• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Csak egy kis faxni

2012-07-16 ● Kántor Endre

Amikor nyáron az ember megkíván egy üde, frissítő, netalán felpezsdítő bort, azonban nincs kedve fehéret inni, sőt a rozé sem jöhet szóba, na, ilyenkor kell a sillerhez nyúlni. A szekszárdiak közül páran ezen a téren tettek egy szép lépést a közösségi bormarketing irányába, és együtt dobták piacra Fuxli nevű sillerjeiket. Épp ilyenkor jó az ilyet inni.

A Fuxli-sztori Heimannékig nyúlik vissza, ők jelentek meg először azóta közkedveltté vált Fuchslijukkal, mely a sváb fuchse, azaz róka szóról kapta nevét. A fukszos bor régen az volt, melynek színét a héj megkapta, fehérek esetében is előfordult, pl. szürkebaráttal, és nemkívánatos dolognak tartották. Vörösöknél a derék svábok a sillerre alkalmazták, mely kategóriákat nézve természetesen nem rozé, hanem vörösbor. (Míg a rozé a fehérek közé sorolható, eljárást, technológiát nézve.)

Mivel együtt könnyebb, mint egyedül, Heimannék gondoltak egyet, és úgy döntöttek, szegődjön hozzájuk, akinek van kedve, és csináljanak együtt a szekszárdi sillernek hírnevet. Legyen egységes a palack, kupak, címke, (erről már beszámoltam, itt meg lehet nézni a galériát is) és legyen benne legalább 50% kadarka, a borvidék sajátja. Ja, igen: és a némelyek számára nehezen kiolvasható, németes fuchsli helyett legyen Fuxli a közös brand. Ámen.

A névválasztás nekem tetszik, a faxnira emlékeztet, de inkább annak pozitív olvasatára. A hóbort, szeszély, személyskedés ebben az esetben jópofán, könnyeden, mégis jellegzetesen szekszárdian és még jellegzetesebben, az egyes pincék karakterét visszaadva jelenik meg a borban, amellett, hogy közben, az összes csatlakozó pince borát együtt nézve szép egységet mutat. Most hármat vettem górcső alá.

Sebestyén Fuxli 2011

50% kékfrankos a kadarka mellé. Finom fűszeresség, szép, érett és friss gyümölcsök. A vörösboros feldolgozás érződik, fatartályban erjedt, hordóban érlelődött három hónapig. A rengeteg gyümölcs (málna és cseresznye) ellenére nem gejl, nem édes, jól domborodnak a fűszerek (bors, paprika) is. Könnyed, jól iható bor.

Németh Fuxli 2011

Intenzív illattal nyit, primőr aromákkal, újboros jelleggel. Erős málnaszörpös, epres zamatok, de mellette meggyet és cseresznyét is érezni. 80% kadarkához házasítottak 20% kékfrankost, ez két napig ázott héjon. Fele műanyagtartályban, fele hordóban erjedt, utána két hónapos hordós érlelést kapott. Buja, mint a Németh-borok általában.

Heimann Fuxli 2011

40% kékfrankos és 10% merlot került a kadarka mellé. Utóbbi miatt testesebb, erősebb struktúra. Itt is egyértelmű, hogy könnyű vörösborral állunk szemben, álruhában. Sőt, olyan vörösborral, mely egyben kiváló gasztrobor is. Fűszeres illat zamatos pirosbogyós gyümölcsökkel. Alapvetően reduktív bor, kisebb része érlelődött fahordóban. Elegáns, harmonikus.

Jó ötlet a Fuxli, érdemes lenne bővíteni a kört, ráépíteni még. Nekünk, fogyasztóknak, pedig nincs más dolgunk, mint inni: ezzel segítünk a legtöbbet. Érdemes kipróbálni, fröccsnek is egészen kiváló.

UI: A Várfok Galériában tartott bemutatón sültkolbász falatkákat is tálaltak a borok mellé, sőt, azt a kisfilmet is meg lehetett nézni, melyen a résztvevő pincék (Eszterbauer, Heimann, Merfelsz, Németh, Pósta, Sebestyén) közös töltése volt látható, ahol azokat a kolbászokat készítették épp, melyeket a bemutatón haraphattunk. Nekem személy szerint Németh Janó citromos sültkolbásza tetszett a legjobban, a receptet nyúlom, mi több, ezzel fogok schmittelni az év végi tengelici töltőversenyen.

Címkék: Fuchsli, Fuxli, Heimann, kadarka, németh janó, Sebesytén, siller, Szekszárd

← Egri körséta (1. rész) Lambrini Original Slightly Sparkling Perry →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!