• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

St. Andrea Áldás 2006

2011-03-01 ● Kántor Endre

A nagyfiam születésnapját ünnepeltük, ragyogott a négy gyertya a tortán, ragyogott a gyermek szeme. Olyan bort kellett nyitni, amely méltó az alkalomhoz. A hatos Áldás bikavér az volt.

Kevesebbet foglalkoztam Lőrincz Gyurival mostanában, de azt hiszem ez érthető. Egyrészt ittam és nem írtam a borait, másrészt a legjava maradt csak a borhűtőben, alkalomra várva. Az alkalom el is jött, születésnapnál jobb nincs is ilyen borra, főleg, mikor a fiam négy éves lesz. Ákos vacsorára Brassóit kért, a szülinapi túrótorta málnás volt, mindkettőhöz passzolt a bikavér.

2006 eszement évjárat, a Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Pinot Noir alapú bikavér hozta a formáját, egy órás szellőzést követően nagyon buja lett, intenzíven dobálta a friss és érett pirosbogyós gyümölcsöket, főleg fekete édes cseresznyét és meggyet, de szépen jöttek a fahordós fűszerek is, némi dohány, fahéjas-szegfűszeges érzet. Nem otromba, inkább elegáns test, szépen beépült tannin, vibráló savak. Nagyon el van találva, semmi több nem szeretne lenni, mint amit adni képes: hibátlan, jó ízű. Ez az igazi áldás. Na, meg egy négyéves nagyfiú.

Mivel 2950 Ft (ez a bor már nem nagyon kapható, de a nyolcas kistestvére igen) bőven megérdemli a 4 csillagot.

Címkék: 2006, 4 csillag, Áldás, bikavér, Eger, kadarka, kékfrankos, Lőrincz György, merlot, pinot noir, St. Andrea

← Bordeaux-ik és bakelitok A szőlő megváltoztat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!