• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A körhintából nincs kiszállás

2012-01-04 ● Kántor Endre

Elég masszív sokkhatások érik az embert manapság, egy ilyen mellett el is lehetne akár menni, mégsem teszem. Ilyen kampányokra költik el ugyanis a bormarketing keretet.

320 fölött jár az euró, naponta öt ismerős kérdezi meg, hogy én hova viszem a pénzem külföldre (sehova, nincs pénzem), cukrot és citromlevet vesz a BKV, (és 88 ezer csomag teafiltert és 4 ezer liter teaszörpöt), minden bizonnyal pocsék évre számíthatunk és képtelenség eldönteni, hogy túlélünk-e még pár hónapot, vagy érdemes most kibontani azokat a palackokat, melyeket szebb időkre tettem el a borhűtőbe, és adni egyet a jónak még most, mert szebb idők nem jönnek, vagy nem.

Aztán jön szembe egy olyan plakát, amitől gellert kap az ember, betelik a pohár, fal adja a másikat, tele lesz a hócipő, default, rövidzárlat, unexpected critical error (no disk or non system disk error).

Több okból is. Először, mert egy átlag médiafogyasztó (és gyártó) szoftvere nem tudja processzálni azt az információt, amit a plakát nyújt. Na, nem, ami rá van írva. Hanem az egész jelenséget, amit közvetít, amit mond magáról, és a helyzetről. Sokat gondolkodtam rajta, hogy megérdemli-e egyáltalán azt az időt, amit arra szánok, hogy írjak róla. Aztán arra jutottam: nem. Mégis ki kell írni, nehogy maradandó belső károsodást szenvedjek.

Olyan jól megy nekünk a bormarketingben, annyi pénzünk van, hogy megtehetjük az ilyen plakátot szétszórását az országban? Üzenjük azt, hogy menjen és vegyen a fogyasztó bort évvégén a hiperekben? (Amit egyébként is tesz. Mert akció van.) Ha már vesz, milyen bort vegyen? Magyar bort! Helyes.

Végül is, feltaláltuk az időutazást. Ott tartunk, mint uszkve 5 éve, amikor a GfK Hungária piackutatásának eredményeként kijött, hogy a magyarok zöme patrióta hozzáállású a borhoz, főleg ünnepekre veszi azt, és főleg hiperekben. Minden marketinges tudja, hogy az ilyen jól berögződött dolgokra kell 5 év múlva ráerősíteni egy többmilliós (sacc per kb. 80-100 között) kampánnyal.

A megvalósítás módja is érdekes. Nyilván szép a magyar hímzéses falvédő, ráadásul divatos is a hímzés, tudjuk ezt jól. Csak éppen nem mindegy a kivitelezés és az ötlet. Mondok pár példát: vessük össze a Forma-1-es kalocsai mintákat a magyar olimpikonok kalotaszegi mintás formaruhájával. Vagy vessük össze Szabó Eszter Ágnes művét, a mémmé vált Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című falvédőt.

Lehet úgy hozzányúlni valamihez, hogy az működjön. Az senkinek ne okozzon fejfájást, hogy a bormarketing által felkarolt mondat, a ?Magyar bor mindenkor? szlogen arra jött létre, hogy a lakosság ne csak ünnepnapokon fogyasszon bort, hanem minden alkalomra, vö. mindenkor. Az erre írt kínrím pedig különösen hátborzongató. És milyen ötletes a négy borosüveg, mint adventi gyertya! Minden vasárnap felbontunk egyet! Aranyvasárnapra azt az édes fehérét! Mulatunk! Röpülünk, Mari! Kár, hogy a bormarketing ámokfutó körhintájából úgy tűnik, nincs kiszállás?

Címkék: bormarketing, kampány, magyar bor mindenkor, marketing, óriásplakát, reklám

← Az év legolvasottabb sztorijai Hosszútávon jó a bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!