• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Robbantott az armagnac

2011-10-04 ● Kántor Endre

Közel ötödével nőtt világszerte az armagnac exportja, a Vinexpo adatai szerint, értékben a növekedés 30% feletti. A csaknem elfeledett pároltszesznek Kínában úgy megugrott a népszerűsége, hogy ez jelentősen befolyásolta a növekedést.

2009 a világgazdasági válság miatt Armagnacban is rossz év volt. Ezt azonban már 2010-ben igen jó év követte, és ezt sikerült most még jól megfejelni. 2010-ben ugyanis 18%-os növekedés volt a kivitelben mennyiségben, értékben pedig 32%os pluszt regisztráltak. 2011-ben eddig erre még 8%-os mennyiségi növekedést dolgoztak rá a jó öreg armagnaciak.

Csak az itóka hazájában 9, ill. 8%-os volt a növekedés, tehát a franciák is kezdik egyre többet fogyasztani az armagnacot. Kínában viszont szédületes számok voltak: 2010 pár száz palackja után 2011 első negyedévében 46 ezer palackkal rendeltek, ami 1208%-os növekedést jelent ? mondjuk ebből is látszik, hogy volt honnan fejlődni.

Na de, mi is az armagnac? A három közül (cognac, brandy, armagnac) a legnagyobb múltra tekintő francia eaux-de-vie. Ahogy máshol is, a franciák is élet vizének hívnak minden gyümölcsből készülő párlatot, amit fermentáció után kétszeresen lepárolnak. (Ahogy ezt már korábban taglaltuk) A cognachoz hasonlóan szintén a város nevéről lett elkeresztelve, és csaknem meg is egyezik a konyakkal, a kicsi részleteket kivéve. A különbséget a terroir és a lepárlótorony adja. A terroir egyértelmű, a cognac párláshoz használt rézüsttel szemben pedig az armagnacot hengeres lepárlótoronyban készítik, ami kicsit másképp működik, mint a réz üst. Ezt egyes whisky-féléknél is szeretettel alkalmazzák.

Az armagnec nomenklatúrája a konyakéval megegyező, ha évjáratos armagnacot látunk, az általában az XO fölötti, Hors d?age kategóriába tartozik, azaz legalább tíz évig érlelik hordóban. A szakirodalom szerint egy armagnac 15-20 éves korára kezd igazán kibontakozni. Annak idején mi ilyet kóstoltunk:

Armagnac De la Maziére

Színében világosabb, élénk szalmás, vibráló. Illatában pörkölt mandula, füst, erős karamellás jegyek. Ízében rögtön érződik a nagyobb test, toastosság, hosszú, édes karamelles lecsengéssel.

Címkék: Armagnac, Cognac, fogyasztás, francia, kereskedelem, Kína, párlat, piac, világpiac

← Tűzes bor és pusztító sör Megszólal a London Tokaj →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!