog. Hogy miért? Mert pontosan azt teszi, ami egy jó logónak a dolga. Egy egyszerű képi üzenetbe van becsomagolva mindazon információ, ami fontos: hogy beazonosítható legyen a borvidék, elmondjon valamit magáról, némi plusz infót is közvetítsen, mint egy piktogram. Nekünk azonnal a Mátrai erdők (Öreg néne őzikéje), a hűvösebb éghajlat, a napsütötte táj és nyilván a szőlő és bor jutottak eszünkbe pár másodperc leforgása alatt. Azaz, a lényeg. Jól sikerült, letisztult, nem hétköznapi, jellegzetes és karakteres logó ez, mellyel csak egy bajunk van: keveset látjuk. Nincs rajta a palackokon, alig lelni rá a kommunikációban ? már ha van egyáltalán kommunikáció, és ugyan kint van egy óriásplakáton az M3-as mellett, de mi is elmentünk mellette vagy 30-szor, mire észrevettük. Tessék többet és nyilvánvalóbban használni ezt a jól sikerült, barátságos és valóban mátrai logót.

Címkék: Bárdos és fia, image, karner gábor, logó, Losonci Bálint, Mátra, Mátrai borvidék, Szecskő Tamás

← Fütyülni a világra Borvidékek logói: Sopron →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!