• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hosszútávon jó a bor

2012-01-06 ● Kántor Endre

Tavaly megfordult az a trend, amely évek óta tartott a minőségi borok piacán: esni kezdtek az árak. A Liv-ex borindexeiből azonban kiderül, hogy nem tett rossz lóra az, aki hosszabb távon gondolt a borra, mint befektetésre.

Többször beszámoltunk már róla, hogy borba fektetni jó. Az optimizmus határtalan volt, éveken át ment a Liv-ex indexeiben súlyozott borok értéke egyre magasabbra. Ahogy a válság elérte a pénztárcákat, úgy torpant meg ez a folyamat is, bár némi fáziskéséssel. Mostanra azonban egyértelműen elkezdte kifejteni hatását a borok árában, ill. kereskedelmében is.

2011-ben visszaesés volt a befektetési borok piacán, adta közre a Liv-ex Fine Wine Exchange. A borbörze 100-as indexe, a Fine Wine 100-as index igen jól teljesített az évek alatt, sokszor meghaladva az S&P 500-as, ill. más tőzsdemutatók növekedését. A fő mutató nyilvánvalóan a 100-as index, ezt használja a boripar irányadó indexnek: mindenki, aki részt vesz bor adásvételben, tehát az aukciós házaktól a kereskedőkön át a HoReCa szektorig figyeli ennek az indexnek a mozgását. A 100 legkeresettebb bort követi, melyeknek erős a másodpiaca is (a pincészetek értékesítését követő adásvétele). Minden hónapban újraszámolják. Bordeaux túlsúly van, de vannak benne Rhone-völgyi, burgundi, olasz borok és Champagne-ok is. 2011-ben azonban korrekció volt itt is, pedig júliusban még mindenkori csúcsot lehetett látni.

A Fine Wine 100-as csak decemberben közel 4 százalékot esett, hat havi folyamatos lejtő után. Így fejezte be az évet 286.33 pontot, ami 14,85-os csökkenés.

Egy másik mutató, a Fine Wine 50-es, amely kimondottan a bordeaux-i premier cruk új évjáratait figyeli (egészen pontosan az utóbbi 10-et), hasonló (5%-os) mélyrepülést hajtott végre december végén, karácsony és újév között. Ez 2000 óta a negyedik legnagyobb esése az indexnek, mely végül közel 17%-os mínuszban fejezte be az évet.

A kimondottan befektetési kategóriájú borokat követő mutató, a Fine Wine Investables, mely azon chateau-kat követi, melyek borai leginkább szoktak részei lenni a borbefektetési portfolióknak, ill. leginkább fordulnak meg nagy aukciós házak árverésein (tehát a krémek krémje), 2011-ben összesen 9,97 százalékot esett (decemberben 3%-ot.)

Ha valaki azt gondolná, hogy itt is olyan leértékelődés következhet be, mint sok más tőzsdei vagy árutőzsdei termékben, akkor egyelőre úgy tűnik, téved. Elég hozzá megnézni a legszélesebb indexet, a Fine Wine 500-ast, melynél ugyan csökkent az értéknövekedés üteme, azonban még így is nőni tudott. Az átfogó mutató ugyan decemberben szintén vesztett értékéből 1,4%-ot, év per év alapon azonban 4,5%-ot emelkedett, és az év végi rossz hangulat nem tudta teljesen lerontani.

Ha ez nem elég meggyőző, érdemes kicsit hosszabb távon szemlélni a dolgot, mondjuk úgy öt év távlatában. Azonnal kiderül, hogy a 2011-es nagy zakó ellenére még mindig 80-104%-os emelkedést látunk a Liv-ex összes indexében, ami azért nem olyan rossz eredmény.

Az egész dologban csak két dolog aggaszt. Az egyik az, hogy nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen befektetési portfolio nem tűnne el a befektető torkában – legalábbis, magamból kiindulva. A másik pedig a neves matematikus és közgazdász, John Maynard Keynes szállóigévé vált mondása a hosszútávú befektetésekről, mely szerint hosszútávon mind meghalunk…

Címkék: befektetés, kereskedelem, liv-ex, Liv-ex Fine Wine, piac

← A körhintából nincs kiszállás Megszűnik a ?nyolc forint? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!