• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A francia elnöki palota is leépíti borospincéjét

2013-05-02 ● Kántor Endre

Hollande elnök azzal lett híres, hogy megígérte: a gazdagok teherviselése a pénztárcájukhoz mérten arányos lesz a szegényekével. Így aztán nem meglepő, hogy a britekhez hasonlóan, a francia elnöki palota is megvált értékes borainak jelentős részétől, hogy azokat „megfizethető palackokkal” pótolja.

A pénzügyi válság utolérte a francia elnöki palota borospincéjét is írta a New York Times: 1200 palackot bocsátottak aukcióra, és átrendezik a szortimentet, szerényebb tételeket vásárolnak helyettük.

Francois Hollande egyik legkeményebb választási ígérete az volt, hogy bevezeti a luxusadót és transzparenciát erőltet az arisztokrata képviselőkre is. Ennek bohózatba hajló következménye lett Gerard Depardieu állampolgársági balhéja.

Francois Hollande azt ígérte, a nép egyszerű gyermeke lesz, Nicholas Sarkozy kiköpött ellentéte. És lám: főként Sarkozy asszony által kiválogatott borokat adtak most kalapács alá, sok közülük pauillaci volt, hisz az asszonyság azt szerette. Érdekes a dolog, mert az Elysee palota pincéje mindig is legendás volt jó borairól, olybá tűnik az egész, mintha most a nagymama ezüstjét vinnék a zaciba: a deficit mértékét tekintve is csepp csak a befolyó összeg a tengerben.

Már Mitterand is gyűjtött ide palackokat, főként burgundit, meg Saint-Estephe, Haut-Marbuzet-t. Georges Pompidou Chasse-Spleen kedvelő volt, Valery Giscard d?Estaing szintán bordeaux-iakat ivott, de főként Medocból. Jacques Chirac, akinek mind a művészetekben, mind a borokban magas volt a mérce Dom Perignont gyűjtött, de a nyilvánosság előtt mindig sörözött.

A brit kormány hasonló akciót hajtott végre nemrég. Érdekes lépés ez Hollande-tól, különösen annak fényében, hogy a bort választási kampányához is felhasználta, amikor azzal vádolta Sarkozyt, hogy cserbenhagyta, mi több, elárulta a francia boripart, amikor olyan törvényeket támogatott, melyek felbolygatták az addig hatályos ültetési jogokat ? hozzájárulva ahhoz, hogy a borászattal foglalkozók ne tudjanak megélni saját termelésükből. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Címkék: auckió, Elysee palota, franciaorszag, Francois Hollande, politika

← 6000 liter bort engedtek ki vandálok Foci után? Bor! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!