• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borvidékek logói: Mátra

2011-08-15 ● Kántor Endre

Új sorozatot kezdünk, ebben azzal foglalkozunk, milyen módon jelenítik meg magukat borvidékek, elsősorban itthon. Milyen arculatot, image-t használnak, van-e kialakult brandjük, és ha igen, az mennyire jön át. Ad hoc módon válogatunk, elsőnek a Mátrai borvidéket húztuk.

Izgalmas és sokak számára felfedezésre váró terület a Mátrai borvidék (teljes nevén Mátrai Történelmi Borvidék), mely a nagyobb hírű borvidékek árnyékából lépett ki az elmúlt években. Annak ellenére nem széles körben ismert, mint borvidék, hogy az ország 22 borvidéke közül területeinek nagysága alapján a második legnagyobb: mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott ültetvény van. A Mátrában is ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek, de ez gyakorlatilag Magyarország egészére igaz, és ha valakit az utcán megkérdeznénk, hogy mondjon borvidékeket, akkor valószínű, hogy a Mátra nem lenne benne. (Ez persze felróható az átlagember felkészületlenségének is.)

Az utóbbi években a Mátra ontotta magából a vájtfülű borissza számára is az izgalmakat, elég, ha a Bárdos és fia, Karner Gábor, Losonczi Bálint vagy Szecskő Tamás pincéjére gondolunk (és nyilván vannak még, akikről most nem esett szó). A borvidék egyszerű, jól áttekinthető, letisztult honlapot tart fenn, és itt rá is kanyarodhatunk a logóra, mely ugyanezt a filozófiát követi. (Az külön jópofa, hogy sikerült lencsevégre kapni az őzikét, pont, ahogy a logóban szerepel – a fenti képen, a honlapról.)

Amikor először megláttuk a Mátrai borvidék új logóját, azonnal működött a dolog. Hogy miért? Mert pontosan azt teszi, ami egy jó logónak a dolga. Egy egyszerű képi üzenetbe van becsomagolva mindazon információ, ami fontos: hogy beazonosítható legyen a borvidék, elmondjon valamit magáról, némi plusz infót is közvetítsen, mint egy piktogram. Nekünk azonnal a Mátrai erdők (Öreg néne őzikéje), a hűvösebb éghajlat, a napsütötte táj és nyilván a szőlő és bor jutottak eszünkbe pár másodperc leforgása alatt. Azaz, a lényeg. Jól sikerült, letisztult, nem hétköznapi, jellegzetes és karakteres logó ez, mellyel csak egy bajunk van: keveset látjuk. Nincs rajta a palackokon, alig lelni rá a kommunikációban ? már ha van egyáltalán kommunikáció, és ugyan kint van egy óriásplakáton az M3-as mellett, de mi is elmentünk mellette vagy 30-szor, mire észrevettük. Tessék többet és nyilvánvalóbban használni ezt a jól sikerült, barátságos és valóban mátrai logót.

Címkék: Bárdos és fia, image, karner gábor, logó, Losonci Bálint, Mátra, Mátrai borvidék, Szecskő Tamás

← Fütyülni a világra Borvidékek logói: Sopron →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!