• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Karádi-Berger Furmint 2007

2012-08-07 ● Kántor Endre

Megint erdőbényei bor került a poharamba, Karádi-Bergeréktől ez már nem az első. Ugyan már öt éves borról van szó, még csak most kezd felnőni.

Szeretem Erdőbénye borait: rusztikusak, mégis rétegzettek, ad abszurdum sokszor kifinomultak. Valahogy úgy vagyok vele, hogy Bénye olyan, mint amilyen Tokaj-hegyalja lenne a nagy (multi) pincék megjelenése nélkül, ahol a kisebb pincék organikus fejlődése a meghatározó. (Nem tudom, hogy ezt az érzést értelmesen el tudtam-e magyarázni?) Vannak hibák, vannak zsákutcák, de egyértelmű az evolúció.

Karádi-Bergeréktől már több borhoz volt szerencsém, ennek a palacknak különösen örültem.

Közepesen mély aranyba hajló élénk szalma szín, nehezen mozog a pohárban. Illatra erőteljes ásványosság, fűszer, virágosság (jácint, akác), hordóérlelés jegyei és érett gyümölcsök. Erőteljes és vibráló savszerkezet, nagy extrakt, érezhető tannin és magas alkohol jellemzi, mely azonban nem lóg ki, a többi alkotóelem megtámasztja. Ízben keleties édesfűszerek és zöldfűszerek (enyhe szegfűszeg, egy kis kardamom, zsálya, kakukkfű) jellemzik elsősorban, gyümölcsben birs (és birsalmasajt), édes sárga alma és némi reszelt alma, és némi trópusi citrusok.

A korty hosszú, ásványvezérelt végig, amely sósságban nyilvánul meg, és barackmagos/pörkölt magos kesernyében végződik. Nem egyszerű bor, meg kell vele barátkozni, de igazán érdemes, fent is látszik, hogy nem egysíkú. Már nem tinédzser, és a szerkezetet tekintve sokáig ilyen szép állapotban lehet még. Gondoljunk bele: ez a bor 2007-es, sűrűn találkozni ilyen korú, nagynak kikiáltott vörösökkel, melyek már régen kimúltak végelgyengülésben. Vaskos 4 csillag.

Ezzel a borral is lehet találkozni a Bor, mámor… Bénye rendezvényen idén!

Címkék: 2007, 4 csillag, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, furmint, Karádi - Berger, karádi és berger

← Frittmann FPV Kékfrankos Válogatás 2008 Illés Sárgamuskotály 2009 ? 2. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!