• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Csak egy kis faxni

2012-07-16 ● Kántor Endre

Amikor nyáron az ember megkíván egy üde, frissítő, netalán felpezsdítő bort, azonban nincs kedve fehéret inni, sőt a rozé sem jöhet szóba, na, ilyenkor kell a sillerhez nyúlni. A szekszárdiak közül páran ezen a téren tettek egy szép lépést a közösségi bormarketing irányába, és együtt dobták piacra Fuxli nevű sillerjeiket. Épp ilyenkor jó az ilyet inni.

A Fuxli-sztori Heimannékig nyúlik vissza, ők jelentek meg először azóta közkedveltté vált Fuchslijukkal, mely a sváb fuchse, azaz róka szóról kapta nevét. A fukszos bor régen az volt, melynek színét a héj megkapta, fehérek esetében is előfordult, pl. szürkebaráttal, és nemkívánatos dolognak tartották. Vörösöknél a derék svábok a sillerre alkalmazták, mely kategóriákat nézve természetesen nem rozé, hanem vörösbor. (Míg a rozé a fehérek közé sorolható, eljárást, technológiát nézve.)

Mivel együtt könnyebb, mint egyedül, Heimannék gondoltak egyet, és úgy döntöttek, szegődjön hozzájuk, akinek van kedve, és csináljanak együtt a szekszárdi sillernek hírnevet. Legyen egységes a palack, kupak, címke, (erről már beszámoltam, itt meg lehet nézni a galériát is) és legyen benne legalább 50% kadarka, a borvidék sajátja. Ja, igen: és a némelyek számára nehezen kiolvasható, németes fuchsli helyett legyen Fuxli a közös brand. Ámen.

A névválasztás nekem tetszik, a faxnira emlékeztet, de inkább annak pozitív olvasatára. A hóbort, szeszély, személyskedés ebben az esetben jópofán, könnyeden, mégis jellegzetesen szekszárdian és még jellegzetesebben, az egyes pincék karakterét visszaadva jelenik meg a borban, amellett, hogy közben, az összes csatlakozó pince borát együtt nézve szép egységet mutat. Most hármat vettem górcső alá.

Sebestyén Fuxli 2011

50% kékfrankos a kadarka mellé. Finom fűszeresség, szép, érett és friss gyümölcsök. A vörösboros feldolgozás érződik, fatartályban erjedt, hordóban érlelődött három hónapig. A rengeteg gyümölcs (málna és cseresznye) ellenére nem gejl, nem édes, jól domborodnak a fűszerek (bors, paprika) is. Könnyed, jól iható bor.

Németh Fuxli 2011

Intenzív illattal nyit, primőr aromákkal, újboros jelleggel. Erős málnaszörpös, epres zamatok, de mellette meggyet és cseresznyét is érezni. 80% kadarkához házasítottak 20% kékfrankost, ez két napig ázott héjon. Fele műanyagtartályban, fele hordóban erjedt, utána két hónapos hordós érlelést kapott. Buja, mint a Németh-borok általában.

Heimann Fuxli 2011

40% kékfrankos és 10% merlot került a kadarka mellé. Utóbbi miatt testesebb, erősebb struktúra. Itt is egyértelmű, hogy könnyű vörösborral állunk szemben, álruhában. Sőt, olyan vörösborral, mely egyben kiváló gasztrobor is. Fűszeres illat zamatos pirosbogyós gyümölcsökkel. Alapvetően reduktív bor, kisebb része érlelődött fahordóban. Elegáns, harmonikus.

Jó ötlet a Fuxli, érdemes lenne bővíteni a kört, ráépíteni még. Nekünk, fogyasztóknak, pedig nincs más dolgunk, mint inni: ezzel segítünk a legtöbbet. Érdemes kipróbálni, fröccsnek is egészen kiváló.

UI: A Várfok Galériában tartott bemutatón sültkolbász falatkákat is tálaltak a borok mellé, sőt, azt a kisfilmet is meg lehetett nézni, melyen a résztvevő pincék (Eszterbauer, Heimann, Merfelsz, Németh, Pósta, Sebestyén) közös töltése volt látható, ahol azokat a kolbászokat készítették épp, melyeket a bemutatón haraphattunk. Nekem személy szerint Németh Janó citromos sültkolbásza tetszett a legjobban, a receptet nyúlom, mi több, ezzel fogok schmittelni az év végi tengelici töltőversenyen.

Címkék: Fuchsli, Fuxli, Heimann, kadarka, németh janó, Sebesytén, siller, Szekszárd

← Egri körséta (1. rész) Lambrini Original Slightly Sparkling Perry →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!