• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A róka ruhája

2012-04-26 ● Kántor Endre

Fuxli néven szövetkezett hat szekszárdi pincészet, hogy az addig márkanévként csak Heimannéknál szereplő Fuchslit minimálisan átbrandingelve lépjenek közösen a piacra. A cél: kadarka alapú sillerbort készíteni, ezzel egységesen megjelenni a piacon. Ehhez egységes címke is kellett. Nekem bejött.

Annak idején, svábos vidékeken (pl. Bátaszék és környéke) a sillerborokat fukszlinak, fikszlinek hívták. Innen jött Heimannék sikeres több mint rozéja, mellyel sokáig örvendeztették a közönséget. Gondolván egy nagyobbat, ahogy a pince sajátja, maguk mellé állítottak még 5 szekszárdit (Eszterbauer, Merfelsz, Németh, Pósta, Sebestyén), és egységes arculattal, közösen, Fuxli néven készítettek bort. (Fuchse németül róka, svábosan fuchsliként becézték a bort, színére utalva.)

A borok egységesen 1690 forintért kaphatók, kartonárban 1550 Ft-ért, válogatott kartonban (hatfélét) azonban már 8400 Ft-ért vihető a hat palack (azaz 1400 Ft-ért palackonként). A cél az volt, hogy a borvidék saját fajtája, a kadarka legyen a gerince a bornak, azaz, egy kadarka siller legyen, minimum 50%-ban. Erre jöhet rá a többi, jellemzően kékfrankos, de más sincs kizárva.

A borokát majd később megéneklem, ebben a rovatban jellemzően a ruházatról, dizájnról beszélünk. A Fuxli-csapat egységes arculattal jelent meg, ill. majdnem, mert a hatból két pincészet úgy döntött, hogy nem használja Pálhegyi Flóra, frissen végzett iparművész grafikáját. Kár, mert a címkék vidámak, egyediek, személyesek és jól illenek a borokhoz.

A címkék tervezésnél az apró, személyes részletek sem maradtak ki: Heimannék rókája hedonista, Sebestyén Csabié facér, Németh Janóé gyermekes, Eszterbaueré családszerető. (Lehet, hogy a többiek is megbánták már, hogy nem vették át Pálhegyi Flóra terveit.)

[nggallery id=33]

Katt a képekre a galériához!

A címke egyszerű, könnyen megjegyezhető, hatásos, a pincék az egységes szerkezet ellenére a pincészetek felismerhetően elkülönülnek, a narancs csavarzár pedig tökéletes. És még egy apróság: a hátcímkéken a szöveg nagyjából ugyanaz, azt kivéve, hogy minden pince a többiek Fuxliját ajánlja még megkóstolásra. A szövetség nyitott, ha valaki betartja az egyszerű szabályokat, lehet csatlakozni. Én nem sokat gondolkodnék a szekszárdiak helyében.

Címkék: 2011, címke, címketerv, Eszterbauer, Fuchsli, Fuxli, Heimann, Merfelsz, németh janó, Pálhegyi Flóra, pósta, róka, Sebestyén, siller, Szekszárd

← Vinitaly 2012 képekben Bogyólé-buli →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!