• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A somlói kapocs

2012-10-25 ● borravalo.hu

Terített asztalnál ülök a Somlóhegyen, körülöttem borászok. Fel sem tudnám sorolni mind, de itt van Fekete Béla, Kolonics Károly, Spiegelberg István, Németh Brigitta Tornaiéktól, Györgykovács Imre, Takács Lajos Hollóvár, Kis Tamás (Somlói Vándor) és még sokan barátok, ismerősök. Beszélgetnek, boroznak, együtt. Az apropó, ami összehozta őket pedig a Somlói Borok Boltjának megnyitója, mely egyben lépcsőfok is az összefogás felé.

A bolt tulajdonosa Cartwright Éva a környéken töltötte gyerekkorát, aztán egy nagy kanyar után újra a Somlón kötött ki. Ez szerintem mindannyiunk szerencséje, a borászoké és a fogyasztóké is, mert ez a bolt betölt egy űrt: itt elérhető a Somló szinte minden fontos termelőjének palackos bora, ugyanakkor számtalan tétel van bontva is (huszonöt-harminc bort lehet „kimérve” is kérni).

A helyválasztás ideális, a csúcsra vezető út mellett, az első parkoló felett evidens betérni ide túrázóknak és bortúrázóknak egyaránt. Fontos, hogy legyen valami „mindig” nyitva Somlón, mert a borászok nem mindig tudják fogadni a vendégeket, a hosszú sétáknak néha sajnos a zárt piceajtó vet véget. Most már ez is kipipálva, ez az ajtó mindennap nyitva van 11 és 20 óra között, félúton a hegyre fel, el sem lehet téveszteni.

Beszélgettem a borászokkal is, mindenki örült a kezdeményezésnek. Eleinte volt némi szkeptikusság, sőt egyesek részéről ellenállás (attól tartva, hogy a saját pincei eladásait csökkentheti a bolt forgalma), de előbb-utóbb mindenki felhozta a borát, így lehet teljes a kép.

Szerintem teljesen más vásárlói szegmenst fed le első körben (betérő vendégek, turisták, baráti csoportok, akik nem mennének el a pincéhez). Második körben pedig azoknak is hasznos, akik kifejezetten a bor miatt érkeznek, de nem jutnak el minden pincéhez. Egyébként pedig mindegy kell legyen, hogyan történik az eladás – jusson el a somlói a fogyasztóhoz, ez a lényeg.

Évával is beszélgettem, hanganyag is készült, amit podcastben hallhattok majd. A legfontosabb talán az, hogy elhivatott, lelkes és szemmel láthatóan szereti, amit csinál, szőleje is van itt, ha nem is termelnek eladásra, tudja mivel jár a feladat.

A bolt ugyanakkor nem csak a gazdák, de somlói borvidék megítélésében is fontos, hiszen információs és hivatkozási pont is a hely, ráadásul olyan dologról van szó, ami több borvidékünkön hiányzik, ezért példamutatás is egyben.

Pattog a tűz a kandallóban, szombat este van és nem csak tőlünk tele a hely, van betérő kiránduló és előre jelentkezett csoport is. Sül a hal, illata a hegyoldalra kiszalad. Kerül mellé bor is, a legjobbakról jegyzetem is akad.

Spiegelberg Nászéjszakák Bora 2010

Kóstoltam hordóból tavaly júliusban, nagyot lépett előre. Illatában meleg gyümölcsösség (főleg fehér és sárga húsú, érett gyümölcsök). Szolidan minerális anyag elegáns florális aromákkal. A hordó a kortyhoz is csak hozzátesz, vastag, koncentrált, de nem szikár, élénk savait jó gyümölcsösség ellenpontozza. A textúra is puha tud maradni, megtartva a bazaltos ásványosságot. (fele olaszrizling, fele egyéb vegyes, pl. furmint, juhfark)

Somlói Vándor 2011

Vegyes ültetvényről származó bor: furmint, hárslevelű, rajnai rizling és ezerjó biztosan került bele. Citrusfélék, koktél-lime az illatban, hersegő fehér húsú gyümölcsösség. Közepesen koncentrált, érett anyag, az évjáratból is eredően meleg-puha karakterrel, visszafogott ásványossággal, közepest elérő hosszal. A fiatal borász, Kis Tamás első forgalomba kerülő évjáratával felkeltette a figyelmemet. Tisztaság, vegyes fajtahasználat, mikrotételek, nagyon eltalált címke és elérhető ár jellemzi.

