• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az év legolvasottabb sztorijai

2011-12-20 ● Kántor Endre

Ismét elmúlt egy esztendő, egy évvel megint idősebbek, tapasztaltabbak lettünk, bla-bla-bla. Ahogy ilyenkor szokás, körülnéztünk a back-enden, avagy a borravaló kulisszái mögött, és kibogarásztuk, hogy mit olvasott idén legtöbbet itt nálunk a nyájas publikum. Év végi leglista.

Amióta 2007-ben elolvastam Michael Lewisnak, a Bloomberg kolumnistájának (és kiváló írónak) év végi összegzését arról, hogy mit és miért olvastak legtöbben a világ vezető üzleti hír és tőkepiaci adatszolgáltatóján, mely nyilvánvalóan az ún. fehérgalléros osztálynak célozódik, nincsenek illúzióim. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, jól szituált, jól kereső és minden bizonnyal felső menedzsmentbe tartozó közönség ugyanis messze (messze) azt a hírt preferálta, melyben arról számoltak be, hogy egy férfi megpróbált közösülni porszívójával, az ügynek pedig elég szomorú és rövid vége lett, ha mindenki érti, mire gondolok. Na persze, ehhez az is kellett, hogy valaki a fent nevezett médiumnál úgy gondolja, hogy méltó a sztori ahhoz, hogy feldolgozzák, szóval kettőn áll a vásár.

Ebben a kissé önkritikus hangulatban rohanunk neki az év végi listánknak, nálunk is voltak bulvárba hajazó történetek, rögtön az első, legolvasottabb helyen épp egy ilyen áll. Biztos sokan emlékeznek rá, hogy osztrák borászlányok összedobtak egy leginkább autószerelő műhely falára illő naptárt, egy kis marketingakció keretében. A dolog bejött. Olyannyira, hogy ez lett nálunk is az év legolvasottabbja.

1. Ledér borászlányok

A második helyen egy olyan történet áll, melyre azért vagyunk büszkék, mert olvasói közreműködéssel készült, mégpedig nem is olyan régen. Az alatt a két hét alatt, amit publikáltan töltött, dobogóra mászott fel. Ráadásul, olyan történetről van szó, amely elő fog még jönni párszor.

2. Anomáliák

A díájváj mozgalom dívik, mindenki szereti maga csinálni, otthon barkácsolni, fúrni-faragni, ragasztani. Mivel borissza embernél gyűlik a dugó, megtelt vele már a váza is, át is lett válogatva, hogy oda csak a java jusson, valamit kell velük kezdeni. Harmadik helyen a DIY dugótippek landoltak.

3. Mihez kezdjünk a dugókkal?

Ismét olvasói közreműködéssel készült sztori következik, dagad a mellünk, hogy ilyen jó témákat dobtak össze nekünk a minket követők. Kedves és informatív körkép arról, hogy is áll a helyzet magyar borokkal Ausztráliában, ahol a beachen lehet karácsonyozni napolajjal.

4. Magyarok ott alant

Talán az év legkeményebb, indulatoktól cseppet sem mentes magyar vonatkozású története áll az ötödik helyen. Bukolyi Marcellék kilépése a Gróf Buttlerből hónapokig téma volt a boros oldalakon, és mind a mai napig eklatáns példájaként szolgál a hazai borvilágban végbemenő változásoknak.

5. Bukolyiék kilépnek

A statisztikák sokszor megdöbbentőek, főleg, ha olyasmire hívják fel a figyelmet, amiről az ember előtte nem is hallott. Nagy siker volt egy boros oldalon arról beszámolni, hányan is vannak a világon, akik nem élvezhetik imádatunk tárgyát.

6. Ötszázmillióan nem ihatnak bort

A kereskedelmi adatok is érdekesek, főleg, ha van mit nézegetni mellette, az infografika, mint műfaj reneszánszát éli a neten. Ahogy a távol-keleti országok kezdik átvenni a kereskedelmi vezetést a világon, átalakulóban van az évszázadokig bebetonozott status quo.

7. Átrajzolódik a világ bortérképe

Nagy esemény volt a magyar boros világban, szintén sok vitára és hozzászólásra okot adva, hogy bezár a Decanter magyar kiadása, a tulajok és a magyar licenctartók közti viták miatt. Toplistára is került a dolog.

8. Viszlát Decanter, helló Vince!

Érdekes, de megint egy friss történet aratott nagyot, alig tíz napja számoltunk be arról, hogy melyik lett a világ legjobb boros címkéje, és ez idő alatt annyian olvasták, hogy a tíz legolvasottabb közé került.

9. A világ legjobb címkéje

A lista végén pedig ismét a bulvár került elő. Híroldalakon, tévékben biztos látogatás és nézőgeneráló egy jó kis tüntetés, zavargás. Így volt ez a dolog boros vetületével is, amikor az augusztusi londoni zavargások közben betámadtak a huligánok egy Michelin-csillagos éttermet, melynek stábja konyhai eszközökkel verte vissza a hordát.

10. Londonban, hej

Ez tehát a borravaló idei toplistája, legolvasottabb anyagai. Nekünk jó volt újra olvasni őket, érdekes volt látni, mely történetek kerültek a top tíz helyre. Biztosak vagyunk benne, hogy akadnak hasonló izgalmak jövőre is.

Címkék: 2011, leg, legnépszerűbb, legolvasottabb, lista, Top 10

← Hej, mambó, mambó Italiano! A körhintából nincs kiszállás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!