• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Normandin-Mercier Pesten

2013-03-25 ● borravalo.hu

Hiszem és vallom, hogy a boros ember a párlatokhoz csak szépen sorban és olyan gonddal nyúljon, ahogyan a borokkal teszi. A sorban pedig első helyen a konyak kell álljon és az sem baj, ha ettől a boros ember nem is halad tovább (ha mégis, akkor a single malt whisky és a jó minőségű pálinka még szóba jöhet, de én ezeken felül évek óta nem találok semmi izgalmat a sztenderdizált ízű pancsolmányokban).

A konyak szigorú szabályok szerint, bor lepárlásával készül – márpedig rézüstben, több száz éve azonos módon történő, kétszeri lepárlással. A fajta és a terület is behatárolt: csak akkor lehet cognac a cognac, ha Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois vagy Bois Ordinaire a szőlőt adó táj és nagyjából ez a respekt-sorrend is, vagyis a két „champagne” régió a legelismertebb (ugye mondanom sem kell, hogy a Normandin-Merciernek ebben a két régióban találhatóak a birtokai?).

Nagyrészt ugni blanc („ünyiblan”), colombard vagy folle blanche adja az alapot, továbbá pár – a semmillonon kívül „normál fogyasztónak” alig ismert – fajta minimálisan kerülhet az italba.

Edouard Normandin egy 1872 óta működő párlatház vezetését vette át, fiatalos lendülettel. Anno még az volt a terv La Rochelle-ben, hogy felvásárolt szőlőből fog lepárolni és érlelni a család az óceán mellett (az Atlanti-óceán partján, Cognac városától észak-nyugatra található a központjuk). Aztán ez megváltozott, a saját területeikről bekerülő alapanyagaik 270-450 literes tölgyhordókban érnek, mintegy 150 darab van belőle a pincében, ezek közül több hordó még tizenkilencedik századi italt rejt. (Volt szerencsém a VinCE Budapest alatt Edouard jóvoltából egy 1890-es konyakot kóstolni, ami száz évet húzott le a hordóban és nemrég egy-két palackot letöltöttek belőle, de az egy másik történet lesz.)

A technikáról pár szót: nagyjából 20 fokon (szobahőmérséklet alatt kicsivel), cognac-os pohárból kóstoljunk. Nem szabad „pörgetni” az italt, csak lassan megforgatni, hogy szépen feltapadjon a felületre. Elsőként egy 2012-es, friss párlatot kaptunk, jelöletlen palackból, a játék kedvéért (bevallom ez nekem ugyanolyan újdonság volt, mint a százéves). Friss vilmoskörtére, almakompótra emlékeztetett az illata, beleinni ilyen fiatalon még nem javallt, nem is tettük.

Fine Petite Champagne VSOP

Ez a kvázi alap, Petite Champagne-ból, a „második cru”-ről. Hét éves érlelést kapott, alkoholja 40%-ra lett beállítva. Világosabb aranyszínű, friss fenyőtüskére, vaníliára, fehér szirmú virágokra emlékeztet az illata. Könnyű, nem túl alkoholos illat és konyakhoz képest nem túl viszkózus anyag, elég virgonc a mozgása (Edouard elmondta, a vastagság a „sugar-tannin-ageing” trió eredménye lesz). Szájban intenzív, fiatal és friss cognac, sok édesfűszerrel, viszonylag egyszerű aromatérképpel. Picit fás a korty is: nem rossz, de tényleg szimpla. Azt is mondta, hogy ezt long drinkekbe is szívesen teszik (én megértem), de azt hiszem a magyar piacon nem ez lesz a jellemző, ára 12 890 Ft

Vieille Fine Champagne

Tizenöt éves érlelés, negyvenes alkohol, 60%-a már Grande Champagne-ból való. Ez a pince bestseller-e. Csokis, kávés, szofisztikáltabb illatot mutat, de erős fahatás van itt is. Szájban már szebb, testesebb és krémesebb az előzőnél. Tölgyfa és édesfűszerek, még a nyálkahártyáról is erősen szívódó alkoholérzettel. Sima, de nem túl komplex cognac, ezt viszont már merném vállalni magában is. 18 390 Ft

La Péraudiére Cognac

Az 1992-es nagy vihar a birtokon sok fát kidöntött, ezekből a száz éves tölgyfákból készült hordókban érett, „cask strength” (46%) cognac, tetszetős „kocka alakú” üvegben (összesen 1000 db készült). Fűszerdomináns illat édes felhangokkal. Komplex, érett anyag: fahéj, ánizs, pézsma, sok fűszer, hosszú lecsengés. Aszalt gyümölcsöket is találni benne, igazán szép. 29 890 Ft

Grande Champagne XO

Közepesnél mélyebb arany szín, szinte borostyános. Legalább 30 éves, az átlag XO-knál idősebb csúcskonyak. Illatában karamell, vanília és dohány, valamint szilvadzsem, aztán gyurma és virág. Nagyon lassan nyílik és borzasztóan izgalmas. Szájban krémes, puha textúra, csoki és toast, füst, juharszirup, karamell. Ezt otthonra „állandóra” el tudnám viselni a polcon. Kiváló. 38 290 Ft

Grande Champagne Extra (Vieille)

Negyven évig érlelt, kizárólag Grange Champagne területről származó különlegesség. Legalább négy hangszeren játszik: van benne kandírgyümölcs, péksütemény és egy friss gyümölcsös (!) vonal is. A pézsma, a karamell itt is megjelenik, valamint egy vegetális (talán bazsalikom?) érzet is. A korty mazsolás, aszalt gyümölcsös, földességgel, tölggyel, porózus tanninérzettel. Hosszú, komplex, percekig a szájban marad. Nagy anyag. Fa díszdobozban szállítják, 52 800 Ft-ért.

A kóstoló apropója részben egyébként az volt, hogy Magyarországon is kaphatóak lesznek a Normandin-Mercier termékei. Azt tudom mondani summázásként, hogy cognac-fronton érdemes próbálkozni ? ahogy ezt időről időre meg is tesszük. (A meghívást köszönöm a Royal Cognac webáruháznak.)

Címkék: Bois Ordinaire, Bon Bois, Borderies, Cognac, colombard, Eduard Normandin, Fins Bois, folle blanche, Grande Champagne, konyak, La Rochelle, Normandin-Mercier, Petite Champagne, semillon, ugni blanc, vsop, xo

← Maláta fűtőanyagok Ararat Ahtamar 10 éves →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.
Loading
00:00 / 34:11
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 21-Nov-25 22:31:08 PST. The current time is Tuesday, 25-Nov-25 21:06:59 PST.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!