• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hosszútávon jó a bor

2012-01-06 ● Kántor Endre

Tavaly megfordult az a trend, amely évek óta tartott a minőségi borok piacán: esni kezdtek az árak. A Liv-ex borindexeiből azonban kiderül, hogy nem tett rossz lóra az, aki hosszabb távon gondolt a borra, mint befektetésre.

Többször beszámoltunk már róla, hogy borba fektetni jó. Az optimizmus határtalan volt, éveken át ment a Liv-ex indexeiben súlyozott borok értéke egyre magasabbra. Ahogy a válság elérte a pénztárcákat, úgy torpant meg ez a folyamat is, bár némi fáziskéséssel. Mostanra azonban egyértelműen elkezdte kifejteni hatását a borok árában, ill. kereskedelmében is.

2011-ben visszaesés volt a befektetési borok piacán, adta közre a Liv-ex Fine Wine Exchange. A borbörze 100-as indexe, a Fine Wine 100-as index igen jól teljesített az évek alatt, sokszor meghaladva az S&P 500-as, ill. más tőzsdemutatók növekedését. A fő mutató nyilvánvalóan a 100-as index, ezt használja a boripar irányadó indexnek: mindenki, aki részt vesz bor adásvételben, tehát az aukciós házaktól a kereskedőkön át a HoReCa szektorig figyeli ennek az indexnek a mozgását. A 100 legkeresettebb bort követi, melyeknek erős a másodpiaca is (a pincészetek értékesítését követő adásvétele). Minden hónapban újraszámolják. Bordeaux túlsúly van, de vannak benne Rhone-völgyi, burgundi, olasz borok és Champagne-ok is. 2011-ben azonban korrekció volt itt is, pedig júliusban még mindenkori csúcsot lehetett látni.

A Fine Wine 100-as csak decemberben közel 4 százalékot esett, hat havi folyamatos lejtő után. Így fejezte be az évet 286.33 pontot, ami 14,85-os csökkenés.

Egy másik mutató, a Fine Wine 50-es, amely kimondottan a bordeaux-i premier cruk új évjáratait figyeli (egészen pontosan az utóbbi 10-et), hasonló (5%-os) mélyrepülést hajtott végre december végén, karácsony és újév között. Ez 2000 óta a negyedik legnagyobb esése az indexnek, mely végül közel 17%-os mínuszban fejezte be az évet.

A kimondottan befektetési kategóriájú borokat követő mutató, a Fine Wine Investables, mely azon chateau-kat követi, melyek borai leginkább szoktak részei lenni a borbefektetési portfolióknak, ill. leginkább fordulnak meg nagy aukciós házak árverésein (tehát a krémek krémje), 2011-ben összesen 9,97 százalékot esett (decemberben 3%-ot.)

Ha valaki azt gondolná, hogy itt is olyan leértékelődés következhet be, mint sok más tőzsdei vagy árutőzsdei termékben, akkor egyelőre úgy tűnik, téved. Elég hozzá megnézni a legszélesebb indexet, a Fine Wine 500-ast, melynél ugyan csökkent az értéknövekedés üteme, azonban még így is nőni tudott. Az átfogó mutató ugyan decemberben szintén vesztett értékéből 1,4%-ot, év per év alapon azonban 4,5%-ot emelkedett, és az év végi rossz hangulat nem tudta teljesen lerontani.

Ha ez nem elég meggyőző, érdemes kicsit hosszabb távon szemlélni a dolgot, mondjuk úgy öt év távlatában. Azonnal kiderül, hogy a 2011-es nagy zakó ellenére még mindig 80-104%-os emelkedést látunk a Liv-ex összes indexében, ami azért nem olyan rossz eredmény.

Az egész dologban csak két dolog aggaszt. Az egyik az, hogy nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen befektetési portfolio nem tűnne el a befektető torkában – legalábbis, magamból kiindulva. A másik pedig a neves matematikus és közgazdász, John Maynard Keynes szállóigévé vált mondása a hosszútávú befektetésekről, mely szerint hosszútávon mind meghalunk…

Címkék: befektetés, kereskedelem, liv-ex, Liv-ex Fine Wine, piac

← A körhintából nincs kiszállás Megszűnik a ?nyolc forint? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon
Loading
00:00 / 39:18
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!