• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dűlők, terroir, Tokaj

2012-05-22 ● borravalo.hu

Nem kétséges, hogy az értő borszerető közönség körében a ?terroir? egyre inkább hívószóként funkcionál. Viszont most szeretnék azokhoz is szólni, akik nem feltétlenül foglalkoztak eddig ezzel a kifejezéssel.

Mi az a terroir? Sokan próbáltak már erre definíciót találni. Az én megfogalmazásomban a terület (dűlő, talaj, kitettség, stb.), a szőlőfajta, a mikro- és mezoklíma, a szőlészeti és borászati technológia, ezen belül az alkalmazott (vagy mellőzött) szerek és a borász hozzáállásának, elhivatottságának, tapasztalatának olyan konstellációja, amely ebben a kontextusban valamilyen többletet ad ahhoz, mintha ezeket a tényezőket szimpla matematikai módon összeadnánk. Ha a bor, amit kóstolunk, mesél a tájról, a dűlőről, ahonnan jött és a borászról, aki életre segítette.

Miért fontos a terroir?

Mert egyedi. Az egyedi pedig nagyon gyakran érték, ezért tiszteljük és szeretjük (jó esetben). Azt hiszem, le kellene térdelnünk, hogy olyan adottságú termőtájaink és ?terroirjaink? vannak, mint mondjuk Tokaj. Itt már kijegecesedett annyira az évszázadok során a szemlélet, hogy azok a fajták maradtak elsősorban termesztésben, amelyek megfelelően tudják közvetíteni a terroirt. Ilyen például a furmint, a hárslevelű (de más (magyar) tájakon az olaszrizlinget, rajnai rizlinget, syraht, kékfrankost, pinot noirt is ide sorolom).

Miért fontos a dűlő?

A terroir egyik leglényegesebb tényezője, mivel a napsütésnek való kitettsége, talajának szerkezete és minősége (tápanyagban gazdagsága vagy szegénysége), dőlésszöge, vízáteresztő képessége, színe az, ami a borban vissza fog köszönni. És persze nem utolsó sorban a hangulata! Jómagam imádok elmerülni egy-egy Somlóról, Badacsonyról, Tokajról készült jó felvételben, szinte érzem az illatokat, ízeket.

Mit tudunk a dűlőkről?

Szinte minden borvidéken van dűlős besorolás, és ha megjelenik a dűlő neve a bor nevében, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a gazda az ún. forgalmi tételeknél magasabbra akarta pozícionálni. Azokon a borvidékeken, ahol szinte minden ?dűlős? – ilyen Tokaj is ? már igény van egy magasabb rendezettségre. Ezért vágott bele Bél Mátyás (bátrabbaknak Matej Bel) a XVIII. században, majd nem sokkal később Szirmay Antal is a dűlőklasszifikálásba. Ezt a munkát pedig folytatni kell, mert nem vitásan Tokaj önmagában is egyedi az egész világon.

Mi a helyzet ma?

Lemaradás van, az 1990 előtti kommunista éra tömegtermelésre fókuszáló szemlélete nem kedvezett az egyedinek. Az erőltetett művelésmódok, az uniformizálás még sokáig fogja éreztetni a hatását a borvidéken. Körülbelül az ezredfordulóra tehető az az időpont, amikor az első komolyabb tokaji szárazak is a polcra kerültek és még több évnek kellett eltelnie, amíg megtanultuk a Danczka, Úrágya, Szerelmi, Betsek, Krakó, Szent Tamás nevét. Ahhoz képest, mekkora út van mögöttünk, ez a nyúlfarknyi húsz év nem tűnik soknak, ugyanakkor nemes feladatnak és kihívásnak tartom termelő és fogyasztó szemszögéből is az újrafelfedezést.

Akit ez a téma behatóbban érdekel, jöjjön el a HetedHétHatár nevű rendezvényre, ahol 23 dűlő fog bemutatkozni, mind egy-egy birtok borain keresztül, de lesz kötetlen mesterkurzus is, ami további hat dűlő sorsát és osztályozását fogja boncolgatni. A belépőhöz térkép és a dűlőkről szóló könyv is jár majd. Részletesebb infó itt.

(A képeket a Szent Tamás Pincétől és a Götz Pincétől kölcsönöztem.)

Címkék: Borászat, dűlő, HetedHétHatár, Klíma, mezoklíma, mikroklíma, szőlészet, Terroir, Tokaj

← Gondolatok a mustráról II. Olaszok kedvesen is →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!