Somlói Apátsági Pince Furmint 2010

Narancshéjas, kandírnarancsos illat, édes-tropikál felhangokkal, körtével. Vibráló savak, enyhe maradékcukor (utánanéztem: 5,3g) a nemzetközi jellegű iskolázást erősíti (nem véletlenül lett csúcsbor a Pannon Bormustrán az bizonyos). Lédús, érett körte vezeti az ízképet, az igen határozott savakat itt is sikerült megfogni. Mineralitás, hordó adta édesfűszerek csak a második hullámban. Izgalmas.

Spiegelberg István Olaszrizling 2009

Ez már nagyon köves-tűzköves, igazi somlói bazaltágyú. Viszkózus anyag fehér almával, keserűmandulával, fehér érzetű gyümölcsösséggel. Jó savgerinc, hosszú finis, évjárathatás.

Hollóvár Hárslevelű 2009

Brutálisan nehéz illat, tipikus Takács Lajos. Tele van szárított virággal, elgyújtott gyufával, lépesmézzel, petrolossággal. A korty is alig cseppfolyós, vaskos monstrum, borzasztóan koncentrált. Az illat jegyei mellett gyurmásságot és kenyérhéjat is találni benne, savai elég lágyak, teste nagy, lecsengése krémes-olajos érzetet hagy hosszan a szájban.

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2010

Kései tokajikra emlékeztető, túlérett barackos elemekben gazdag illat. Szájban már nincs meg a tokaji párhuzam, krémes textúrájú, hölgybarát bor, de viszonylag rapid sav támasztja. Nem nehézkes, sok gyümölcsösséget mutat és intenzív hordóhasználatot.

Inhauser „Vulkán” Juhfark 2007

Ős-somlóikat képzelek ilyennek: vegeta, konyhai fűszerek, zellerszár, fehérbors, gyógynövények. Izgalmas, komplex, férfias, zúgnak benne a kövek is, savai még mindig élénkek. Akár további évekig is lehet érlelni.

Kolonics Károly Olaszrizling 2010

Halvány aranyszínű, kifejezett illatú bor elegáns ásványossággal, pici wax és fehér körte, csonthéjasok. Szájban ott vannak az olajos magvak, csonthéjasok, némi fűszer, ánizs, keserűmandula. Metsző savnak nyoma sincs, komplex és a hossza is megvan. Jól fókuszált, arányos bor, életpályája legelején.

Somlói Apátsági Pince Hilla 2008

Érett, de nem mély arany szín, érett körte, szegfűszeg, menta van az illatában. Félédes, a köves-szikár háttérre szépen van felépítve a gyümölcsös fősodor. Jó szerkezetű bor, kedves és hosszú lecsengéssel.

A hétvége gyorsan eltelt, esett szó borokról, életről, a hegyről, barátságról, munkáról, közös jövőről. Ebben a közös jövőben Cartwright Éva és az ő boltja lesz az egyik kapocs. Somló a szívügyem: legkisebb borvidékünk, hatalmas borokkal, sok kicsi és nagy gonddal, ez utóbbiból most már egyel kevesebb van.

(Somló-fanoknak üzenem, hogy két beszámolóval fogom folytatni: Kolonics Károly 2012-es hordómintái lesznek terítéken és a Somlói Apátsági Pince feltehetően novemberben polcokra kerülő új, 2011-es évjáratának négy borát kóstolom majd egy Balogh Zoltán-interjú keretei között.)

Címkék: 2007, 2008, 2010, 2011, Cartwright Éva, furmint, hárslevelű, Hollóvár, Inhauser, juhfark, Kolonics, olaszrizling, SAP, Somló, somlói, Somlói Apátsági Pincészet, Somlói Vándor, Spiegelberg

← Okt. 23. Sydneyben Bock Ermitage 2004 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!