• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A felmelegedés áldozatai lehetnek a francia borok

2009-08-13 ● Kántor Endre

A francia bor és gasztró világ vezető alakjai összefogtak, és a Le Monde-ban közöltek egy nyílt levelet, amelyben azt állítják: most kell valamit tenni, különben lőttek a francia borvidékeknek és boroknak. Közben a Greenpeace is figyelmeztet: ha a globális CO2 kibocsátás nem csökken, annak drámai hatása lesz Franciaország borvidékeire.

Jégeső Bordeaux-ban – óriási pusztítást végez

A mértékeadó francia lapban, a Le Monde-ban megjelentetett nyílt levelet a francia gasztronómia és borvilág jeles képviselői írták alá. 35 nagy borgazda, és olyan séfek, mint Jean-Luc Rabanel, Marc Veyrat és Mauro Colagreco, ill. sommelier.k, mint Franck Thomas vagy Antoine Petrus ? tudósít a Decanter.

A levélben azt írják: az elegáns és kifinomult francia borok, a közös hagyatékunk ékszerei veszélyben vannak. A klímaváltozás miatt a borvidékek nagyon sérülékenyek lettek. Nyáron hőhullámok, jégesők tizedelik meg Bordeaux termését, és az ilyen nem megszokott időjárási tényezők csak szaporodni fognak. Ha nem teszünk semmit a kibocsátásunk mérséklésére, a szőlőket a jelenleginél akár 1000 km-el is északabbra kell majd telepíteni. A terroirboroknak ezzel vége ? így a levél, amit egyenesen Nicholas Sarkozy-nek címeztek.

Arra kérik a francia elnököt, hogy érjen el egy komoly környezetvédelmi megállapodást az elkövetkezendő ENSZ-konferencián. A levél szerint a fejlettebb államoknak meg kell állapodniuk abban, hogy 2020-ig 40%-al csökkentik CO2 kibocsátásukat. A Greenpeace is csatlakozott a felhíváshoz. A környezetvédő egyesület szerint a francia borvidékek a katasztrófa szélén állnak, ha nem tesznek valamit a kibocsátás érdekében.

Korábban:

Szétverte a Kopárt a jég

Példátlan összefogás Tokaj-Hegyalja fejlődéséért

London jelenti: víznél olcsóbb borok

Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor

Címkék: Bordeaux, CO2, Decanter, francia, Globális Felmelegedés, Greenpeace, klímaváltozás

← Új borkategóriák a címkéken Válság és bor ? mi a helyzet? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!