Ben Parsons, a denveri városi pincészet, az Infinite Monkey Theorem tulajdonosa meglépte azt, amit sok borász még kimondani sem mert: bor-marihuána párosító kóstolókat szervez. Na, ez eddig is volt, csak zárt pinceajtók mögött.
A világ nagy részében ezentúl is így lesz, nem úgy Denverben, ahol majd ugyanúgy lehet a cannabis és bor kóstolóra belépőjegyet venni, mint egy Zinfandel vertikálisra.
Ok, lehet, hogy nem mindenki hallott még az ún. ?urban? vagy városi borászatokról, nyilván nem patinás vidéki kúriákra kell ilyekor gondolni. Ahogy a kézműves söröknél, úgy borban is egyre több ilyen pince nyílik nagyvárosokban, garázsokban vagy bérházak alatt, főleg a bor és sörkultúra iránt érdeklődő fiatalok gondozásában.
Ben Parson, a fent említett (és egyébként már nevében is az urban trendet követő) pincészet tulaja és borásza a The Cannabist című szaklapnak nyilatkozva beszélt terveiről. Azt mondta: Egyértelmű trend, hogy a cannabis egyes márkái, fajtái, nemesítései ugyanolyan, vagy hasonló pályafutást fognak befutni, mint tették azt a ma már ismert borászatok, borok vagy sztárborászok. Ezért teljesen evidens, hogy számomra is fontos kérdés a THC-val ízesített borok világa, ill. a bor és marihuána minden más módon való párosítása.
Wow. Nyilván az USA-ban lehet erről ilyen nyíltan beszélni, hogy egyre több állam kezd legalizálási folyamatba (Coloradóban, így Denverben is idén januártól legális), ill. C-osztályúvá (alacsony) minősíti a cannabist, ezáltal nem büntethetővé teszi használatát. A marihuánás bor újdonság egyébként: tavaly Melissa Etheridge amerikai énekesnő dobott piacra egy egész portfoliónyi cannabisos bort, a rákbetegségben szenvedők megsegítésére.
Arról is szólnak a hírek, hogy hamarosan cannabis koktélokat is lehet majd inni, szintén az Egyesült Államokban.
Nem is olyan erőltetett Ben Parson boros hasonlata, mint gondolnánk: a The Cannabist szaklap szerint a marihuánának jelenleg 1356 törzse van, ez a diverzitás pedig egy új, cannabis műértő szubkultúrát keltett életre, amely bár még jócskán elmarad attól, de egy napon olyan lehet, mint borok világa.
A szintén denveri Jake Brown új karriert futott be, mint fűkritikus. A The New York Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy az emberek lebecsülik a cannabist, mert nem ismerik. Szerinte senki nem megy be egy étterembe és rendel úgy, hogy azt mondja: ?Bort kérek!? Akkor marihuánával miért tennének így? Ahogy a pinot griggio és a pinot noir teljesen különbözőek, annak ellenére, hogy mindkettő pinot, úgy pl. a Lemon OG és a Lemon Skunk két teljesen külön fajta, nagyon más ízvilággal és high-hatással.
Egy másik amerikai sommelier, Paul Yanon szerint nagyon érdekes időket élünk a marihuána evolúcióját és felfogását tekintve. Az, amit egykor otthon, zárt ajtók mögött fogyasztottak az emberek lassan mainstream lesz, nem titok többé ? mondta. Aztán ne felejtsük, tette hozzá, hogy sok párosítás nem is működik, a pudding próbája az evés.
Két megjegyzésünk van: 1) Lehet, hogy sok párosítás nem működik, az azonban veszély lehet, hogy a kóstolón előre haladva egyre inkább ízlik minden? 2) Mekkora ászok a Belgáék, hogy már ezt is tudták a híres boros számukban. Legalizáld, gargalizáld!