• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vár, borfeszt, 2. nap

2011-09-08 ● borravalo.hu

Második napunk a Budavári Borfeszten, egyben az alapvetően vörös kör is. Azért alapvetően, mert becsúszott a sorba némi fehér is, de ezek kihagyhatatlanok voltak. Az első résszel együtt nagyjából bejártuk a fesztivál tizedét.

Most is, mint az előző körben az élő Facebook közvetítés leirata kerül ide, azoknak, akik nem tudták követni élőben. Mi ezt a két kört tettük meg idén, nyilván lehetett volna még menni ezerfelé, de ez a fesztivál sosem arról szólt, hogy mindent végigigyunk szisztematikusan. Reméljük, adtunk jó tippeteket, mi mindenesetre jól éreztük magunkat. (Főleg Fater, aki mobilról nyomta az egészet élőben, azt mondta ha nagy cég lennénk, beperelni egészségügyi károsodásért az ínhüvelygyulladás miatt? ). Akkor rajta:

XX. Borfesztivál 2. nap, élő beszámoló vörösborokkal. Az idő nem a legszebb, de én ezt is szeretem. A közönség kész, kezdjük.

?

Vylyan: Pinot Noir 2008 – szép málnás, meleg illat ibolyával, Villány / a korty közepesnél nagyobb testet mutat sok gyümölccsel, van tannin is. Az alkohol moderált, a lecsengés hosszú.

Syrah 2008: nagy etalon volt a 03, imádtam a 06-ot is. Emez harsányan fűszeres, fekete gyümölcrök,ér tiszta lószőr. A korty is fűszer, rapid tanninnal (fejlődőképes, nem rontott gyakorlat), markáns utóízzel.

Pillangó 2006: merlot válogatás, imhol az egyik legszebb címke forgalomban. Illata latte macchiato-feketecseresznye (tudom, ez már vad). Érett „nagyvillányi”. Aki szereti issza, aki nem, az úgysem meggyőzhető. Sztem nem tolakodó, csak xxl gyümölcs, mindenből sok. Gól.

?

WineAge: benyitnak rám egy Kai Carmenére-el (2007 és 24jegy/dl): fekete bor, illata feketebors, bakelit, cassis, erdő mélye. A korty vartag, de meglepően nem tehervonat. Nem rombol, de hosszú. Főleg feketeribizli és jó hordóhasználat. Csak sor végére ajánlom. Percnyi hosszú utóíz.

La Cumbre Shiraz 2006 (20jegy/dl)- gyerekkori élmény az ovistársék faequrz utcai lépcsőházában az öreg bakelitvezetékek és por, de perrze ez is cassís, csak fűszervonalon nagyobbat tol. Alkohol meggybefőtt-konyakmeggy irányba viszi. Nem kis bor Errazuriz/Chile.

faequrz = fadrusz (viva la mobil)

Stag’s Leap Artemis CS 2007 9jegy/dl – elvileg ez a belépőszint: jelentem az érett cs illata is paprikás. És piros bogyós gyümölcsös. A korty férfias kesernyébe fut, de nem durvít. Adja.

?

Kántorbandit Alkonyi Lacival a Nagyszínpadon kínozzák egy borszakírói riport erejéig.

?

IFDT: Gróf Buttler 2006 m-sy / zsírkrétás, borsos illat, komoly. A test nem nehéz, sőt inkább savra-talajra hangolt, izgalmas.

Benedek Péterrel beszélgetek a GB termékcsaládról: fehér címke csavarzár, polcon 2000 Ft… Korrekt és meglepően komoly.

Syrah 2007 – érett, nem újvilágias,de annak erényeivel. Mellesleg full Eged.

Phantom 2006 – kezd révbe érni. Nem mondok semmit. Kóstolni!

?

IFDT Simonsig Redhill 2007 7jegy/fél dl: ripe poros-gumis gyümölcsbomba.

Amalaya (Argentína), a világ egyik legmagasabb ültetvényéről 1700m-ől friss zúzott meggy, hecsedli, buja. Malbec, cs, sy, tannat. Meleg, telt, dohányos. Csatlakozott Kántorbandi, ollé. Friss dzsem. 4jegy/fél dl a helyzettel ismerkedőknek.

Primus Malbec 2004 – 13jegy/fél dl – koncentrációbajnok, megkomponált komplex tutiság. És rengeteg fogy! Szivarhoz, vadhúshoz ajánlom.

Kántorbandival megisszuk az első 2011-es borunkat: Simonsig Chenin Blanc 2011. Üdítő freshness, champion őszibarack, vajállagú.

?

Munkaszünet: Szittya pita 800 (! ) Ft/db. Kicsit sok. Sötétedik, tömegedik, hangulat emelkedik.

?

Etyeki Kúria Red 2008 4jegy/dl : friss,lendületes,de elegáns. Jó vétel.

?

Jackfall BGB 2009 cs/cf – megkapó fűszeresség, lendületes savak, sok gyümölcs a korty közepén. Van test és hossz. 3 jegy/fél dl.

Cabernet Franc 2008 – meleg, csokisgyümi, még fektethető. Frankó, kesernyés-férfias tanninok. 3 jegy/fél dl.

?

Malatinszky— Kúria: Merlot 2006 – csúcson, nemes, meleg, nagy bor 10 jegy/dl.

Kövesföld 2006 – nemes, nagy bor, platón. Gyógyfű, szilva, kövek. Kerek, finesz, komplex. Egyik személyes kedvencem. 15 jegy, de minden fillért megér.

Cabernet Franc 2006 – szintén a csúcson. 16 jegy, de már nincs kereskedelmi forgalomban.

?

A 20. Budai Borfeszten gyűlik a nép és egyre jobbkedvű.

?

Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter: Danubiana Syrah 2009 überfűszer, lendület, könnyed (és nem drága – sőt, 800 körül orbitális best buy).

Eberhardt merlot 2008 – meglepetés! Gyümölcsbomba-okos hordó! 5 jegy/dl.

Hetényi Kékfrankos 2009 Barrique – florális, könnyed, fűszerei kedvesek. A korty jó ivású, barátságos. Ki kell nyitni és meg kell inni. 5 jegy/dl.

?

Lenkey Gézánál zárjuk a napot, ahol épp Bősz Adrián kóstol, akinél tegnap a beszámolót kezdtük. ?(megtaláltam a másik közös pontot: mindkettejüknek van szép magnum kiszerelésű bora, nem drágán: Még egy bor Reloaded + Az Élet Szép) Ez utóbbi gondolattal köszönjük meg a figyelmeteket.

Ez volt tehát a két élő napunk a várból, azért még felnézünk, de már csak ?szórakozásból?. Mindenkinek továbbra is erősen ajánlott, nagyon jó az egy négyzetméterre jutó borász koncentráció.

Címkék: 2011, a borfesztivál, Amalaya, BGB, borfesztivál, Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, Eberhardt, Etyeki Kúria Red, GB, gróf buttler, Hetényi, IFDT, Jackfall, Kövesföld, lenkey, lenkey géza, Malatinszky, Primus, Simonsig, Stag's Leap, vár, Vylyan, WineAge

← Vár, borfeszt, első nap Borfeszt záróakkordok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!