• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A bor és a skanzen ápolás művészete

2007-09-11 ● borravalo.hu

Amolyan testvérrendezvénye a Borfesztnek a Szentendrei Skanzen (a.k.a. szabadtéri néprajzi múzeum, alias lebontjuk, odavisszük, felállítjuk) Szüreti Sokadalma. Vannak nekem ilyen finnek, akik úgy tűnik végképp ideszoktak a borfesztre, és most nyüszögtek, hogy csináljunk valami mást is, úgyhogy kivittem őket a Skanzenba inni. A kóstolójegyek ugyanazok, a felhozatal azonban nagyon más. Némiképp jobb is talán.

A Skanzenban mostanra épült fel egy kicsi terecske köré a „felföldi mezőváros” nevezetű gyűjtemény, amely épületek egytől egyig Tokaj Hegyaljáról vitettek oda, kövenként-téglánként. Kis kutas tér körül áll 6-7 ilyen-olyan ház, így az a kis lurkó is megnézheti a tokaji pincéket, aki amúgy szüleivel még soha nem járt a Bodrog menti kuruc-zsidó-görög-tót-sváb multikultiban. A pincék tényleg szépek, a házak is rendben vannak, bár kicsit sajnálom a tárgyak védelmében bepakolt üvegezést.

Volt mindenféle népi kitolós játék, kirakodás, kézi üzemű körhinta, töki lompos, kürtős kalács, és finn szeretteim legnagyobb örömére echte oldschool sípos seggű madárka cserépből, azt hiszem a következő hónapokban ettől zengnek majd a lassan hótakaró alá kerülő jyväskyäi erdők…

A borokat kizárólag a tokajiak adják, lévén Felföldi Mezőváros, ugye… Kisebb termelők csillogtatnak-villogtatnak, vannak olyanok, akik direkte nem a borfesztet célozták meg a pálácban, hanem jöttek inkább a jóval családiasabb skanzenbe.

D. Novák Endre kínálgatta nekünk a DemeterVin borokat. Jó értelemben vett fundamentalisták ők. Terroir, meg a Rákóczi-féle klasszifikáció eltántoríthatatlan hívei, szükség van az ilyen kismesterekre a borvidéken. Kóstoltunk hárslevelűt, ami nem volt annyira nőies, mint az megszokott, édes szamorodnit, és hatos aszút, mézes vonalon mozgott mind a két utóbbi, különböző fokozatokban.

Penditsék Stefan Wille-Baumkauf nevű burkus kóstoltató-emberét egy pince mélyén találtuk, náluk inkább a kicsit bátrabb, a hagyományostól messzebb néző küvé-készítés dívik, de volt mellette olyan oxidatív aszú is, a régebbi szériájukból, amelyet iskolapéldaként mutattam fel finnjeimnek. Osztán gépjármű (persze, hogy végig köpködtem, hiszen kóstolni voltunk, nem szórakozni), és a ragyogó napsütésben visszagurultunk a székes fővárosba. Ha a tökéletes hegyalja életérzést nem is ismerheti itten meg az ember (na ja, tessék odamenni végre, oszt kóstolni helyben!) de egy kis leheletnyi Tokaj – pláne így, borral megerősítve – azért lehet a Pilis alján is.
Stevie Kraft

Korábban:

Budavári reflexió

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

Ötputtonyos Chicagóban

Címkék: aszú, DemeterVin, hárslevelű, Pendits, Skanzen, Tokaj

← Virrad a zulu hajnal, virrad Budavári reflexió →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!