• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hej, mambó, mambó Italiano!

2011-12-16 ● Kántor Endre

200-250 ezer hektoliter olasz bor érkezett be feketén Magyarországra idén, szakértők számításai szerint. A hatóság nem hatékony a folyamat megakadályozásában, bár miniszteri szintű program van hirdetve. Közben sok minden sérül, a borágazat a legjobban.

Három olasz rendszámú kamion suhan szépen egyenletesen a festői balatoni tájban. A magnóból Zucchero hangja ütemesen recseg, a sofőrök dúdolnak, a rakomány lötyög. A kamionon fordulnak, a sofőrök egy eszpresszó mellett szusszannak, a jelenet megismétlődik. Többször. Sokszor. Csak a táj változik (mind magyar borvidék) és tán a magnóból előtörő hangok ? ez CD-készlet kérdése. Éppen a magyar borpiramis alapjának teljes átrendeződősének, a fogyasztók átverésének és tetemes adócsalásnak vagyunk tanúi.

?Gulls in the sky and in my blue eyes, You know it feels unfair, There’s magic everywhere? (Zucchero: Wonderful Life)

Varázslat van mindenhol, így igaz, és sajnos nagyon nem tűnik fairnek a dolog, enyhe eufemizmussal élve. A Balatonnál az összes fuvaros egész nyáron azon röhögött, hogy napi három kamion korzózott az utakon összevissza, mondta el Jásdi István. A csopaki bortermelő szerint a hatóság teljesen hatékonytalan az ügyben. De nem csak a Balatont érinti a dolog. Heimann Zoltán szekszárdi borász (és borvidéki elnök, és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja) szerint Szekszárdon ugyanez volt a helyzet: a legolcsóbb kategóriában az olasz import az egész országot behálózza.

Miről is van pontosan szó? Arról, hogy óriási különbözet van az olasz export és magyar import adatok között. A dolog nem új keletű, 2007 óta (!) próbálják felhívni rá a figyelmet ? hiába. Horváth Csaba, a HNT főtitkára elmondta: az olasz behozatal mennyiségéről az Il Corriere Vinicolo című szaklap és a KSH adatainak összevetéséből tudnak, borellenőrző hatóság és pénzügyőri adatbázis nem érhető el a HNT számára.

Az első félévben több mint 500 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból Magyarországra az olasz statisztikák szerint, a magyar statisztikák ugyanakkor csak e mennyiség mintegy felét mutatják ki. 200-250 ezer hektoliter bor tehát feketén jön be, információink szerint ezt úgy oldják meg, hogy egy szállítólevéllel érkezik több rakomány. A szakértők 1300-1500 kamiont emlegetnek éves szinten. Az olasz termelők örülnek: állítólag már mi vagyunk az első számú exportpiac mostanra.

Az export dotálva van, le tudják nyomni az árakat, a behozónak pedig nem éri meg szőlőt felvásárolni, mert olcsóbban jut hozzá literenként a kész borhoz. Ami egyébként a laborteszteken teljesen ok, minden előírásnak megfelel kategóriájában.

Akkor mi a gond? Több is van: a magyar borpiramist gyökeresen változtatja meg, rövidtávon a hatását már kifejtette, az alsó kategóriában már túlnyomórészt ilyen borral találkozni. Hosszútávon azonban az egész rendszert veszélyezteti, akár a borágazat legnagyobb gondjának is tekinthető. Felváltja például a háztáji termelőket, mivel már nem vásárolnak fel bort, szőlőt, ők halálra vannak ítélve. Az egy-két hektáros kisbirtokok, présházak tönkremennek. Arról nem is beszélve, hogy a magyar fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy mit iszik, azon kívül, persze, hogy bort. Itt van még a forgalombahozatali járulék és az áfa kérdése is. Ezek a borok nyilván nem járulnak hozzá semelyikhez, csökkentve ezzel mind a borágazat (bormarketing, ellenőrzés) bevételeit, mind az állami kasszát. És nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ezzel az egésszel csak a felszínt kapargattuk.

Jásdi István nem is érti, hogy miért nem lép fel ez ellen senki keményen: már 2010-ben, mikor a termés fele lett az előző évinek, lehetett sejteni, hogy trükközés lesz, mondja. A borász szerint különösen a szőlőtermelőket teszi tönkre rövidtávon a helyzet. Heimann Zoltán szerint csupán politikai szándék kérdése, hogy pont kerüljön az ügy végére. A szlovén példa tökéletes erre: ha oda valaki egy kamion szőlőt be akarna vinni, az első rendőr megállítaná, és addig néznék az autót, amíg le nem rohadna róla a rakomány. Finom összekacsintással a bürokrácia képes lenne arra, hogy megakadályozza ezt ? mondja.

A hatóságnak nyilván el is jutott a tudomásáig a dolog, intézkedéseket is foganosítottak, november elején tettek is hangzatos kijelentéseket, hatásokról eddig nem tudunk.

Más jellegű büntetésekről azonban hallani. Jásdi Istvánt (és még vagy 1000 kistermelőt) például azért büntette meg a leánykori nevén OBI-ra hallgató MgSZH mert az ?OEM? felirat szerepelt a címkéjén, ami így nem helyes. Tegye fel a kezét most, aki tudja, hogy helyes! Most az tegye fel a kezét, aki tudja, egyáltalán mi az az OEM! Hát igen. Állítólag úgy kell ráírni, hogy ?Oltalom alatt álló eredet megjelöléses bor? ? de ez nem derült ki világosan számunkra az MgSZH honlapján található információkból. A lényeg egyértelműen az, hogy nem a lényegre koncentrál az ellenőrzés.

Közben a kivitelünk évek óta stagnál 650-700 hektoliteres szinten. Horváth Csaba szerint ugyan most mindenki a kínai piac felvirágzásában bízik, nekünk a környező uniós országok jó minőségű palackos borral való ellátásában kellene gondolkodnunk.

Van benne ráció, előtte azonban kezdeni kellene valamit az olasz kamionokkal.

Címkék: borágazat, feketepiac, HNT, import, MgSzH, olasz, probléma

← Anomáliák Az év legolvasottabb sztorijai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!