• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megszólal a London Tokaj

2011-10-21 ● Kántor Endre

Előző posztunk után pár órával, sokkal közelebb kerültünk a megoldáshoz London Tokaj ügyben. Ahogy arról a Decanter-cikk kapcsán beszámoltunk, útjára indult egy brit borkereskedelmi vállalkozás, mely a prémium magyar borok eladását tűzte ki célul. Megfejtettük ki az a Frank Smith, sőt azt is megtudtuk, mit szeretne elérni.

Ahogy előző posztunkban írtuk, a London Tokaj Ltd.-t egy brit úriember indította útjára, azzal a céllal, hogy a legszélesebb és legjobb szortimenttel rendelkező magyar borokat forgalmazó cég legyen a brit piacon. Sokat akkor még nem tudtunk kideríteni, azóta azonban tudunk pár dolgot, például, hogy két befektetésekkel foglalkozó angol úriember ötlete az egész, és hogy kerestek maguknak hozzá egy magyar szakértőt is.

Ahogy oly sokszor máskor itt is a magyar csajjal kezdődött az egész. Az egyik alapító (Justin Palazetti) felesége ugyanis pont Tokajból származik, a kapcsolat tehát megvan. Aztán jön egy revelációval felérő bor, Frank Smithnek ez a kultikus 2003-as Oremus Mandolás volt, amit barátja, Justin Palazetti mutatott meg neki. Azt hitte rá, hogy burgundi vagy Mersault. Csak idő kellett hozzá, hogy Szepsy István pincéjében kössenek ki. Innen indult minden.

Bizony, ahogy egy korábbi hozzászólónk is írta, valóban ott voltak a Furmint Februáron, ahogy közben vagy ötször jártak itthon is. A bizniszt egy piackutatással megalapozták, megalapították a céget, és nekiláttak , a prémium vásárlókat megcélozva. Szerintük a magyar borok tudnak olyan jók lenni, mint egy jó burgundi vagy Loire-völgyi bor.

Na de ilyen vállalkozásba kezdeni, magyar szakértő nélkül? Ők sem gondolták így. Meg is keresték Cseke Gábor sommelier-t, aki továbbirányította az urakat a Londonban élő Barsi Szabó Gergelyhez, igen, a borravaló saját bejáratú Stevie Kraftjához. Stevie már jó néhány lelkes kezdeményezést látott kifulladni, ezért elég szkeptikus volt. Viszont, egyben semmi rossznak elrontója, pláne, ha a magyar bort lehet nyomni kint, amit önszorgalomból is szívesen tesz. Így belekezdtek: egy ötven tételből álló best of válogatás kialakítása volt a cél. Ezt sikerült is összehozni egy szűk körű és nívós kóstolón, olyan arcokkal, mint Godfrey Spence, borszakíró-boroktató, vagy Peter McCombie Master of Wine. Érdekes volt látni, hogy a szakértők ítélete főleg az autochton fajták felé hajlott, ezek tetszettek a legjobban, mondta Frank Smith. Justin Pallazetti pedig hozzátette: céljuk, hogy legyen végre pár olyan magyar borász és pincészet, akiknek a nevét megismerik a brit piacon, és legyenek olyan magyar szőlő fajták, borok, melyek bekerülnek a londoni borisszák köztudatába.

A borokkal először a London Wine Show-n a Coutts Private Cellar prémium kóstolóján ismerkedhet meg a londoni közönség. A borbolt egyelőre online lesz, a honlap még nem indult el. Szurkolunk, hogy bejöjjön.

Címkék: bormarketing, kereskedelem, London, London-Tokaj, piac, Tokaj

← Robbantott az armagnac Kóstolóra ment találkozó helyett a brit miniszterelnök →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!