• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A nagy is (lehet) szép

2009-12-16 ● borravalo.hu

A Halál a Májra Polgári Kör, mely 2002 óta rója a belhoni és külhoni borutakat, a Törley Pezsgőpincészetnél búcsúztatta ezt a hullámzó kedélyű évet a pincészet új kóstolótermében, Laczkó Gábor ifjú borász által celebrált kóstolóval. Korrekt, egyenes ív a boroknál, csillogó, több eredeti minőség a pezsgőknél, szép dolgok olcsóér?, más szóval kiváló QPR, tessék Törley-borokat is fogyasztani.

A Törley ugyanis nem csak pezsgő, hanem bor is, 2005 óta ernyő-szuperbrand-je egy csomó műhelynek-borcsaládnak a BB-től a György Villán át a Kemendy-borokig, illetve a Chapel Hill pezsgőktől a Francois-n át a Törley pezsgőkig.

Mely utóbbiak bizony prímák, még a hétköznapi változatok, pl. a kék Hungária Extra Dry vagy a Chapel Hill is, nem beszélve a nyerspezsgőről vagy az érlelt chardonnay-ról. Eleve van egy (részben érthető) érzelmi ellenállás a nagypincészetek boraival szemben, az ember a hajdani kombinátokra gyanakodva néz, de ez a Törley nem az a Törley.

torley3

A kulisszák mögött évtizedes, irdatlan beruházások, korrekt, tudatos, becsületes borászkodás, szép szortiment, mely a tiszta, jó ivású és jó árú borokról szól, nem annyira a koncentrált, intenzív és egyedi termékekről, de ilyet is találunk a számos palack között.

A hajdani kombinátokkal szembeni emóciókra rárakódik a borbuzi diskurzus (részben érthető) aktuális paradigmája is, mely a kézműves borokról szól. Eszerint csak az egyedi és kicsi a szép, de ez csak annyira igaz, mint a genitáliák esetében, azaz lehet szép ez is, az is, nem a méret a lényeg.

Nincs olyan termékpiramis továbbá, melynek csak csúcsa van, és a Törley-szortiment sem csak alsó- és középső polcos borokból áll. A Törley 36 millió palack, ebből 16-ot locsolnak el a belső piacon, kis, kézműves műhelynek tehát nemigen. Van vagy 800 saját hektárjuk Etyeken, 50 ha Tokajon, de persze felvásárolják az anyag jó részét.

A Chapel Hill fél évig érik a tankban, vidáman csendül, 82 pt, a svédek lenyelnek belőle 1,3 millió palackot. A 2006-os, remek külsejű tradicionális, azaz palackban érlelt chardonnay nyerspezsgő lemon, virág, méz, 89 pt. A Szt. István Korona Irsai ?09 intenzív gyöngyvirágos rét, csontszáraz csók, 130 ezer palack, 600 forint!… (A Concours-on ezüstöt nyert 6 ezer minta közt). A György Villa chard ?09 egyenes vonalú, egyszerű, citrusos, telt, jó savú, 80 pt, a pinó rozé az a jó száraz típusú, nem az az édesre hangolt fos, 81 pt. A György Villa merlot ?07 százpontos illattal köszön be, mély, intenzív gyümölcsös-meggyes-lekváros és vaníliás jegyekkel, ízképének komplexitása alatta marad az illatáénak, jó balanszú (savú), elegáns, hosszú borocska, 86 pont, és(!) 1800 Ft? Portugizi-ár. A Kemendy Privatus ?03 kellemes cabernet aszaltas-csokis illattal-ízekkel, kerek, csíp, kicsit laza, kiegyensúlyozott, 84 pt.

torley2

A HMPK laza borbaráti kör, először tán 2002 körül kelt útra, persze elsőként Tokajba, a borozást lakmározással és wellnesszel szereti összekötni, részhalmazai dalmát, provanszi és toszkán borutakon is jártak, szabadelvű borbarátok súlyos csapata ők, kik egészségére helyett ?Halál a májra!? felkiáltással koccintanak.

Címkék: ár, Champagne, chapel hill, György Villa, halál a májra, Hungaria, kemendy, pezsgő, Szt. István Korona, Törley

← Nirvána Karácsonyi boraink II. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!