• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megszólal a London Tokaj

2011-10-21 ● Kántor Endre

Előző posztunk után pár órával, sokkal közelebb kerültünk a megoldáshoz London Tokaj ügyben. Ahogy arról a Decanter-cikk kapcsán beszámoltunk, útjára indult egy brit borkereskedelmi vállalkozás, mely a prémium magyar borok eladását tűzte ki célul. Megfejtettük ki az a Frank Smith, sőt azt is megtudtuk, mit szeretne elérni.

Ahogy előző posztunkban írtuk, a London Tokaj Ltd.-t egy brit úriember indította útjára, azzal a céllal, hogy a legszélesebb és legjobb szortimenttel rendelkező magyar borokat forgalmazó cég legyen a brit piacon. Sokat akkor még nem tudtunk kideríteni, azóta azonban tudunk pár dolgot, például, hogy két befektetésekkel foglalkozó angol úriember ötlete az egész, és hogy kerestek maguknak hozzá egy magyar szakértőt is.

Ahogy oly sokszor máskor itt is a magyar csajjal kezdődött az egész. Az egyik alapító (Justin Palazetti) felesége ugyanis pont Tokajból származik, a kapcsolat tehát megvan. Aztán jön egy revelációval felérő bor, Frank Smithnek ez a kultikus 2003-as Oremus Mandolás volt, amit barátja, Justin Palazetti mutatott meg neki. Azt hitte rá, hogy burgundi vagy Mersault. Csak idő kellett hozzá, hogy Szepsy István pincéjében kössenek ki. Innen indult minden.

Bizony, ahogy egy korábbi hozzászólónk is írta, valóban ott voltak a Furmint Februáron, ahogy közben vagy ötször jártak itthon is. A bizniszt egy piackutatással megalapozták, megalapították a céget, és nekiláttak , a prémium vásárlókat megcélozva. Szerintük a magyar borok tudnak olyan jók lenni, mint egy jó burgundi vagy Loire-völgyi bor.

Na de ilyen vállalkozásba kezdeni, magyar szakértő nélkül? Ők sem gondolták így. Meg is keresték Cseke Gábor sommelier-t, aki továbbirányította az urakat a Londonban élő Barsi Szabó Gergelyhez, igen, a borravaló saját bejáratú Stevie Kraftjához. Stevie már jó néhány lelkes kezdeményezést látott kifulladni, ezért elég szkeptikus volt. Viszont, egyben semmi rossznak elrontója, pláne, ha a magyar bort lehet nyomni kint, amit önszorgalomból is szívesen tesz. Így belekezdtek: egy ötven tételből álló best of válogatás kialakítása volt a cél. Ezt sikerült is összehozni egy szűk körű és nívós kóstolón, olyan arcokkal, mint Godfrey Spence, borszakíró-boroktató, vagy Peter McCombie Master of Wine. Érdekes volt látni, hogy a szakértők ítélete főleg az autochton fajták felé hajlott, ezek tetszettek a legjobban, mondta Frank Smith. Justin Pallazetti pedig hozzátette: céljuk, hogy legyen végre pár olyan magyar borász és pincészet, akiknek a nevét megismerik a brit piacon, és legyenek olyan magyar szőlő fajták, borok, melyek bekerülnek a londoni borisszák köztudatába.

A borokkal először a London Wine Show-n a Coutts Private Cellar prémium kóstolóján ismerkedhet meg a londoni közönség. A borbolt egyelőre online lesz, a honlap még nem indult el. Szurkolunk, hogy bejöjjön.

Címkék: bormarketing, kereskedelem, London, London-Tokaj, piac, Tokaj

← Robbantott az armagnac Kóstolóra ment találkozó helyett a brit miniszterelnök →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!