• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Jelentős mínusz Új-Zélandon

2011-09-15 ● Kántor Endre

Az ország egyik prémium pincészete, a sokatmondó New Zealand Wine Company jelentős mínuszokat halmozott fel 2011-ben, köszönhetően a pénzügyi válságnak, az erős új-zélandi dollárnak és a szőlő túlkínálatnak. Úgy látszik, ott sem fenékig tejfel az élet.

Itthon nem találkoztam még a NZWC termékeivel, a Grove Mill és a többi pukekós és békás brand (Sanctuary, Frog Haven) azonban állítólag itthon is fellelhető (mintha a Dionysos borház kínálta volna a madaras címkést) külföldön pedig sok hotel és étterem kínálatában jelen vannak.

Éppen ezért eléggé meglepő hírt közöltek minap, mégpedig, hogy az idei évben eddig 3,2 millió új-zélandi dollár- pénzügyi körökben csak kiwi ? azaz kb. 544 millió forint veszteséget halmoztak fel a tavalyi 2 millió kiwi veszteséget követően. A cég vezére, Rob White a Decanternek azt nyilatkozta, hogy a szőlő túlkínálata, a kiwi többi devizához képest túlságosan erős szintje, és a pénzügyi válság úgy amblokk nyirbálta meg a cég árbevételét és cash flowját. Ez egyben azt is jelenti, mondta, hogy ha a kiwi nem gyengül az elkövetkezendő 12 hónapban, akkor az angol és amerikai piacon vissza kell fogni a tevékenységüket. Az új-zélandi alternatív kereskedési platformon is jegyzett vállalat jelentős, 17,25 millió kiwis tartozást görget maga előtt.

Magát a céget borászok és borkedvelők alapították 1988-ban. Marlborough régió legjobb területein rendelkeznek ültetvényekkel, a Waihopai és Wairau völgyek találkozásánál. Az első évben 530 rekesz rizlinget készítettek a termelés mennyisége az első öt évben évről évre duplázódott, ami 1993-ban újabb területek vásárlásához, és egy új feldolgozó építéséhez vezetett, ahol akár ezer tonna szőlőt is fel tudnak dolgozni, ami 70 ezer rekesz bor előállítását jelenti.

A korábban Grove Mill néven futó cég (később váltottak New Zealand Wine Company-re) lett az első karbonzéró borászat a világon, a környezetvédelem és minimális környezeti hatás filozófiája továbbra is központi eleme a cég működésének és marketingjének. A cég brandjei közül a Grove Mill magasra van pozícionálva, válogatott minőségű alapanyagból készül, a Sanctuary és a Frog Haven egy kategóriával alacsonyabbra van belőve. Grove Mill kóstolójegyzet és a vállalatról még több info magyarul itt érhető el.

Címkék: Frog Haven, Grove Mill, Marlborough, New Zealand Wine Company, piac, Sanctuary, sauvignon blanc, Uj-Zeland, válság

← Demeter lett az év Junibora A szipojok visszavágnak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!