• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hej, mambó, mambó Italiano!

2011-12-16 ● Kántor Endre

200-250 ezer hektoliter olasz bor érkezett be feketén Magyarországra idén, szakértők számításai szerint. A hatóság nem hatékony a folyamat megakadályozásában, bár miniszteri szintű program van hirdetve. Közben sok minden sérül, a borágazat a legjobban.

Három olasz rendszámú kamion suhan szépen egyenletesen a festői balatoni tájban. A magnóból Zucchero hangja ütemesen recseg, a sofőrök dúdolnak, a rakomány lötyög. A kamionon fordulnak, a sofőrök egy eszpresszó mellett szusszannak, a jelenet megismétlődik. Többször. Sokszor. Csak a táj változik (mind magyar borvidék) és tán a magnóból előtörő hangok ? ez CD-készlet kérdése. Éppen a magyar borpiramis alapjának teljes átrendeződősének, a fogyasztók átverésének és tetemes adócsalásnak vagyunk tanúi.

?Gulls in the sky and in my blue eyes, You know it feels unfair, There’s magic everywhere? (Zucchero: Wonderful Life)

Varázslat van mindenhol, így igaz, és sajnos nagyon nem tűnik fairnek a dolog, enyhe eufemizmussal élve. A Balatonnál az összes fuvaros egész nyáron azon röhögött, hogy napi három kamion korzózott az utakon összevissza, mondta el Jásdi István. A csopaki bortermelő szerint a hatóság teljesen hatékonytalan az ügyben. De nem csak a Balatont érinti a dolog. Heimann Zoltán szekszárdi borász (és borvidéki elnök, és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja) szerint Szekszárdon ugyanez volt a helyzet: a legolcsóbb kategóriában az olasz import az egész országot behálózza.

Miről is van pontosan szó? Arról, hogy óriási különbözet van az olasz export és magyar import adatok között. A dolog nem új keletű, 2007 óta (!) próbálják felhívni rá a figyelmet ? hiába. Horváth Csaba, a HNT főtitkára elmondta: az olasz behozatal mennyiségéről az Il Corriere Vinicolo című szaklap és a KSH adatainak összevetéséből tudnak, borellenőrző hatóság és pénzügyőri adatbázis nem érhető el a HNT számára.

Az első félévben több mint 500 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból Magyarországra az olasz statisztikák szerint, a magyar statisztikák ugyanakkor csak e mennyiség mintegy felét mutatják ki. 200-250 ezer hektoliter bor tehát feketén jön be, információink szerint ezt úgy oldják meg, hogy egy szállítólevéllel érkezik több rakomány. A szakértők 1300-1500 kamiont emlegetnek éves szinten. Az olasz termelők örülnek: állítólag már mi vagyunk az első számú exportpiac mostanra.

Az export dotálva van, le tudják nyomni az árakat, a behozónak pedig nem éri meg szőlőt felvásárolni, mert olcsóbban jut hozzá literenként a kész borhoz. Ami egyébként a laborteszteken teljesen ok, minden előírásnak megfelel kategóriájában.

Akkor mi a gond? Több is van: a magyar borpiramist gyökeresen változtatja meg, rövidtávon a hatását már kifejtette, az alsó kategóriában már túlnyomórészt ilyen borral találkozni. Hosszútávon azonban az egész rendszert veszélyezteti, akár a borágazat legnagyobb gondjának is tekinthető. Felváltja például a háztáji termelőket, mivel már nem vásárolnak fel bort, szőlőt, ők halálra vannak ítélve. Az egy-két hektáros kisbirtokok, présházak tönkremennek. Arról nem is beszélve, hogy a magyar fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy mit iszik, azon kívül, persze, hogy bort. Itt van még a forgalombahozatali járulék és az áfa kérdése is. Ezek a borok nyilván nem járulnak hozzá semelyikhez, csökkentve ezzel mind a borágazat (bormarketing, ellenőrzés) bevételeit, mind az állami kasszát. És nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ezzel az egésszel csak a felszínt kapargattuk.

Jásdi István nem is érti, hogy miért nem lép fel ez ellen senki keményen: már 2010-ben, mikor a termés fele lett az előző évinek, lehetett sejteni, hogy trükközés lesz, mondja. A borász szerint különösen a szőlőtermelőket teszi tönkre rövidtávon a helyzet. Heimann Zoltán szerint csupán politikai szándék kérdése, hogy pont kerüljön az ügy végére. A szlovén példa tökéletes erre: ha oda valaki egy kamion szőlőt be akarna vinni, az első rendőr megállítaná, és addig néznék az autót, amíg le nem rohadna róla a rakomány. Finom összekacsintással a bürokrácia képes lenne arra, hogy megakadályozza ezt ? mondja.

A hatóságnak nyilván el is jutott a tudomásáig a dolog, intézkedéseket is foganosítottak, november elején tettek is hangzatos kijelentéseket, hatásokról eddig nem tudunk.

Más jellegű büntetésekről azonban hallani. Jásdi Istvánt (és még vagy 1000 kistermelőt) például azért büntette meg a leánykori nevén OBI-ra hallgató MgSZH mert az ?OEM? felirat szerepelt a címkéjén, ami így nem helyes. Tegye fel a kezét most, aki tudja, hogy helyes! Most az tegye fel a kezét, aki tudja, egyáltalán mi az az OEM! Hát igen. Állítólag úgy kell ráírni, hogy ?Oltalom alatt álló eredet megjelöléses bor? ? de ez nem derült ki világosan számunkra az MgSZH honlapján található információkból. A lényeg egyértelműen az, hogy nem a lényegre koncentrál az ellenőrzés.

Közben a kivitelünk évek óta stagnál 650-700 hektoliteres szinten. Horváth Csaba szerint ugyan most mindenki a kínai piac felvirágzásában bízik, nekünk a környező uniós országok jó minőségű palackos borral való ellátásában kellene gondolkodnunk.

Van benne ráció, előtte azonban kezdeni kellene valamit az olasz kamionokkal.

Címkék: borágazat, feketepiac, HNT, import, MgSzH, olasz, probléma

← Anomáliák Az év legolvasottabb sztorijai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!