• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A borász, aki bevállalta

2015-06-04 ● Kántor Endre

Ben Parsons, a denveri városi pincészet, az Infinite Monkey Theorem tulajdonosa meglépte azt, amit sok borász még kimondani sem mert: bor-marihuána párosító kóstolókat szervez. Na, ez eddig is volt, csak zárt pinceajtók mögött.

A világ nagy részében ezentúl is így lesz, nem úgy Denverben, ahol majd ugyanúgy lehet a cannabis és bor kóstolóra belépőjegyet venni, mint egy Zinfandel vertikálisra.

Cannabis és bor párosítás - borravalo.hu

Ok, lehet, hogy nem mindenki hallott még az ún. ?urban? vagy városi borászatokról, nyilván nem patinás vidéki kúriákra kell ilyekor gondolni. Ahogy a kézműves söröknél, úgy borban is egyre több ilyen pince nyílik nagyvárosokban, garázsokban vagy bérházak alatt, főleg a bor és sörkultúra iránt érdeklődő fiatalok gondozásában.

Ben Parson, a fent említett (és egyébként már nevében is az urban trendet követő) pincészet tulaja és borásza a The Cannabist című szaklapnak nyilatkozva beszélt terveiről. Azt mondta: Egyértelmű trend, hogy a cannabis egyes márkái, fajtái, nemesítései ugyanolyan, vagy hasonló pályafutást fognak befutni, mint tették azt a ma már ismert borászatok, borok vagy sztárborászok. Ezért teljesen evidens, hogy számomra is fontos kérdés a THC-val ízesített borok világa, ill. a bor és marihuána minden más módon való párosítása.

Wow. Nyilván az USA-ban lehet erről ilyen nyíltan beszélni, hogy egyre több állam kezd legalizálási folyamatba (Coloradóban, így Denverben is idén januártól legális), ill. C-osztályúvá (alacsony) minősíti a cannabist, ezáltal nem büntethetővé teszi használatát. A marihuánás bor újdonság egyébként: tavaly Melissa Etheridge amerikai énekesnő dobott piacra egy egész portfoliónyi cannabisos bort, a rákbetegségben szenvedők megsegítésére.

Arról is szólnak a hírek, hogy hamarosan cannabis koktélokat is lehet majd inni, szintén az Egyesült Államokban.

Nem is olyan erőltetett Ben Parson boros hasonlata, mint gondolnánk: a The Cannabist szaklap szerint a marihuánának jelenleg 1356 törzse van, ez a diverzitás pedig egy új, cannabis műértő szubkultúrát keltett életre, amely bár még jócskán elmarad attól, de egy napon olyan lehet, mint borok világa.

A szintén denveri Jake Brown új karriert futott be, mint fűkritikus. A The New York Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy az emberek lebecsülik a cannabist, mert nem ismerik. Szerinte senki nem megy be egy étterembe és rendel úgy, hogy azt mondja: ?Bort kérek!? Akkor marihuánával miért tennének így? Ahogy a pinot griggio és a pinot noir teljesen különbözőek, annak ellenére, hogy mindkettő pinot, úgy pl. a Lemon OG és a Lemon Skunk két teljesen külön fajta, nagyon más ízvilággal és high-hatással.

Cannabis és bor párosítás - borravalo.hu

Egy másik amerikai sommelier, Paul Yanon szerint nagyon érdekes időket élünk a marihuána evolúcióját és felfogását tekintve. Az, amit egykor otthon, zárt ajtók mögött fogyasztottak az emberek lassan mainstream lesz, nem titok többé ? mondta. Aztán ne felejtsük, tette hozzá, hogy sok párosítás nem is működik, a pudding próbája az evés.

Két megjegyzésünk van: 1) Lehet, hogy sok párosítás nem működik, az azonban veszély lehet, hogy a kóstolón előre haladva egyre inkább ízlik minden? 2) Mekkora ászok a Belgáék, hogy már ezt is tudták a híres boros számukban. Legalizáld, gargalizáld!

Címkék: Ben Parsons, cannabis, Infinite Monkey Theorem, marihuána, USA

← Tokaji élmények – bor és sütemény Mádon A Montenuovo-örökség nyomában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!