• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A szőlő megváltoztat

2011-03-02 ● borravalo.hu

Lenkey Géza tíz hektáron gazdálkodik tizenegy éve, igazi családi jellegű pincét vezet: a cél nem a tömegtermelés, inkább az egyedi arculatú, érdekes, kis tételek megalkotása, ha ez nem is kecsegtet akkora anyagi haszonnal. A borissza világban csak három-négy éve figyelünk rá jobban oda. És jól is tesszük.

Amit eddig tőle kóstoltam ? és ebben a múlt heti kóstoló estéje is megerősített ? magán viseli a pince jól felismerhető stílusát. A 2007-es év annyiból volt különleges, hogy Géza dűlőválogatásokat készített, nem pedig fajtaszelektált. Általában furmint-hárs felállásban lehetett megkóstolni az egyes területek különböző felfogásban elkészített levét. Rohály tanár úrtól örömmel hallottuk a ?laudációban?, hogy nem csak kóstolja, de szívesen issza is Lenkey borait. Na, ezzel én is így vagyok, pl. ?Az élet szép? egy orbitális best buy és ár-érték bajnok, lapul nekem is itthon pár palack. Mondjuk, lapulhatna Korposd furmint is, de ne szaladjunk ennyire előre. (Géza borait már feszegettük itt és itt is személyes top5-be került a furmintjuk.)

Lenkey Pincészet ?Az élet szép? (Hegyfarok) 2007

Ivóbor jóbarátoknak, mondja a címke ? nálam is kísért már nyitóborként igen jeles családi-baráti alkalmakat (tejfakasztó, nullára végződő születésnap), szóval tudom, hogy ezzel nem vallok szégyent, nálam már bizonyított. Nem akar több lenni (mint ivóbor), mégis az. Finoman jódos-puskaporos-gyógynövényes jegyekkel indít, már orrban is fanyar-férfias, a gyümölcs csak később bújik elő. A korty határozott savgerincre, zöld gyümölcsökre, szárított virágokra épít. Közepes testű, közepes alkoholú, magas savú és közepesnél hosszabb lecsengésű, ez utóbbiban a gyümölcsök mellett a savak is hangolnak rendesen. 80% furmint, 20% hárs, alig 2000 Ft felett van az ára másfél literes magnum kiszerelésben, nem ragozom. Aki még talál valahol, nem lő vele mellé. Ár-érték arányban 5 csillag, ?magában? 3,5 csillag.

Lenkey Pincészet Kishegy 2007

(Kishegy-dűlő) 56% hárslevelű ? 44% furmint

Szép zöldfűszeres jegyekkel indít, meszes-kőporos ásványossággal folytatja. Még fiatal gyümölcsössége dominál, a korty karcsú, egzotikus fehér húsú gyümölcsökkel és fehér citromhéj-béllel (ez a bor inkább fehér, mint zöld, ha értékelhető egy ilyen képzettársítás). A finis lehetne kicsit hosszabb. 3,5 csillag.

Lenkey Pincészet Korposd (furmint) 2007

A száraz tények: 6,9g sav, 2,7g cukor, 27,4-es extrakt és moderált, 12% alkohol. Már rajongtam érte a furmint februáron, ezt most is megteszem: a fajtajelleg és a talaj szépen mozog párhuzamban ebben a borban. Semmi tolakodás, vagy túlméretes kabát: enyhe petrollal nyit, aztán fűszer (zöld)-gyümölcs (furmint-barack)-ásványok (tűzkő). A korty rajnaira emlékeztet: koncentrált és hosszú, savai jól elrendezettek, nem zavarnak. Szájban inkább a dűlő jön elő (a Korposd a Betsek aldűlője, már inkább Bodrogkeresztúr, mint Mád), csak utána a fűszer és a gyümölcs, így a kép átrendeződik, marad furmint és lesz egyben ?terroir-bor?. A nagy testhez szép lecsengés társul. 4,5 csillag, nagy bor.

Lenkey Pincészet Dűlőházasság

(2/3 Hegyfarok ? 1/3 Bomboly) 75% furmint-25% hárslevelű 2007

Savanyúcukorra, pemetefűre, gyógynövényekre emlékeztet az illata: elsőre mint egy pinot blanc, csak annál jóval összetettebb. Nem is kell róla többet fecsegni, ez elég a szálazgatáshoz. Őszibarackos, gyógyszeres mineralitású, fanyar karakterű íz, az 5,4g cukrot nem érzem dominánsnak, a sav szépen ellenpontozza. A lecsengés még adja a citrusféléket is (ha már zöld akkor legyen lime). 3 csillag.

Lenkey Pincészet Holdvölgy 2007

(65% furmint-35% hárslevelű)

Elgyújtott gyufa, majd fűszeres-zöld gyümölcsösség az illatban. A kortyban a cukor is jelen van a magas sav mellett: puha lédús barackot és roppanós egrest rágok egyszerre. Koncentrált bor, az édes-keserű, édes-savanyú érdekes játéka, egyedi karakterű, szép 3,5 csillag.

Lenkey Pincészet Úrágya-Köves 2007

(60% hárslevelű-40% furmint)

Ez elkészítési módja szerint egy máslás, ami igen megosztó karaktert ad a bornak. Enyhén reszelt almás-sherrys illatokat mutat, ami mögött körte és kövek bújnak meg. Szájban ugyanez, kissé magas az alkohol, a cukor és a sav mennyisége is, vastag-vaskos. Van, aki rajong ezért a stílusért, nálam most 3 csillag alá került.

Lenkey Pincészet Vilmány 2007

(58% furmint ? 42% hárslevelű)

Szépen átlendültünk a maradékcukor világába, ebben 12 gramm van. Palackérett, kedves benzinesség, érett barack, nektarin, hársvirág. A jó savak miatt nem válik gejllé. Kicsit magas az alkohol (meleg-érett-túlérett), őszibarack és hárs az ízben is jól jönnek. ?Barátságos? bor. 3,5 csillag.

Lenkey Pincészet Második 2007

(igazi birtokbor, 58% furmint-42% hárslevelű)

A ?második? minden tétel második préselése külön fejtve, aztán házasítva. Ezt a levet félretenni bűn lett volna. Nagyon kellemes tercier aromák, lédús körte és mögötte virágok, szép ásványosság, hosszan élvezhető, többsíkú illat. A 18g maradékcukrot az ízben itt ellensúlyozza legbalanszáltabban a sav, szolid vaníliás-hízelkedő, érett-szép bor. Mondhatnánk trendinek, vagy nőiesnek, de annál nagyságrendekkel összetettebb-szebb. 3,5 csillag

Lenkey Pincészet Aszú 2003

Jegyzetem nem maradt fenn, csak emlékeim, letettem a tollat: könnyed de tartalmas, új stílusú aszú remek szerkezettel, minden nehézkedés-oxidáltság-gejlség nélkül. Nagy bor nagyon jó áron. 4,5 csillag.

A végére egy mondat, ami mondhatni szíven ütött (mivel egyik házigazdánk Talián Hedvig a borász-léttel kapcsolatos érdekes kérdésekkel próbálta szóra bírni az egyébként hallgatag gazdát): ?Régebben kevély ember voltam, de a szőlő megváltoztat: alázatra és gondolkodásra nevel?. Sok szép évjáratot kívánok ugyanúgy, mint Rohály tanár úr.

Címkék: 2007, aszú, furmint, hárslevelű, Holdvölgy, Kishegy, Korposd, lenkey, lenkey géza, Mád, Tokaj, Úrágya, Vilmány

← St. Andrea Áldás 2006 A toszkán kapanyél →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!