• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A szipojok visszavágnak

2011-09-16 ● Kántor Endre

Már nem csak indiai éttermekben lehet indiai borhoz hozzájutni az Egyesült Királyságban. A borkínálatáról is híres Waitrose hiperlánc ugyanis felvett a kínálatába két indiai bort. A szakértők szerint Indiára érdemes odafigyelni, megfizethető és jó minőségű bort tudnak előállítani nagy mennyiségben.

Vajon mit szólna ahhoz Sir Robert Clive báró úr, a palási csata bajnoka, hogy az egykoron legyőzött és gyarmati sorba hajtott indiaiak, a csúnyán levert szipojok lázadását követően már a Birodalom nagyvárosaiban vannak, sőt, minden otthonba elkezdtek beszivárogni?

A helyzet ugyanis drámaian megváltozott, amióta először írtunk India szőlészeti és borászati ténykedéséről. Már akkor is látszott a forrongás a borbizniszben, az indiai mezőgazdasági miniszter is borászkodásra adta a fejét, Four Seasons néven hozott ki bort, a szakértők pedig azt jósolták hogy az idei évre 17 millió liter fogy majd el belföldön.

Most úgy áll a helyzet, hogy az indiai borok elkezdték bevenni Britanniát. A Waitrose az első Egyesült Királyságbéli hiper, mely polcaira tette az egykori gyarmatról származó italokat, a Ritu Viognier és a Zampa Syrah képviseli a szubkontinenst. A Ritu Viognier-t az a United Breweries készíti, akik a sikeres Kingfisher lágersört is gyártják. Mindkét bor az India keleti partján lévő száraz, trópusi Maharastrából származik, Mumbaitól délre.

A Waitrose borbeszerzője, Matt Smith szerint tavalyig nem volt nagy ugrás az indiai borok minőségében, csak akkor következett be. 1995 óta Indiában vállalt tanácsadást (a Grover Vineyardsnál) Michel Rolland is, aki szerint a szubkontinens jó, de nem kiemelkedő borok készítésére alkalmas. A szintén Maharastrából származó Sula Vineyards Sauvignon Blanc 2010, ezüstérmes lett a 2011-es Decanter World Wine Awards-on. A borverseny elnöke, Steven Spurrier szerint a Waitrose jó lóra tesz azzal, hogy kínálatába felveszi az indiai borokat, melyeket eddig csak bizonyos indiai éttermekben lehetett megtalálni. A szakértő szerint az elmúlt években jelentős fejlesztések mentek végre Indiában, sokat invesztáltak a pincészetekbe.

Ha pedig azt nézzük, hogy a Kingfishernek miért olyan nagy a sikere, és, hogy az Egyesült Királyság 2001 óta hivatalosan is a Chicken Tikka Massalát tartja nemzeti ételének (ahogy azt Robin Cook akkori külügyminiszter többször is kifejtette), akkor nincs kérdésünk arról, hogy sikere lesz-e a boroknak.

Címkék: hipermarket, India, indiai, nagy britannia, piac, Ritu, Sula, syrah, Viognier, waitrose, Zampa

← Jelentős mínusz Új-Zélandon Válasszunk fiatal borászt! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!